Η δίαιτα 5:2Το 5:2 πρόγραμμα διατροφής είναι απλό. Για δύο μη συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα θα πρέπει να περιοριστούμε σε 500 θερμίδες για τις γυναίκες, 600 για τους άντρες, και το υπόλοιπο του χρόνου μπορούμε να φάμε κανονικά.

Η δίαιτα 5:2 ανήκει στις δίαιτες νηστείας με διαλείμματα, και στηρίζεται σε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων με αποτέλεσμα απώλεια βάρους.

Δυνατά σημεία

 • Η περιοδική νηστεία έχει ασκηθεί από διάφορες θρησκείες σε όλη την ιστορία και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι καλό για την απώλεια βάρους και την υγεία.
 • Μας βοηθάει να ασχοληθούμε με διαφορετικά πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτός από το φαγητό και να μη το σκεφτόμαστε τόσο συχνά.
 • Τις ημέρες που δε θα κάνουμε νηστεία, θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε αλλά και να συνειδητοποιήσουμε τη θρεπτική αξία του γεύματος σας και πόσο καλό μας κάνει μια ισορροπημένη διατροφή. Έτσι θα μάθουμε πιο εύκολα να τρώμε με μέτρο και σωστά.
 • Μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τη χαμένη επαφή με τα σημεία κορεσμού του σώματος μας. Ίσως να νομίζουμε ότι θα τρώμε υπερβολικά σε ημέρα μη- νηστείας, και θα πάρουμε βάρος, αλλά η κλινική έρευνα έχει δείξει ότι μετά την ημέρα νηστείας, οι συμμετέχοντες έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο απ 'ότι συνήθως, και να χάνουν βάρος σε πάροδο του χρόνου.
 • Είναι ιδανική για όσους από εμάς δεν μπορούμε  για οποιοδήποτε λόγο να ακολουθήσουμε μια συστηματική δίαιτα και δε θέλουμε να στερηθούμε τις αγαπημένες μας τροφές. Βοηθάει στο άγχος του καθημερινού προγράμματος διατροφής, και δεν έχει απαγορευμένες τροφές.
 • Μελέτες ισχυρίζονται ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να συνδέεται με τη μακροζωία, με τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου. Επίσης με βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Τέλος, χάρη στην πιθανή επίδραση της στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα -1 (IGF-1) μπορεί να  βοηθήσει στην αντι-γήρανση.

Αδύνατα σημεία

 • Τις ημέρες νηστείας, η αίσθηση της πείνας μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού τις υπόλοιπες ημέρες. Επίσης μπορεί να μας δημιουργήσει αλλαγές στη διάθεση καθώς αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
 • Όταν νηστεύουμε, έχουμε χαμηλότερη ενέργεια από τις υπόλοιπες μέρες. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση. Ζαλάδες, πονοκέφαλος είναι πιθανόν να μας δημιουργηθούν.
 • Η νηστεία είναι δύσκολη. Μπορεί να βρεθούμε να σκεφτόμαστε το φαΐ πολύ πιο συχνά από το κανονικό, με αποτέλεσμα τη δυσκολία συγκέντρωσης σε αυτό που κάνουμε. Αν μας συμβεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο άλλο πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας και στο σώμα μας.
 • Η νηστεία χρειάζεται μια φυσιολογική ψυχολογία. Δεν είναι για ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές. Πρέπει να προσέχει κανείς την ψυχολογία του και πως τον επηρεάζει στη σχέση του με το φαγητό. Αν νιώσουμε πως δε μας ταιριάζει ας επιλέξουμε κάποια άλλη.

Τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα

Τις 5 από τις 7 μέρες της εβδομάδας είμαστε ελεύθεροι να φάμε ό,τι θέλουμε. Τις υπόλοιπες 2, θα επιλέξουμε τροφές που δε θα ξεπερνούν τις 500 θερμίδες για τις γυναίκες, τις 600 για τους άντρες.

Πόσες θερμίδες θα πάρουμε

Τις ημέρες της νηστείας θα πάρουμε 500 θερμίδες για τις γυναίκες, 600 για τους άντρες.

Πόσες μέρες θα την κάνουμε

Θα την ακολουθήσουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά. Ο συγγραφέας της συγκεκριμένης δίαιτας υποστηρίζει ότι είναι ένα πρόγραμμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για όλη μας τη ζωή. Αναφέρει ότι μπορούμε να την κάνουμε 6:1 δηλαδή να κάνουμε 1 μέρα την εβδομάδα νηστεία και τις υπόλοιπες να τρώμε φυσιολογικά.

Πόσα κιλά θα χάσουμε

Με αυτή τη δίαιτα περιορίζουμε τις θερμίδες μας κατά 3000-3500, και χάνουμε περίπου ½ κιλό την εβδομάδα.

Πόσο θα μας κοστίσει

Επειδή δεν έχει περιορισμούς στις επιλογές, δεν έχει δηλαδή απαγορευμένες τροφές, θα μας κοστίσει όσο μας κοστίζει η καθημερινή μας διατροφή.

Τι μπορούμε να φάμε της ημέρες νηστείας:

 • Μπορούμε να επιλέξουμε γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά.
 • Άφθονα πράσινα λαχανικά.
 • Σούπες που θα φτιάξουμε μόνοι μας με λαχανικά, ή έτοιμες του εμπορίου.
 • Φρούτα που μας αρέσουν (τα μήλα βοηθάνε πολύ, όπως επίσης και τα γκρέιπφρουτ).
 • Αυγά βραστά, ή ομελέτα.
 • Μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι είναι ιδανικές επιλογές.
 • Ξηρούς καρπούς (με μέτρο, σαν σνακ).
 • Αυτοσχέδιες σαλάτες με τα αγαπημένα μας λαχανικά. (Πατζάρια, καρότα κολοκυθάκια, αγγούρια, ντομάτες κλπ).
 • Φρυγανιές που μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με λίγο άπαχο τυρί.
 • Μη ξεχνάμε να πίνουμε πολλά υγρά όπως νερό, πράσινο τσάΪ, σκέτο καφέ (με λίγο γάλα αν προτιμάμε).

Γενικότερα

Ποιοι πρέπει να την αποφύγουμε

Οι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία είναι οι έγκυες γυναίκες ή οι θηλάζουσες μητέρες, τα παιδιά και οι έφηβοι, και άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Επίσης εκείνοι με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, ή άλλες χρόνιες ή οξείες παθολογικές καταστάσεις. Εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας θα χρειαστεί να συμβουλευτούμε το γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Προσωπική εμπειρία

Δεν την έχω δοκιμάσει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι με έχει βοηθήσει πολύ να προσέχω τι τρώω μετά από μία ημέρα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, όπως κάποια γιορτή. Συνήθως τρώω γιαούρτι, κάποιο φρούτο, πίνω πολλά υγρά και αφήνω το σώμα μου να ξεκουραστεί. Εκτός κι αν έχω πολλές υποχρεώσεις οπότε τρώω με μέτρο, κι όποτε προλάβω φυσικά. Αυτό επίσης που μπορώ να σας πω, είναι ότι όταν έκανα δίαιτα με υπερβολικά λίγες θερμίδες για 2-3 μέρες στη σειρά ένοιωσα το σώμα μου να με εγκαταλείπει. Γι' αυτό το λόγο και από τότε δεν έχω νηστέψει με υπερβολές. Γενικά η νηστεία με έχει βοηθήσει να νοιώθω τι χρειάζεται το σώμα μου, και όχι το μυαλό μου. Έτσι σαν συντήρηση πια, τρώω κάθε μέρα ό,τι νοιώθω ότι θα μου κάνει καλό, κι αν λαχταρίσω ένα γλυκάκι θα το φάω με χαρά, χωρίς τύψεις και άγχος. Αλλά αυτό δουλεύει σε μένα, στο δικό μου σώμα. Εύχομαι να βρείτε τι σας κάνει καλό, τι σας κάνει να νοιώθετε υγεία και χαρά.

Καλή επιτυχία!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το παρακάτω site : http://thefastdiet.co.uk/

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


8 Σχόλια γράψε το δικό σου

 1. Καλή Σαρακοστή.. πρώτη φορά επισκέφθηκα την ιστοσελίδα σας και ομολογώ ότι περιηγήθηκα αρκετά ώρα γιατί έχει πολλά ενδιαφέροντα θέματα και πληροφορίες. Αναφορικά με την δίαιτα 5;2, τις δύο αυτές ημέρες μπορώ να έχω : 2 ή 1 φρυγανιά με μέλι(πρωΪ) , 2 πορτοκάλια (σνακ , ένα το πρωί ένα το απόγευμα) , 1 τόστ με ψωμί ολικής με μία φέτα τυρί νηστίσιμο (εβλογημενο) το μεσημέρι με σαλάτα χωρίς λάδι και το ίδιο το βραδυ (λόγω σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή δεν τρώω λάδι)
  Ευχαριστώ
  Ελένη

  • Ελένη καλημέρα! Μπορείς να φας μόνο 1 τοστ το μεσημέρι και να περιοριστεις σε σαλάτα το βράδυ. 1 φρυγανια με μέλι ναι, και 2 πορτοκάλια! Και αυτό γίνεται για να περιορίσουμε τις θερμίδες σε 500! Οτι αλλο με χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου!

   Φιλικά
   Τζένη

 2. Τις ημερες που δεν ειναι της διαιτας,,,ποσες φορες την ημερα τρωμε?? Οι ωρες πρεπει ναναι συγκεκριμενες? Μπορω να συνεχισω το 5:2 κ την επομενη η μεθεπομενη εβδομαδα?

  • Καλησπέρα σας!
   Τις ημέρες που τρώμε μπορούμε να κάνουμε 5 γευματα. Πρωινό δεκατιανο μεσημεριανο απογευματινο και βραδινό! Οι ώρες δεν έχουν μεγάλη σημασία, θα πρότεινα να φάτε το τελευταίο γεύμα 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο. Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή από το blog που να σας ταιριάζει. Και φυσικά μπορείτε να την ακολουθήσετε την 5:2 για όσο χρειαστεί!
   Φιλικά
   Τζένη

 3. Καλημέρα Τζένη!
  Αρχικά συγχαρητήρια για το site σου!
  Είσαι απλά η καλύτερη μας φίλη!!!!
  Θέλω την βοήθεια σου για την δίαιτα 5:2.
  Θέλω να την συνδυάσω με την νηστεία του Πάσχα (εγώ δει και το πρόγραμμα για τη νηστεία).
  Αρχικά θεωρείς ότι είναι εφικτό αυτό;
  Και δεύτερον, για τις δύο μέρες πρέπει να μετράμε θερμίδες ώστε να μην ξεπερνάει τις 500; Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα τι να φάω;

  • Άννα καλησπέρα!
   Φυσικά και μπορείς να συνδυάσεις τη νηστεία του Πάσχα με τη δίαιτα 5: 2!
   Σου δίνω παρακάτω 4 παραδείγματα γευμάτων που δεν ξεπερνούν τις 500 θερμίδες:
   80 γρ όσπρια ζυγισμένα ωμά μαγειρεμένα με 2 κ.γ. ελαιόλαδο. 1 φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης

   2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής με 1 κ.γ. βούτυρο φυτικό και 2 κ.γ. μέλι. 1 μήλο και 10 ανάλατα αμύγδαλα!

   Ψητά λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτα) με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί του τοστ ολικής

   1 λαδερό φαγητό μαγειρεμένο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο (1 μέτριο πιάτο). 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

   Οτι άλλο με χρειαστείς στη διάθεση σου!

   Φιλικά
   Τζένη

Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php