Η δίαιτα των 8 ωρών ανήκει στις δίαιτες νηστείας με διαλείμματα (διαλειμματικές δίαιτες) κι έχει πολύ ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για όλους εμάς που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, θέλουμε ελευθερία στην επιλογή των τροφών και που γενικά δυσκολευόμαστε να αποχωριστούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις.
Ο συγγραφέας του βιβλίου "The 8 hour diet" David Zinczenko, υπόσχεται ότι η δίαιτα αυτή θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε (μέχρι και 2,5 κιλά την εβδομάδα), να αισθανθούμε πιο υγιείς και να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θα κοιμόμαστε καλύτερα, θα σκεφτόμαστε πιο καθαρά, θα φαινόμαστε νεότεροι και θα μειώσουμε δραματικά τον κίνδυνο από τις μεγαλύτερες ασθένειες της εποχής μας.
Τι είναι η δίαιτα των 8 ωρών;
Η δίαιτα των 8 ωρών είναι ένας νέος τρόπος διατροφής ο οποίος δε βασίζεται στο τι τρώμε, αλλά στο πότε τρώμε.
Το πλάνο της δίαιτας των 8 ωρών είναι πολύ απλό: Τρώμε για 8 συνεχόμενες ώρες μέσα στην ημέρα, ότι θέλουμε κι όποτε θέλουμε. Επιλέγουμε εμείς το ωράριο που μας βολεύει. Για παράδειγμα, αν ξυπνάμε στις 7 και θέλουμε να φάμε πρωινό στις 8, τότε για τις επόμενες 8 ώρες (από τις 8:00 μέχρι τις 16:00) είμαστε ελεύθεροι να καταναλώσουμε οποιαδήποτε τροφή θέλουμε. Αν πάλι είμαστε άνθρωποι που τρώνε το βράδυ ή δεν τρώνε πρωινό, μπορούμε να φάμε το πρώτο μας γεύμα στις 12.00 και το τελευταίο στις 20.00. Όλες τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας "νηστεύουμε".
Τις ώρες νηστείας μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας (χωρίς γάλα ή ζάχαρη), τσάι (χωρίς ζάχαρη) και φυσικά τι άλλο, νερό.
Γενικότερα, τις διαλειμματικές δίαιτες δε χρειάζεται να τις ακολουθούμε κάθε μέρα. Ακόμα κι αν κάνουμε τη δίαιτα των 8 ωρών 3 φορές την εβδομάδα, ο David Zinczenko ισχυρίζεται ότι θα δούμε οπωσδήποτε αποτελέσματα. Κάτι άλλο επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι μπορούμε να τη προσαρμόσουμε σε οποιαδήποτε άλλη δίαιτα κάνουμε για καλύτερα αποτελέσματα.
Πως ακριβώς λειτουργούν οι δίαιτες νηστείας;
Το σώμα μας αποθηκεύει θερμίδες με δύο τρόπους:
- Γλυκογόνο, το οποίο είναι αποθηκευμένο στο συκώτι και στους μυς και το οποίο καίγεται γρήγορα.
- Λίπος, το οποίο είναι αποθηκευμένο σχεδόν παντού στο σώμα μας και το οποίο καίγεται αργά.
Οι δίαιτες νηστείας με διαλείμματα, όπως η δίαιτα των 8 ωρών, ενισχύουν το μεταβολισμό για να κάψει το λίπος.
Το πρώτο πράγμα που κάνει το σώμα μας με το που ξυπνάμε το πρωί, είναι να ψάξει να βρει ενέργεια να καταναλώσει. Την ενέργεια αυτή τη βρίσκει στις αποθήκες γλυκογόνου στο συκώτι. Εμείς ξυπνάμε, παίρνουμε πρωινό ή απλά πίνουμε ένα καφέ και "τσιμπάμε" κάτι κατά τις 11-12. Όπως και να έχει, το σώμα μας έχει καινούργια πηγή γλυκογόνου να κάψει: το φαγητό.
Όταν καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό απ'όσο χρειαζόμαστε, τότε το σώμα μας το διασπά και το αποθηκεύει ως γλυκογόνο στο συκώτι και ως λίπος οπουδήποτε αλλού. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, μέχρι που ξυπνάμε ένα πρωί και το σώμα μας έχει σταματήσει να μοιάζει με αυτό που μπορεί να είχαμε πιο νέοι...
Τι θα γινόταν όμως αν καταφέρναμε να κάψουμε το γλυκογόνο νωρίς το πρωί και προγραμματίζαμε το σώμα μας να κάψει το λίπος;
Αυτό ακριβώς υπόσχεται η δίαιτα των 8 ωρών. Σε συνδυασμό με μόλις 8 λεπτά ελαφριάς άσκησης το πρωί (πριν φάμε οτιδήποτε) και με το να μη τσιμπολογήσουμε αργά το βράδυ, τότε κάθε πρωί που θα ξυπνάμε, η διάλυση του λίπους θα γίνεται εντονότερη.
Αυτή η "τεχνική", το να περιορίζεις δηλαδή τις ώρες που τρως την ημέρα και να ενεργοποιείς το μηχανισμό κάψιμου λίπους, ονομάζεται νηστεία με διαλείμματα ή intermittent fasting.
8 τροφές που είναι καλό να συμπεριλάβουμε στη δίαιτα των 8 ωρών
Υπάρχουν κάποιες τροφές που αναφέρονται στο βιβλίο "The 8 hour diet" ως οι "εχθροί του λίπους" και οι "φίλοι της υγείας" και ο συγγραφέας μας συμβουλεύει να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Οι τροφές αυτές είναι 8: 4 "εχθροί του λίπους" και 4 "φίλοι της υγείας". Σε κάθε μας γεύμα λοιπόν, καλό θα είναι να τρώμε 2 από αυτές και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε και τις 8 μέσα στην ημέρα μας. Δηλαδή, 8 ώρες φαγητού την ημέρα, 8 τροφές που είναι καλό να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.
"Οι εχθροί του λίπους"
- 1. Γαλοπούλα, αυγά και άπαχο κρέας.
-
Οι πρωτεΐνες αποτελούν τη βάση κάθε φυσιολογικής διατροφής, γι'αυτό και είναι πολύ σημαντικές. Το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να κάψει πρωτεΐνες από ότι υδατάνθρακες και λίπη. Όση περισσότερη πρωτεΐνη τρώμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Ειδικά το άπαχο κρέας της γαλοπούλας είναι ιδανικό, όπως και τα αυγά που έχουν τη μεγαλύτερη βιολογική αξία πρωτεΐνης και είναι ιδανικά για το χτίσιμο του μυϊκού μας συστήματος. Επιπλέον, έχουν και βιταμίνες που βοηθάνε στη διάλυση του λίπους.
- 2. Καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί.
-
Όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και καλό λίπος. Μία χούφτα από ξηρούς καρπούς μας παρέχει σχεδόν τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη Ε και 8% ασβεστίου. Τα αμύγδαλα μειώνουν την επιθυμία για φαγητό και όσο περισσότερο τα μασάει κανείς, τόσο μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού έχει. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στα δημητριακά, στο γιαούρτι και γιατί όχι, στο παγωτό!
- 3. Γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά.
-
Εκτός από το γεγονός ότι ενισχύουν τα κόκαλα μας, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών αποτρέπει την πρόσληψη βάρους και βοηθάει στη διάλυση του λίπους. Γι'αυτό και ο D. Zinczenko μας παροτρύνει να παίρνουμε αρκετό ασβέστιο από τις τροφές, επιλέγοντας γιαούρτια με χαμηλό λίπος, τυριά και γάλα. Το γάλα, αν το προτιμάμε, μπορεί να μας βοηθήσει πολύ γιατί γεμίζει το στομάχι και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είμαστε χορτάτοι. Θα μπορούσαμε να του προσθέσουμε και λίγη σκόνη κακάο και να αποτελέσει ένα εξαιρετικό ρόφημα.
- 4. Φασόλια και άλλα όσπρια.
-
Όσο περισσότερο καταναλώνουμε φασόλια, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ελέγξουμε την όρεξη μας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο. Καλό θα ήταν για δύο φορές την εβδομάδα, να "ανταλλάζαμε" ένα γεύμα πλούσιο σε κρέας, με ένα πλούσιο σε όσπρια. Εκτός από τα οφέλη στο μυϊκό μας σύστημα, τα φασόλια και γενικότερα τα όσπρια βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών της εποχής μας (π.χ. καρδιακά προβλήματα, καρκίνος, υψηλή πίεση).
"Οι φίλοι της υγείας"
- 1. Σμέουρα (φραμπουάζ/framboise) και άλλα μούρα.
-
Τα σμέουρα ή αλλιώς φραμπουάζ, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενισχύουν την όραση, την ισορροπία και την μνήμη. Ένα φλιτζάνι σμέουρα έχει 6 γραμμάρια φυτικές ίνες και περισσότερο από τη μισή καθημερινή ποσότητα σε βιταμίνη C. Τα σμέουρα, τα μύρτιλα και οι φράουλες περιέχουν σαλυκιλικό οξύ, ουσία που προστατεύει την καρδιά με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η ασπιρίνη.
- 2. Πορτοκάλια, μήλα και άλλα φρούτα.
-
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε ένα μήλο πριν το μεσημεριανό τους γεύμα, καταλήγουν να καταναλώνουν 187 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια του γεύματος από αυτούς που δεν καταναλώνουν φρούτα. Το να μασάμε ένα μήλο δεν αποτελεί απλά καλή άσκηση για το σαγόνι μας, αλλά βοηθάει και τον εγκέφαλο να σκέφτεται ότι τρώμε περισσότερο από ότι στην πραγματικότητα.
Το γκρέιπφρουτ έδειξε μείωση της ινσουλίνης στο αίμα, αποδεικνύοντας ότι το σώμα βελτίωσε την ικανότητα του να μεταβολίζει τη ζάχαρη. Μπορεί να αποτελέσει την ιδανική τροφή για να "σπάσουμε τη νηστεία" καθώς περιέχει λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στις ντομάτες. Με την έκφραση "σπάμε τη νηστεία" εννοούμε την ώρα που τρώμε το πρώτο γεύμα ή ποτό μετά τις ώρες νηστείας (συνήθως δηλαδή, την ώρα που αρχίζει το οκτάωρο που τρώμε).
- 3. Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά.
-
Μια μερίδα σπανάκι προμηθεύει τον οργανισμό μας με σχεδόν όλη τη ποσότητα βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε και τη μισή ποσότητα βιταμίνης C. Το σπανάκι έχει πολλές ιδιότητες αφού προστατεύει τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα και προβλήματα εντέρου. Ένα επίσης καλό λαχανικό είναι το μπρόκολο, το οποίο περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων (περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη τροφή). Για παράδειγμα, έχει περίπου 90% βιταμίνης C που περιέχεται σε ένα χυμό πορτοκαλιού και την μισή ποσότητα ασβεστίου που περιέχεται σε ένα ποτήρι γάλα. Γενικά όλα τα πράσινα λαχανικά είναι "υπερτροφές" τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
- 4. Ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά και βρώμη.
-
Όλοι μας επιθυμούμε υδατάνθρακες, πολύ απλά γιατί το σώμα μας τους χρειάζεται. Το κλειδί είναι να τρώμε τους λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ψωμί ολικής άλεσης για πρωινό, σάντουιτς για μεσημεριανό. Οι σωστοί υδατάνθρακες μας κάνουν καλό, μας γεμίζουν ενέργεια και νοιώθουμε πλήρεις.
Η βρώμη περιέχει διαλυτές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι ελκύει τα υγρά και μένει στο στομάχι περισσότερο από τις αδιάλυτες ίνες (π.χ. τα λαχανικά). Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και στην αποβολή τοξικών ουσιών από το σώμα.
Η δίαιτα των 8 ωρών
Δυνατά σημεία
- Έχει απόλυτη ελευθερία στην επιλογή γευμάτων, δε μετράμε θερμίδες, δεν περιοριζόμαστε σε ομάδες τροφών.
- Οι προτάσεις για τις τροφές που είναι καλό να εντάξουμε στη διατροφή μας είναι λογικές και ενδιαφέρουσες, ιδιαίτερα για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα.
- Δε θα πεινάσουμε τις ώρες νηστείας, ιδιαίτερα αν το τελευταίο μας γεύμα είναι κατά τις 19.00. Μας βοηθάει επίσης να μη σκεφτόμαστε συχνά το φαγητό και να μην έχουμε το άγχος της δίαιτας.
- Όσο δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές, δεν υπάρχουν και "πειρασμοί". Κι αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του David Zinczenko, θα υιοθετήσουμε και καλύτερες διατροφικές συνήθειες.
- Είναι ελαστική στους ρυθμούς που μπορούμε να την ακολουθήσουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε ελευθερία και στην κοινωνική μας ζωή. Οι παρασπονδίες είναι μέσα στο πρόγραμμα.
- Μπορούμε να την προσαρμόσουμε σε οποιαδήποτε άλλη δίαιτα επιλέξουμε να κάνουμε για καλύτερα αποτελέσματα.
Αδύνατα σημεία
- Μπορεί να φάμε υπερβολικά στο διάστημα των 8 ωρών, ειδικά όταν την ξεκινάμε για πρώτη φορά.
- Αν η διατροφή μας βασίζεται αποκλειστικά σε πρόχειρο φαγητό τύπου "junk food", τότε εκτός από προβλήματα υγείας, πιθανόν να μη χάσουμε και βάρος.
- Μπορεί να πεινάσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό. Με μια έρευνα που έκανα, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσουμε με ρυθμό 3 φορές την εβδομάδα.
Τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα
Είμαστε ελεύθεροι να φάμε ότι θέλουμε. Ο συγγραφέας μας προτείνει να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας λίγες ποσότητες από άπαχο κρέας, αυγά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, πράσινα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
Πόσες θερμίδες θα πάρουμε
Σε αυτή τη δίαιτα δε μετράμε θερμίδες.
Πόσες μέρες θα την κάνουμε
Θα την ακολουθήσουμε μέχρι να χάσουμε τα περιττά κιλά. Φυσικά, αν τη σταματήσουμε και γυρίσουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες θα ξαναπάρουμε βάρος. Αυτό ισχύει για όλες τις δίαιτες.
Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη δίαιτα με ρυθμό 3 φορές την εβδομάδα. Είναι προσωπική επιλογή μας ανάλογα με τη θέληση μας, τις συνθήκες, την ψυχολογία μας.
Πόσα κιλά θα χάσουμε
Ο συγγραφέας του "The 8 hour diet" υποστηρίζει ότι θα χάσουμε από 1 έως 2,5 κιλά την εβδομάδα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσες φορές την εβδομάδα την ακολουθούμε, τι τρώμε, το μεταβολισμό μας, την ηλικία μας, το φύλο μας και φυσικά το βάρος μας.
Πόσο θα μας κοστίσει
Επειδή δεν έχει περιορισμούς στις επιλογές, δεν έχει δηλαδή απαγορευμένες τροφές ούτε αναλυτικό πρόγραμμα, θα μας κοστίσει όσο η καθημερινή μας διατροφή.
Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές
- Αυτή η δίαιτα είναι φτιαγμένη για όλους τους ανθρώπους, με οικογένεια, δουλειά, υποχρεώσεις, δραστήριους και μη. Γι'αυτό και ο συγγραφέας του "The 8 hour diet" τονίζει το γεγονός ότι δεν είμαστε "ερημίτες" και είναι φυσιολογικό να μην την ακολουθούμε κάθε μέρα. Παρ'όλα αυτά, έστω και 3 φορές την εβδομάδα αρκούν για να δούμε αποτελέσματα.
- Συνήθως την ημέρα μας την ξεκινάμε με καφέ ή τσάι. Ο καφές καταστέλλει με ήπιο τρόπο την όρεξη, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει στη συγκέντρωση. Και ο καφές αλλά και το τσάι είναι άριστες πηγές αντιοξειδωτικών. Όμως αν για πρωινό συνηθίζουμε να πίνουμε ένα ρόφημα με γάλα, ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, τότε μετράει για γεύμα.
Αν δεν είμαστε λάτρεις του καφέ, ας σιγουρευτούμε ότι ξεκινάμε τη μέρα μας με άφθονα υγρά. Πολλές φορές παρερμηνεύουμε τη δίψα με την πείνα, οπότε καλό είναι να πίνουμε υγρά κάθε φορά που νοιώθουμε ότι πεινάμε.
- Μια άλλη συμβουλή σχετίζεται με τον ελεύθερο χρόνο. Είναι καλύτερα να δούμε μια ταινία με φίλους (χωρίς ποπ κορν!), να γράψουμε κάτι, να τελειώσουμε μια δουλειά... οτιδήποτε προκειμένου να απασχολήσουμε το μυαλό μας όσο το σαγόνι μας ξεκουράζεται!
- Η σχέση ύπνου και απώλειας βάρους είναι αναμφισβήτητη. Καλό είναι, αν μπορούμε, να έχουμε μια ρουτίνα στον ύπνο, έτσι ώστε το βιολογικό μας ρολόι να σταθεροποιηθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάμε για ύπνο 20 λεπτά νωρίτερα διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, να χαλαρώσουμε και να αποφύγουμε την καφεΐνη μετά τις 2 το μεσημέρι.
- Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής επιθυμίας στην περίοδο της νηστείας, είναι να μείνουμε με "σταυρωμένα χέρια". Είναι πολύ καλύτερα να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, καθώς η κίνηση μειώνει την όρεξη. Δε χρειάζεται παρά μόνο 8 λεπτά για να δούμε αποτέλεσμα. Μπορούμε να πάμε μια βόλτα να περπατήσουμε ή ήπια γυμναστική στο σπίτι.
- Στη δίαιτα των 8 ωρών το σώμα μας καίει λίπος για ενέργεια, αλλά επίσης καίει και όλους τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που έχουμε καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο σκοπός μας είναι να απομείνει στον οργανισμό μας μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (μετά από το "κάψιμο" όλων των τροφών που καταναλώσαμε στην ημέρα), ούτως ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η μυϊκή μας μάζα.
Ο καλύτερος χρόνος να καταναλώσουμε αυτήν την πρωτεΐνη είναι στο πρώτο γεύμα της ημέρας, ειδικά αν έχουμε ασκηθεί έστω και για 8 λεπτά το πρωί.
- Αν πρόκειται να φάμε υδατάνθρακες, το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα. Σύμφωνα με έρευνες, όταν τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ, δημιουργούν έκκριση ινσουλίνης η οποία οδηγεί σε υψηλότερες ποσότητες λεπτίνης, ορμόνη που μειώνει την πείνα, οι οποίες ξεκινάνε 6-8 ώρες αργότερα.
- Θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα αν φτιάξουμε ένα πλάνο με τις λιχουδιές που θα φάμε μέσα στο διάστημα των 8 ωρών, διότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε λιγότερες πιθανότητες να τις σκεφτούμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το να απαρνηθούμε κάτι για όλη μας τη ζωή είναι πολύ δύσκολο, το να περιμένουμε κάποιες ώρες όχι και τόσο.
- Γενικότερα, κατά τη περίοδο της νηστείας ο συγγραφέας του "The 8 hour diet" προτείνει τα εξής προκειμένου να μη σκεφτόμαστε το φαγητό:
- Να κρατάμε ημερολόγιο με τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας και τις σωματικές μας αντιδράσεις. Να κάνουμε στρατηγικές προκειμένου να επιτύχουμε το σκοπό μας και να χαιρόμαστε με την πρόοδο μας.
- Να εμπιστευθούμε ένα φίλο και να του μιλήσουμε για τη δίαιτα.
- Να πίνουμε τσάι που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και να προσθέτουμε λίγη κανέλα.
- Να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά ή το κατοικίδιο μας.
- Να ξεκινήσουμε yoga ή οποιοδήποτε άλλο χόμπι.
- Όταν βρισκόμαστε σε στρεσογόνο περιβάλλον, να φεύγουμε έστω και για ένα λεπτό, μέχρι να ηρεμήσουμε.
- Να ανάβουμε αρωματικά κεριά.
- Να καθόμαστε τουλάχιστον 10 λεπτά στον ήλιο.
- Να κάνουμε διαλογισμό.
- Να πλένουμε τα δόντια μας.
- Να ερχόμαστε σε επαφή με το έτερον ήμισυ.
- Να κάνουμε πράξεις αγάπης όσο μπορούμε.
- Να φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε ένα ωραίο μέρος, όπως μία παραλία.
- Να πίνουμε νερό με λεμόνι.
- Τέλος, όσοι πιστεύουμε σε μία ανώτερη δύναμη, να προσευχηθούμε, γιατί θα ηρεμήσουμε και θα αποκτήσουμε αυτοέλεγχο και δύναμη.
Ερωτήσεις και απαντήσεις από το βιβλίο "The 8 hour diet"
- Πρέπει να τρώμε στο ίδιο χρονικό διάστημα των 8 ωρών κάθε μέρα;
Καθόλου. Η δίαιτα των 8 ωρών μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τους ρυθμούς της ζωής μας. Απλά να τρώμε 8 ώρες την ημέρα και να νηστεύουμε τις υπόλοιπες 16. - Θέλω να ακολουθήσω το πλάνο 3 φορές την εβδομάδα. Να την ακολουθήσω 3 μέρες στη σειρά ή είναι καλύτερα να τις εναλλάσσω;
Οτιδήποτε μας βολεύει. Κάποιοι μπορεί να προτιμήσουν να την κάνουν τα Σαββατοκύριακα, κάποιους άλλους μπορεί να τους βολεύει μέσα στην εβδομάδα. - Μπορούμε να τρώμε όσο συχνά θέλουμε μέσα στην περίοδο των 8 ωρών;
Ναι! Είμαστε ελεύθεροι να τρώμε ότι θέλουμε, όποτε το θέλουμε. - Γυμνάζομαι τακτικά. Είναι αυτή η δίαιτα κατάλληλη για αθλητές;
Δεν είναι μόνο κατάλληλη, αλλά και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Τα αποτελέσματα της διάλυσης του λίπους στη νηστεία με διαλείμματα θα πολλαπλασιαστούν με την έντονη άσκηση. - Οτιδήποτε έχω διαβάσει σχετικά με την απώλεια βάρους αναφέρει ότι πρέπει να τρώω πρωινό. Πως γίνεται να νηστεύω το πρωί και να παραμείνω υγιής;
Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να χάσει κανείς βάρος και το να τρώει ένα πλούσιο πρωινό είναι ένας από αυτούς. Είμαστε ελεύθεροι να οργανώσουμε τη διατροφή μας όπως θέλουμε, αλλά το να νηστεύει κανείς το πρωί έχει και τα πλεονεκτήματα του. Συνήθως το βραδινό είναι το πιο κοινωνικό γεύμα της ημέρας και σίγουρα οι περισσότεροι θέλουν να το χαρούν με την οικογένεια τους ή με φίλους. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες σας. - Μου έχουν πει ότι πρέπει να τρώει κανείς συχνά προκειμένου να διατηρεί τη μυϊκή του μάζα. Αν νηστέψω θα χάσω μυϊκή μάζα;
Όχι δε θα συμβεί αυτό. Ακριβώς το αντίθετο. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της νηστείας με διαλείμματα είναι ότι ενθαρρύνει το σώμα να κάψει λίπος αντί για μυϊκό ιστό. Συνήθως, όταν ελαττώνουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, το σώμα καίει τους μυς για ενέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας να μειώνεται και τα κιλά να επανέρχονται. - Τα σώματα μας δεν αποθηκεύουν λίπος στις περιόδους πείνας;
Η νηστεία με διαλείμματα δεν βασίζεται στη στέρηση. Είναι τρόπος διατροφής που βοηθάει το σώμα να αποκτήσει όλες τις θερμίδες που χρειάζεται κάθε μέρα, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να αποθηκεύσει λίπος για ενέργεια. Αν απλά λοιπόν θέλουμε να χάσουμε κιλά, αλλάζουμε το χρόνο που τρώμε. - Ζαλίζομαι όταν το επίπεδο του σακχάρου μου είναι χαμηλό, και συχνά μου λένε ότι φταίει που δεν έχω φάει. Θα λιποθυμήσω κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν πάσχετε από διαβήτη, μπορεί να έχετε προβλήματα αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες. - Μπορώ να παίρνω βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής όσο νηστεύω;
Ναι, φυσικά.
Να θυμάστε ότι το άρθρο αυτό σχετικά με τη δίαιτα των 8 ωρών είναι γραμμένο για την παροχή γενικών πληροφοριών και δεν προορίζεται ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σύσταση ή έγκριση της. Καθένας με ιατρικά προβλήματα οποιασδήποτε φύσης θα πρέπει να δει και να συμβουλευτεί ένα γιατρό πριν προβεί σε οποιαδήποτε δίαιτα ή πρόγραμμα άσκησης, ακόμα και αν δεν έχει γνωστά προβλήματα υγείας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.
35 Σχόλια γράψε το δικό σου
Καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν την ώρα της νηστείας εκτός από καφέ κ τσάι μπορω να πιω σόδα ροζ για παράδειγα?Με γκρειπφρουτ
Σούπες
Καλησπέρα σας!
Όχι, δεν πρέπει να καταναλώνετε θερμιδογόνες τροφές, μόνο αν δεν εχει θερμίδες το σκεύασμα!
Μπορείτε σκέτο ανθρακούχο νερό!
ΦΙλικά
Τζένη
Jenny καλησπέρα Γιώργος 43 ετών έχω κάποιες απορίες σχετικά με την διαλειματικη νηστεία, ας υποθέσουμε ότι ακολουθώ το 16:8 δεν τρώω πρωινό παρά μόνο καφέ, και αρχίζω το πρώτο κυρίως γεύμα στις 14:00 και το τελευταίο γεύμα στις 22:00 το βράδυ μετά τις 12 βγω έξω για ποτό την επόμενη μέρα ξανά αρχίζω το πρώτο μου γεύμα στις 16:00 το απόγευμα να έχει κλείσει ένας κύκλος 16ωρων;;;; η μπορώ να αρχίσω στις 14:00 το μεσημέρι. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι επειδή δουλεύω βάρδιες μπορώ να προσάρμοσω εγώ τις ώρες σύμφωνα με τα ωράρια. Π. Χ. Δουλεύω μεσημέρι (14:00-22:00) πρώτο γεύμα στις 15:00 σνακ στις 18:30 τελευταίο γεύμα στις 23:00 εάν έχω καταλάβει σωστά. Ευχαριστώ
Γιώργο καλησπέρα!
Φυσικά και μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα στο χρόνο σου, σωστά τα λες!
Σχετικά με το ποτό, μετράει σαν γεύμα, οπότε και σπάει την νηστεία. Ξεκινάς πάλι μετά από 16 ώρες!
ΣΥΜΒΟΥΛΉ ΜΟΥ: Αν πιείς ποτάκι αραιά και που, μην περιμένεις 16 ώρες καθώς τραβάει το στομάχι και σε αφυδατώνει. Προτείνω να φας ξανά στις 14.00 εκείνες τις ημέρες! Άφθονο νερό και φρυγανιές για τα υγρά.
Φιλικά
Τζένη
Γειά σας την κάνω ένα μήνα την νηστεία αυτή αλλά δεν έχω χάσει κιλό.Μάλλον είχα χάσει 1 κιλό που το πήρα.
Στις 8 ώρες τρώω κανονικά με προσοχή βέβαια για μείωση των θερμίδων
Κάνω κάτι λάθος?
Έχω βέβαια δει διαφορά στην περιοχή της κοιλιάς μου μείωση σε πόντους. Τα κιλά που θέλω να χάσω είναι 5
Επίσης από εξετάσεις ιατρικές που έχω κάνει υπάρχει λίπος στο συκώτι και λόγω ηλικίας και κακής διατροφής.
Τουλάχιστον ελπίζω να με βοηθήσει στα θέματα υγείας μου.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Καλημέρα σας!
Η απώλεια λίπους (πόντων), είναι η αληθινή απώλεια, και όχι το νούμερο στη ζυγαριά, το οποίο μπορεί να κάνει και αρκετό καιρό να φανεί! Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους, όπως πχ, η κατακράτηση από τα αλμυρά φαγητά, η δυσκοιλιότητα, και φυσικά η ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε.
Τί κάνετε λάθος; Το πιθανότερο είναι ότι καταναλώνετε τροφές που ΔΕΝ σας ταιριάζουν στο μεταβολισμό, και θα δώσω ένα παράδειγμα προκειμένου να καταλάβετε την πολυπλοκότητα του θέματος:
Εμένα με φουσκώνουν τα ζυμαρικά, πχ, και το ψωμί. Όπως επίσης ΔΕΝ με χορταίνουν και διαταράσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου. Εμποδίζουν την καύση λίπους. Επίσης με πειράζουν και τα όσπρια.
Εσάς μπορεί να σας πειράζουν τα πολλά φρούτα, ή η κρυφή ζάχαρη στα φαγητα!
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγράφετε ότι τρώτε στην ημέρα, την ποιότητα και την ποσότητα, και να παρατηρήσετε πως αισθάνεστε λίγο μετα, αν νιώθετε κορεσμό, αν φουσκώνετε κλπ.
Να επισημάνω πως Ο ΚΑΘΕ OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, ότι πειράζει εμένα μπορεί να κάνει καλό σε εσάς!
Τέλος θα ας πρότεινα να ακολουθήσετε για λίγο χρονικό διάστημα μια ελαφρώς πρωτεινική διατροφή από το site!
Φιλικά
Τζένη
Σας ευχαριστώ πολύ είστε σαφέστατη
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
Θά ακολουθήσω την συμβουλή σας για πρωτεϊνική διατροφή
Καλημέρα,
Κατά τις ώρες νηστείας, εκτός από νερό, καφέ και πράσινο τσάι, μπορούμε να κάνουμε αφεψήματα με λεμόνι, τζίντζερ και αγγούρι ή κουρκουμά (+πιπέρι);;
Θέτει το σώμα και το στομάχι σε λειτουργία;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
A.G.
Καλησπέρα σας!
Φυσικά και μπορείτε!
Οτιδήποτε έχει μηδενικές θερμίδες, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.
Θα σας βοηθήσουν τα υγρά και στην μείωση της επιθυμίας για φαγητό, ενώ ταυτόχρονα θα σας ενυδατώσουν!
Φιλικά
Τζένη
Καλησπέρα σας, επιτρέπεται στο 8ωρο μαγειρευτά φαγητά΄΄΄΄ τύπου φασολακια αρακασ γεμιστα ΄?Με σαλάτα και ψωμί τυρί΄?
Καλησπέρα σας!
Φυσικά και επιτρέπεται Προσοχή στο μαγείρεμα, να βάζετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα! Και σαλάτα με 2 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 σπιρτόκουτο τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης!
Φιλικά
Τζένη
Τότε γιατί λέει τρώμε ότι θέλουμε ;;;;;
Τρώμε ότι θέλουμε, αν ομως είμαστε σε θερμιδικό έλλειμα - λειτουργεί υπέρ μας σαν ώθηση στο μεταβολισμό μας!
Φυσικά και εγώ προτείνω να είμαστε σε θερμιδικό έλλειμα! Να τρώμε ΑΠΟ ΟΛΑ με μέτρο!
Απλά να είμαστε προσεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα!
Οτι θέλουμε με μετρο φυσικά!
ΦΙλικά,
Τζένη
Τι γνωμη έχετε για αυτην την διαιτα σε γυναικες που προσπαθουν για παιδι ή εχουν θεματα υπογονιμοτητας;
Καλησπέρα σας!
Θα σας συμβούλευα να μην την ακολουθήσετε! Δεν την προτείνω για τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδι! Αντιθέτως, θα σας πρότεινα να τρώτε όσο το δυνατόν σπιτικό φαγητό με μέτρο, να τρώτε όταν πεινάτε ελαφρια σνακ που θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας χορτάσουν όπως ξηρούς καρπούς, αυγουλάκια βραστά, γάλα αμυγδάλου με βρώμη και σταφίδες, γιαούρτια, μπάρες δημητριακών σπιτικές κλπ! Οτιδήποτε άλλο με χρειαστείτε είμαι στη διάθεση σας!
Φιλικά
Τζένη
Καλησπερα, ενας καφες το πρωι χωρις ζαχαρη μπορει να θεωρηθει γευμα? δηλαδη μετραει για το 8ωρο ή οχι?
Καλημέρα σας!
Όχι ο σκέτος καφές δεν μετράει για γεύμα!
Φιλικά
Τζένη
Καλησπερα σας σήμερα την ξεκίνησα εύχομαι να πάω καλά γτ είμαι 1.72υψος κ 92 κιλά. Αυτά τα 20 κιλά σε πόσο καιρό χάνονται περίπου γτ έχω λάμες στην μέση μου κ είναι ακατόρθωτο το να κάνω γυμναστική. Ευχαριστώ πολύ
Φίλη μου Ελευθερία καλημέρα!
Ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσες φορές την εβδομάδα ακολουθούμε τη δίαιτα , τι τρώμε, το μεταβολισμό μας, την ηλικία μας, το φύλο μας και φυσικά το βάρος μας. Αν τρως υγιεινά και με μέτρο θα δεις πολλά αποτελέσματα. Θέλει υπομονή και επιμονή! Ένας καλός ρυθμός είναι 4-8 κιλά το μήνα!
Φιλικά
Τζένη
Το τελευταίο γεύμα μου είναι συνήθως 21.00 -22.00 στο σπίτι μου, γιατί γυρνάω από την εργασία μου. Μπορεί οι 8 ώρες να είναι 14.00 - 22.00. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Γιάννη καλημέρα! Φυσικά, εννοείται ότι το 8ωρο το κανονίζεις εσύ βάση του προγράμματος σου! 14.00-22.00 είναι ιδανικό!
Φιλικά
Τζένη
καλησπέρα, εγώ ξεκίνησα την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα Δευτέρα έχοντας 75kg, σήμερα που μετρήθηκα εφόσον πέρασε μια εβδομάδα έφτασα τα 71,9kg! . Την κάνω ξεκινώντας απο τις 12.00 μέχρι τις 20.00 είναι οι ώρες που τρώω και μάλιστα κάνω 4 γεύματα ορισμένες φορές.. αλλά φροντίζω να μην ξεπερνάω τις 1000 θερμίδες.. όταν λέω 4 γεύματα εννοώ φρούτα .. αμύγδαλα τέτοια πράγματα.. κάνω δυο φορές την εβδομάδα pilates και άλλες δυο πάω και περπατάω περίπου μια ώρα την φορά.. θέλω να φτάσω τα 65kg.. είμαι 1.72 ύψος οπότε πιστεύω ότι στα 65kg θα είμαι μια χαρά.. πίνω πολλά υγρά, νερό , καφέ.. έφτασα να πίνω σκέτο καφέ που τον έπινα γλυκό.. θέλω να πιστεύω ότι είναι απο τις πολύ καλές δίαιτες.. θα δείξει.. μέχρι στιγμής μια χαρά.. είμαι ενθουσιασμένη...
Ευχαριστούμε Ζέφη για το σχόλιο σου!
Τζένη
Εγω το εχω χασει παρα πολυ κ λιγο πρίν την πρωτοχρονια που απο τοτε υπηρξαν κιαλλα πολλα τραπέζια αυτα τα γέματα φαγητα κ γλυκά ξέρετε ειχα σταματήσει να ζυγιζομαι αλλο πια γιατί ειμαι στην πλήρη απογοήτευσή...Έχω παρει 15 κιλα σε διαστημα 5 μηνών κ λιγοτερο...και αυτό στο πλαισιο του προσπαθώ να χάσω κιλα Και αφου με Προσοχή στην Διατροφή κ γυμναστικη αρκετή δεν τα έχανα απογοήτευσή ΣΤΗΝ απογοητευση Δεν πήγαινε καλα κ δεν μπορουσα να ξεκινησω ουτε τήν Πιο απλη διαιτα Για πανω από μερικες μερες.....οποτε Επειδή οχι μονο πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΉΣΩ να με παχαινω αλλα ειναι κ κριμα αυτο που Μου κάνω γιατι πλεον θα πρεπει να χασω πραγματάκα πολλα κιλα μπρος τα δεκα πού πρίν 5 μηνες μου φαινόντουσαν τοσο ακατόρθωτα οπότε σε παρακαλω πες μου με τοσο πολυ που τα χαλασα τα πραγματα Αυτή η διαιτα όντως αυτο που λεει το αποδίδει σε οποιον την κανει οσο Μπορεί πιο σωστα Φυσικά!!;;;;;
Φίλη μου Σταυρούλα,
η συγκεκριμένη δίαιτα έχει όπως όλες τα υπέρ και τα κατά. Για παράδειγμα αν τρως μεγάλη ποσότητα και πολύ φαγητό απ'έξω η καλύτερη περίπτωση είναι να μην πάρεις κι άλλο βάρος. Αν διαβάσεις προσεκτικά τις συμβουλές και περιορίσεις τις ποσότητες καθώς επίσης αν προσέξεις και την ποιότητα των τροφών, μπορεί να δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου. Αν ακόμα καλύτερα την κάνεις σε συνδυασμό με κάποια άλλη δίαιτα τότε ακόμα καλύτερα. Με λίγη θέληση και πολύ επιμονή και υπομονή θα χάσεις βάρος. Μπορείς να την δοκιμάσεις για λίγο και να δεις αν σου ταιριάζει ψυχολογικά και σωματικά. Αν δυσκολευτείς πολύ, καλύτερα να επιλέξεις κάποια άλλη διατροφή. Μπορώ να σε βοηθήσω άμα θες αλλά να ξέρεις είναι όλα στο χέρι σου, πρέπει να οπλιστείς με δύναμη και υπομονή. Οτι με χρειαστείς για παραπάνω βοήθεια μπορείς φυσικά και να μου στείλεις ένα email.
Φιλικά,
Τζένη
ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΓΕΥΜΑΤΑ Κ ΔΕΚΤΙΑΝΑ, ΚΑΘΕ 3-4 ΩΡΕΣ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΧΑΣΕΙ 10 ΚΙΛΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΑΝΑΠΗΡΑ,
ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ 3ΩΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ , ΑΠΛΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΠΑΛΙ, ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΩΝΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΛΠ. ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΑΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΟΧΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ 10 ΚΙΛΑ.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛ ΝΑ ΤΗΡΗΣΩ ΤΗΝ 8 ΩΡΗ ΔΟΑΤΡΟΦΗ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ 3 ΩΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Κ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5-6 Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΕΥΜΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΤΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ 01¨00 ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ...
ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Φίλη μου Αγάπη καλησπέρα,
θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις για λίγο διάστημα μια διατροφή με πολλά γεύματα γιατί ο μεταβολισμός σου λειτουργεί πολύ καιρό έτσι. Μετά, αφού χαλαρώσεις λίγο, διάβασε προσεκτικά τη δίαιτα των 8 ωρών και δοκίμασε τη. Στην αρχή θα σου φανεί δύσκολο, μπορεί και να πεινάς. Αλλά άμα τρως καλά στις 8 ώρες θα συνηθίσεις. Να είσαι προσεκτική στην επιλογή τροφών να τρως απ΄όλα και να προτιμάς υγιεινά σνακ! Αν δεις και πεινάς πολύ θα σε συμβούλευα να επιλέξεις άλλη διατροφή που να σου ταιριάζει, γιαυτό υπάρχουν πολλές ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, μεταβολισμό και φυσικά ψυχολογία. Ότι άλλο με χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου.
Φιλικά
Τζένη
Γεια σας! Την κάνω εδώ κ τρεις βδομάδες με υγειηνα φαγητά κ ελάχιστες παρασπονδίες αλλά δεν χάνω, κ κάνω μισή ώρα τζογκιν σχεδόν κάθε μέρα! Είμαι 54 κιλά 1,62 κ θέλω να χάσω 2 κιλά . Ήμουν 59 κ με δική μου διατροφή έως 1200 θερμίδες κ λίγη γυμναστική έφτασα στα 54 αργα κ σταθερά (σε δύο μήνες)κ μετά ανακάλυψα αυτήν τι λέτε να φταίει όμως κ δεν λειτουργεί?Να σας πω ότι παράλληλα με την διατροφή (όταν ήμουν 59 δλδ)ξεκίνησα αντισυλληπτικά ..
Φίλη μου Λένα,
επειδή είσαι ήδη σε χαμηλό βάρος, είναι λογικό να μην χάνεις αυτά τα 2 κιλά εύκολα. Επίσης να ξέρεις ότι η ζυγαριά μπορεί να λέει ψέμματα, και τα 2 κιλά να είναι κατακράτηση από τα αντισυλληπτικά (είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο). Μπορείς να ελαττώσεις τις αλμυρές τροφές για ένα διάστημα και να δεις τα κιλά να φεύγουν. Αν πάλι δεν δεις αποτέλεσμα επέλεξε κάποια άλλη διατροφή που να ταιριάζει στον οργανισμό σου.
Φιλικά
Τζένη
Με βολευει να κανω τη διαλλειματικη διαιτα 11 το πρωι εως 6 το απογευμα να ειναι το τελευταιο γευμα.γυμναζομαι σχεδον καθημερινα μονο βραδυ απο τις 8-10.Η ερωτηση μου ειναι η εξης ,αν κανω το τελευταιο γευμα στις 6 το απογευμα ,μετα το γυμναστηριο δεν χρειαζεται ο οργανισμος μου καποια τροφη? ή δεν ειναι απαραιτητο? Σας ευχαριστω
Στη συγκεκριμένη δίαιτα τα γεύματα τηρούνται πιστά μέσα στο χρονικό πλαίσιο. Αλλά από προσωπική εμπειρία και συμβουλή ειδικού διατροφολόγου, καλό είναι να καταναλώνεις περίπου στους 10 ξηρούς καρπούς και 1 μπανάνα μετά από άσκηση. Αυτή τη συμβουλή την ακολουθώ πάντα και είδα αποτελέσματα! Πολλές φορές καταναλώνω και 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά! Ευχομαι να σε βοήθησα φίλη μου! Καλή επιτυχία!
Κάθε πρωί εγω πίνω μισό λίτρο νερό μετά στη Σ 7και 30 τη θυροξονη και το πρωινο μου στις 9και 30 θα μέτρο από τις 7κ30 η στις 9κ30
Αν κατάλαβα καλά, πρωινό τρως 9.30. Θα μετράς από τις 9.30!
ΠΙΣΤΕΎΩ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΥΠΈΡΟΧΗ ΔΊΑΙΤΑ...ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΆΣΩ!!!
Καλή επιτυχία φίλη μου! Είμαι εδώ για ότι χρειαστείς!