Έχω κάνει πολλές δίαιτες. Πολλές. Κάποτε κατάφερα να χάσω 20+ κιλά μέσα σε 3 μήνες και να διατηρήσω το βάρος μου για 4-5 χρόνια. Ξαναπήρα τα 10, τα ξαναέχασα πάλι με δίαιτα. Τώρα είμαι στο ιδανικό μου βάρος με μικρές φυσιολογικές αυξομειώσεις. Το δύσκολο δεν είναι να χάσεις κιλά. Υπάρχουν αμέτρητες δίαιτες και προγράμματα διατροφής που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Θα τα χάσεις. Πως παραμένεις στα ιδανικό βάρος είναι το θέμα. Αλλάζει η σχέση μας με το φαγητό;
Ας δούμε τα πράγματα λίγο ψυχολογικά. Γιατί εκτός από τον εξωτερικό κόσμο που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, στην ουσία ζούμε στον εσωτερικό μας κόσμο ο οποίος και μας επηρεάζει σε όλες τις στιγμές της ζωής μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε νοιώσει χαρά τρώγοντας το αγαπημένο μας φαγητό αλλά και πόσοι από εμάς έχουμε νοιώσει τύψεις μετά (μερικοί ίσως να με καταλάβετε αν πω και κατά τη διάρκεια), ένα αρνητικό συναίσθημα που μας εγκλωβίζει. Συναισθήματα λοιπόν ανάμεικτα, ενθουσιασμός, χαρά, φόβος μη ξαναπάρουμε τα κιλά, τύψεις, άλλοι από εμάς άγχος, να μετράμε θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκέψεις θετικές ή αρνητικές. Πόσες φορές παθαίνουμε αυτό που λέμε “χάνω τον έλεγχο” και βρισκόμαστε κάποια λεπτά μετά με υπερφορτωμένο στομάχι.
Κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν στον εαυτό τους αυτό που λέμε λαιμαργία. Σε όλους μας αρέσει το καλό φαγητό. Κάποιοι από εμάς το έχουν πιο έντονα κάποιοι λιγότερο. Το ότι δεν είναι κάποιος υπέρβαρος αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι λαίμαργος. Ξέρω πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που φοβούνται τόσο πολύ τα αρνητικά σχόλια των άλλων ανθρώπων που τρώνε λίγο, προσέχουν καθημερινά τη διατροφή τους με ευλάβεια, ζούνε μόνιμα σε δίαιτα, και πολλές φορές καταλήγουν να τρώνε στα κρυφά, ή ξεσπάνε σε υπερφαγικά επεισόδια.
Αν κάποια από αυτα που γράφουμε σας ακούγονται οικεία, είστε σε καλό δρόμο και δεν είστε μόνοι. Σημαίνει ότι έχετε κάνει ένα βήμα σε αυτό που ονομάζουν πολλοί άνθρωποι κατανόηση εαυτού ή αλλιώς αυτογνωσία.
Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας την ώρα που τρώτε, θα συνειδητοποιήσετε ότι σχεδόν ποτέ δεν είστε εκεί. Τι σημαίνει αυτό. Συνήθως όταν τρώμε σκεφτόμαστε κάτι άλλο, για παράδειγμα τι δουλειές έχουμε να κάνουμε. Πολλές φορές τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας την αγαπημένη μας σειρά. Άλλες φορές συζητάμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Γενικά, τρώμε μηχανικά. Πολλές φορές δεν νοιώθουμε καν την τροφή στο στόμα μας. Μας τυχαίνει άπειρες φορές να είμαστε σε κάποια ψυχολογική κατάσταση (θετική ή αρνητική) με αποτέλεσμα να σηκωνόμαστε από το τραπέζι και να νοιώθουμε ότι δεν έχουμε φάει αρκετά ή ότι έχουμε παραφάει. Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.
Κάποιοι ίσως έχετε ακούσει την έκφραση “να τρως συνειδητά”. Αυτό δεν είναι κάτι μαγικό, είναι απλά μια προσπάθεια να τρως συγκεντρωμένα. Και πόσο δύσκολο είναι αυτό θα πει κανείς με όλες τις υποχρεώσεις και με τις συνθήκες της καθημερινότητας. Όσο και να προσπαθήσετε να φάτε συγκεντρωμένα το μυαλό σας και τα συναισθήματα σας θα σας παρασύρουν. Συμβαίνει όμως καμιά φορά, να είστε απλά χαλαροί. Και μιλάω για μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία απλά δε σας νοιάζει τίποτα άλλο πάρα μόνο το φαγητό που έχετε μπροστά σας. Και τότε είστε σε θέση και να απολαύσετε, και να χορτάσετε και γενικά να νιώσετε ένα είδος γαλήνης και ευφορίας.
Την πρώτη φορά που κάποιος μου μίλησε για τη συγκέντρωση στο φαγητό, σοκαρίστηκα. Γιατί από απλή και μόνο περιέργεια προσπάθησα να φάω και να “είμαι εκεί”, κατέληξα με πονοκέφαλο και σύγχυση. Δεν μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου να φάει συγκεντρωμένα, θα αποτύχεις. Εκτός κι αν γενικά είσαι πολύ συγκεντρωμένο άτομο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τέτοιου είδους ικανότητες. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να επιλέξεις να φας κάποια στιγμή που θα νοιώθεις καλά. Μπορείς να φας όπου θέλεις, στο δρόμο, στο τραπέζι της κουζίνας, με φίλους ή μόνος, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία που και πότε, αλλά η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
Ας μη ξεχνάμε ότι το μόνο που έχουμε είναι η στιγμή που ζούμε τώρα. Όλα είναι τόσο περαστικά και ρευστά. Αν θέλετε να αλλάξετε τη σχέση με το φαγητό θα χρειαστείτε υπομονή, κατανόηση και προσπάθεια. Θα αφιερώσω ένα άλλο άρθρο για τα συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός, η λύπη, η χαρά κοκ σε σχέση με την τροφή που καταναλώνουμε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη ψυχολογία μας και γενικότερα τη ζωή μας.
Εύχομαι γαλήνη και καλή προσπάθεια σε όλους.