Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για το σώμα μας και ιδιαίτερα για τη δημιουργία και συντήρηση των οστών μας. Παρ’όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν παίρνουν την απαραίτητη δόση ασβεστίου καθημερινά. Σε αυτούς ανήκουν ιδιαίτερα όλοι όσοι αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά.
Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου για ενήλικες είναι 1000 mg, ενώ για τις ηλικίες 4-18 είναι 1200 mg. Για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη αυξάνεται σε 1300 mg. Παρακάτω αναφέρουμε φυτικές πηγές ασβεστίου που είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και ιδιαίτερα οι χορτοφάγοι και vegan.
Φυτικές πηγές ασβεστίου
- Η σόγια και τα παράγωγα της είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, καθώς και πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μιας μεγάλης γκάμας βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
- Τα φασόλια και οι φακές περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
- Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, καλών λιπαρών και πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν καλές ποσότητες βιταμινών Β, μαγνησίου, βιταμινών Ε και Κ.
- Οι καρποί και τα παράγωγα βούτυρα τους, όπως το ταχίνι, είναι καλές πηγές ασβεστίου. Επίσης το chia (τσία) και ο λιναρόσπορος.
- Συγκεκριμένα λαχανικά και πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι, τα γογγύλια, το kale, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πηγές ασβεστίου.
- Τα σύκα, τα πορτοκάλια και τα μούρα αξίζουν να ενταχθούν στη διατροφή μας, καθώς είναι πηγές ασβεστίου με εύκολη απορρόφηση από τον οργανισμό.
- Τα ενισχυμένα με ασβέστιο προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα φυτικά γάλατα, τα φυτικά γιαούρτια, κάποιοι χυμοί και φυσικά τα δημητριακά (καλό είναι να κοιτάμε τις ετικέτες στη συσκευασία).