Μεταξύ 6 και 12 μηνών, οι ανάγκες για πρωτεΐνη, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και Β12, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, νάτριο και χλώριο αυξάνονται. Το τμήμα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) συστήνει αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τους 6 μήνες με τον απογαλακτισμό μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους.
Ένα μωρό το οποίο συνεχίζει να τρέφεται με μητρικό γάλα ή επαρκείς ποσότητες βρεφικής φόρμουλας, καθώς τρώει και φαγητό, θα έχει φυσικά καλυμμένες όλες τις διατροφικές του ανάγκες. Παρ’όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να δώσουν οι γονείς γερές βάσεις στο παιδί τους με το να επιλέγουν μια μεγάλη γκάμα ποιοτικών τροφών από διάφορες πηγές.
Λίπη
Όπως τα νεογέννητα, έτσι και τα μεγαλύτερα μωρά χρειάζονται πολλά καλά λίπη, τα οποία περιλαμβάνουν κορεσμένα, μονοακόρεστα και ωμέγα-3. Φυσικές λιπαρές τροφές είναι η καλύτερη επιλογή και περιλαμβάνουν:
- Αβοκάντο.
- Αυγά.
- Άγριο σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια (τα ψάρια ιχθυοτροφείου ενδέχεται να περιέχουν πολλά χημικά). Παρ’όλα αυτά, ακόμα και αν τα άγρια ψάρια είναι καλύτερα, μπορούν επίσης να περιέχουν υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, οπότε όπως και να έχει, είναι καλό να περιορίζεται η ποσότητα που καταναλώνει ένα βρέφος.
- Βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά.
- Καλής ποιότητας κρέας ελευθέρας βοσκής.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης πηγές καλών λιπαρών, αλλά οι γονείς και οι ειδικοί θα πρέπει να περιμένουν πριν τα εισάγουν στη διατροφή των παιδιών, μέχρι να γίνουν νήπια.
Όπως θα μιλήσουμε σε μελλοντικό άρθρο, πολλά παιδιά δεν μπορούν να καταναλώσουν ξηρούς καρπούς και σπόρους και γι’αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να περιμένει κανείς μέχρι να μεγαλώσουν, για να το ξεκαθαρίσουν οι γονείς.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά (που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και στα λιπαρά ψάρια) είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του βρέφους, ιδιαίτερα για τα μάτια, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Γι’αυτό το λόγο, όταν είναι πολύ μικρά, συχνά χρειάζονται κατάλληλα συμπληρώματα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι το παιδί παίρνει αρκετά από τα συγκεκριμένα λιπαρά.
Πρωτεΐνη
Μόλις το παιδί ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή, είναι σημαντικό να ξεκινήσει να τρώει περισσότερες τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη χτίζει γερά κόκαλα και ιστούς και είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών.
Επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης μπορούμε να βρούμε σε φυτικές και ζωικές πηγές.
Πηγές φυτικής πρωτεΐνης
- Αβοκάντο
- Τόφου
- Ενισχυμένα δημητριακά για παιδιά
- Λιωμένα φασόλια βουτύρου
- Λιωμένα ρεβίθια
- Λιωμένα ψημένα φασόλια
Πηγές ζωικής πρωτεΐνης
- Γιαούρτι
- Αυγό
- Cottage cheese
- Βούτυρο
- Σολομός, σαρδέλες, τόνος
- Ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα
Σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Σίδηρος
Τα σώματα μας χρειάζονται σίδηρο για να δημιουργήσουν αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος σε όλα τα κύτταρα. Σε ένα παιδί, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την γνωστική, νευρολογική, κινητική και πνευματική του ανάπτυξη. Στην ηλικία των 6 μηνών, οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο χρειάζεται να επιλέγονται πιο συχνά στη διατροφή. Μερικές από αυτές:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Αρακάς
- Πατάτες
- Φακές
- Σταφίδες
- Κόκκινο κρέας
- Κοτόπουλο
- Ψάρι
Όπως με όλες τις τροφές, είναι πολύ σημαντικό να μην φορτώνουμε τον οργανισμό του παιδιού με πολύ σίδηρο. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε επίγνωση της ποσότητας του σιδήρου που χάνεται. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου και μπορεί να προκαλέσει απώλεια σιδήρου μέσω των κοπράνων. Για το λόγο αυτό, στα μωρά που είναι μικρότερα των 12 μηνών δεν πρέπει να δίνουμε αγελαδινό γάλα (όπως επίσης ούτε γάλα σόγιας, αμυγδάλου και ρυζιού).
Όταν τα μωρά δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα σιδήρου, μπορεί να εμφανίσουν τα παρακάτω σημάδια:
- Αργή αύξηση βάρους.
- Χλωμό δέρμα.
- Έλλειψη όρεξης για φαγητό.
- Ευαισθησία και ανησυχία.
Τα μωρά με έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι λιγότερο δραστήρια και μπορεί να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη.
Ψευδάργυρος
Τα κύτταρα χρειάζονται ψευδάργυρο καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη διαίρεση των κυττάρων, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην επούλωση των πληγών. Επιπρόσθετα, ο ψευδάργυρος χρειάζεται για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Παρ’όλο που η έλλειψη ψευδαργύρου δεν συναντιέται στα παιδιά του "πρώτου κόσμου", αυτά που δεν παίρνουν αρκετό ψευδάργυρο μπορεί να έχουν ασταθή ανάπτυξη.
Το κρέας αναφέρεται ως η κυρίαρχη πηγή ψευδάργυρου και για αυτό το λόγο, τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 6 μηνών και που καταναλώνουν μια διατροφή 100% φυτική (βίγκαν), μπορεί να χρειάζονται συμπλήρωμα ψευδαργύρου.
Φαγητά πλούσια σε ψευδάργυρο
- Αρακάς και φασόλια
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Λιαστές ντομάτες
- Σκόνη κακάο
- Κόκκινο κρέας
- Πουλερικά (ειδικά τα σκουρόχρωμα κομμάτια)
- Ψάρι
- Τυρί
Για βίγκαν παιδιά (και όχι μόνο), καλές πηγές ψευδάργυρου περιλαμβάνουν:
- Ψημένος κολοκυθόσπορος
- Μαύρη σοκολάτα
- Φιστίκια
- Ενισχυμένα δημητριακά φαγητού
- Κάσιους
- Ρεβίθια
Βιταμίνη Β12
Τα σώματά μας χρειάζονται βιταμίνη Β12 για να ενεργοποιήσουν την λειτουργία απαραίτητων ενζύμων τα οποία υποστηρίζουν το νευρικό μας σύστημα και βοηθάνε άλλες βιταμίνες Β να συνθέσουν DNA. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας και τα παιδιά που δεν παίρνουν αρκετή είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν νευρολογικές παθήσεις όπως άγχος και κατάθλιψη, καθώς επίσης και αναιμία.
Τα καλύτερα φαγητά για βιταμίνη Β12 είναι τα εξής:
- Αυγά
- Γαρίδες
- Άπαχα ή χαμηλά σε λίπος γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κόκκινο κρέας
- Συκώτι
- Σολομός
- Τόνος
- Σαρδέλες
Παιδιά πάνω από 6 μηνών τα οποία τρώνε 100% χορτοφαγική διατροφή (βίγκαν/vegan) θα χρειαστούν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.
Ενυδάτωση
Μόλις το μητρικό γάλα ή η βρεφική φόρμουλα αρχίζει να ελαττώνεται, τα παιδιά θα χρειαστούν συχνή ενυδάτωση. Οι γονείς θα έχουν την επιλογή να διαμορφώσουν την επιλογή του παιδιού για αναψυκτικό.
Σαν ειδικός, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλέψω τους γονείς να μείνουν σταθεροί στο νερό κατά βάση, ή όταν κάνει κρύο σε απαλά βότανα (όπως το τσάι). Οι χυμοί λαχανικών και φρούτων πρέπει να περιορίζονται (εκτός κι αν είναι σπιτικοί) και τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι σίγουρα ένα μεγάλο όχι σε αυτή την ηλικία.
Ασχέτως με το τι γράφει στην συσκευασία, ο επεξεργασμένος χυμός είναι φτωχή πηγή φρούτων και βιταμινών και υψηλή πηγή ζάχαρης για τα παιδιά.
Τα τεχνητά γλυκαντικά επίσης (όπως αυτά που βρίσκονται στα αναψυκτικά) μπορούν να κάνουν τα φυσικά γλυκά φαγητά να φαίνονται πιο άνοστα. Έτσι, αν το παιδί καταναλώνει τεχνητά γλυκαντικά, θα έχει μεγάλες πιθανότητες να χάσει την φυσική του γεύση με τα φαγητά.