Ο φόβος σχετικά με τον κορονοϊό ή κορωνοϊό (COVID-19) οδήγησε πολλούς από εμάς να αναζητήσουμε πληροφορίες σχετικά με το πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παρακάτω θα διαβάσουμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί σχετικά με τη διατροφή και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.
Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στον κορονοϊό;
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο που αποτελείται από κύτταρα, όργανα και ιστούς που συνεργάζονται προκειμένου να προστατέψουν το σώμα από ιώσεις. Παρόλο που τα γονίδια παίζουν ρόλο, γνωρίζουμε πολύ καλά (μετά από έρευνες που έγιναν σε διδύμους) ότι η δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες.
Για παράδειγμα, τα μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή όλη μας τη ζωή, όπως επίσης και οι ρυθμοί της ζωής μας, για παράδειγμα το στρες, ο ύπνος και η άσκηση όλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή συγκεκριμένο φαγητό που θα μας εγγυηθεί την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προκειμένου να μας θεραπεύσει από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν όμως αληθινές μέθοδοι για να ενισχύσουμε γενικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τι μπορεί να μας βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ας χαμηλώσουμε τα επίπεδα στρες που έχουμε
Γενικά, ο πανικός και οι ανησυχίες σχετικά με τον ιό (και φυσικά όλες αυτές οι δυσκολίες) μας πρόσθεσαν κι άλλο στρες, και είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε αναπνευστικά προβλήματα. Το σώμα μας κάνει καλύτερη δουλειά στο να αντιμετωπίζει τις αρρώστιες και στο να επουλώνει πληγές όταν δεν νιώθουμε στρες. Βοηθάνε πολύ οι τεχνικές όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές και ελεγχόμενες αναπνοές ή το να μιλήσουμε σε ένα ειδικό.
Να βελτιώσουμε τον ύπνο μας
Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παλέψει μια αρρώστια. Ένα στερημένο από ύπνο ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά.
Το να επικεντρωθούμε σε καλύτερες συνήθειες σχετικά με τον ύπνο μας, είναι από τους καλύτερους τρόπους να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ιδανικά, θα πρέπει να κοιμόμαστε 6-8 ώρες τη νύχτα. Το ίδιο σημαντικό είναι να έχουμε συγκεκριμένες ώρες που πηγαίνουμε για ύπνο. Ας αποφύγουμε την τηλεόραση, το κινητό, το βαρύ φαγητό και την άσκηση πριν από τον ύπνο.
Ας εξετάσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας
Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα μεταξύ της βιταμίνης D και του ανοσοποιητικού συστήματος, πολλές υποσχόμενες έρευνες προτείνουν να εξετάζουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας και αν έχουμε έλλειψη να πάρουμε συμπλήρωμα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν σταθερές συστάσεις για το πόσο βιταμίνη D χρειαζόμαστε για το ανοσοποιητικό, παρόλο που για την υγεία των οστών είναι 600 με 800 διεθνείς μονάδες την ημέρα (αυτό είναι και το ποσό που βρίσκουμε στις περισσότερες πολυβιταμίνες). Σε μελέτη αναπνευστικής ασθένειας και πρόσληψης βιταμίνης D, η δόση ανέρχεται σε 3.300 μονάδες καθημερινά.
Η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, και στο γάλα ή φαγητά ενισχυμένα με βιταμίνη D. Σε μία γενικότητα, τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζονται από την έκθεση μας στον ήλιο, το χρώμα της επιδερμίδας μας και το υψόμετρο. Με μια εξέταση αίματος μπορούμε να μάθουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.
Ας αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Διάφορες έρευνες έχουν ανακαλύψει ένα σύνδεσμο μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι πίνουν αρκετό αλκοόλ (πάνω από 2 ποτήρια την ημέρα) είναι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις και πνευμονία, και αναρρώνουν από ιώσεις και τραύματα πιο αργά.
Ας ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικοί παράγοντες για να διατηρήσουμε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα.