Αν βρέθηκες εδώ επειδή ενδιαφέρθηκες σχετικά με την ψυχολογία και θες να μάθεις πως να αντιμετωπίσεις την ντροπή σου και τα αρνητικά συναισθήματα, καλωσόρισες! Θα πρέπει να σου πω ότι δεν υπάρχει μαγικό χάπι που θα σε κάνει να σταματήσεις να ντρέπεσαι. Ούτε είναι απόφαση του νου. Όσο και να επαναλάβεις στον εαυτό σου “δεν πρέπει να ντρέπομαι”, θα έρθει η στιγμή που θα βρεθείς στην άσχημη αυτή ψυχολογική κατάσταση. Επίσης να σου πω πως δεν είσαι μόνος. Αλλά αρκετά με τις θεωρίες ας περάσουμε στην πράξη.
Ας πάρουμε τα πράγματα πρακτικά. Έστω ότι αποφασίσαμε να γίνουμε ερευνητές της ψυχολογίας μας. Είμαστε καθισμένοι κάπου χαλαρά και άνετα. Θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πραγματικά να μάθουμε, χωρίς να κατακρίνουμε και χωρίς να δικαιολογούμε.
Ας φέρουμε στο μυαλό μας μια σκηνή στην οποία νοιώσαμε άσχημα. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα πως νοιώσαμε μπροστά στον καθρέφτη. Τι σκέψεις κάναμε σε σχέση με το σώμα μας. Μπορεί να μη μας αρέσει κάποιο σημείο του σώματος μας, ή και τίποτα. Οι ψυχολογικές μας αιτίες ίσως να είναι βαθύτερες. Ας ψάξουμε πιο βαθιά και ας φέρουμε στο νου μια σκηνή που μας φοβίζει. Κάποιοι από εμάς ίσως φοβόμαστε την απόρριψη του συντρόφου μας, κάποιοι άλλοι τα αρνητικά σχόλια του κόσμου, ο καθένας από εμάς έχει τους δικούς του προσωπικούς φόβους. Είναι πολύ προσωπικοί, και μόνο εσείς μπορείτε να τους βρείτε. Στην προσπάθεια σας αυτή ίσως σας παρασύρει ο νους και τα συναισθήματα σας σε άλλες σκέψεις, όπως για παράδειγμα τι πρέπει να κάνετε μετά, ή μπορεί να θυμηθείτε κάτι άσχετο, δεν έχει σημασία, χαλαρώστε και συγκεντρωθείτε όσο μπορείτε σε αυτό που κάνετε.
Ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ντροπής (αν και αυτό ισχύει για όλα τα αρνητικά συναισθήματα, θα το συζητήσουμε σε άλλο ποστ) είναι να ανακαλύψουμε τι πραγματικά φοβόμαστε. Συνήθως φοβόμαστε τόσο πολύ που παραλύουμε μόνο και μόνο κάνοντας συγκεκριμένες σκέψεις, οι οποίες συμβαίνουν γρήγορα και ονομάζονται υποσυνείδητες. Κάποιοι από εμάς μπορεί να φοβόμαστε μια απλή επίσκεψη σε ένα κατάστημα ρούχων. Κάποιοι άλλοι να τρέμουμε στη σκέψη της εμφάνισης μας στη παραλία, κοκ.
Μπορούμε να εμβαθύνουμε περισσότερο και να αναλογιστούμε ποια εικόνα έχουμε του εαυτού μας, τι νοιώθουμε για αυτή, τι σκέψεις κάνουμε γύρω από αυτή την εικόνα, τι νοιώθουμε για αυτή. Κάθε μία από αυτές τις σκέψεις είναι τροφή για ένα άσχημο συναίσθημα που μας ακολουθεί.
Θυμηθείτε φίλοι μου ότι πρέπει να είμαστε ερευνητές. Μπορεί να δικαιολογήσουμε κάποια πράγματα μπορεί και να καταδικάσουμε. Σημασία έχει να βρείτε κάτι σε σχέση με τη ψυχολογία σας και το αρνητικό συναίσθημα που ονομάζεται ντροπή.
Ανοίξτε τα μάτια σας και βρείτε ένα καθρέφτη. Κοιτάξτε το σώμα σας. Απλά κοιτάξτε το.
Ας σκεφτούμε τώρα κάτι. Βλέπουμε απλά ένα σώμα. Το σώμα μας. Αδύνατο, χοντρό, νέο, γερασμένο, όπως και να είναι αυτό. Τώρα. Δεν το κοιτάμε ποτέ όπως είναι και δεν συνειδητοποιούμε πως ζούμε μέσα σε αυτό. Δείτε το, παρατηρήστε το. Ό,τι κι αν σκέφτεστε για αυτό, δεν έχει σημασία. Μετά χαλαρώστε. Δε μιλάω για θετικές σκέψεις και δε μιλάω για συναισθήματα. Απλά δείτε το. Αυτό είναι. Αυτό είναι τώρα. Μετά θυμηθείτε τον εαυτό σας. Δεν εννοώ να σκεφτείτε τον εαυτό σας αλλά να νιώσετε το εδώ και τώρα. Χρησιμοποιείστε τις αισθήσεις σας. Αν είστε χαλαροί θα καταλάβετε τι εννοώ. Απλά δεν υπάρχει φόβος, ντροπή, τίποτα. Είστε εσείς και αυτό.
Αν σας έρθουν κάποιες σκέψεις, αφήστε τες να περάσουν χωρίς να “ταυτιστείτε” με αυτές (ή να το θέσω πιο απλά χωρίς να τους δώσετε ιδιαίτερη σημασία και απλά να συνεχίσετε να παρατηρείτε το σώμα σας), αν πάλι συνεχίζετε να σκέφτεστε αρνητικά πάρτε βαθιές ανάσες και χαλαρώστε. Θα δείτε, ότι αν δε σκέφτεστε τίποτα που να έχει να κάνει με αρνητική ή θετική κριτική, απλά μπορεί να πείτε: “άκου να δεις, είμαι μπροστά στο καθρέφτη και απλά κοιτάω το σώμα μου”. Κι αυτό ίσως να είναι η αλήθεια. Συνήθως μέσα στο μυαλό μας υπάρχει έντονη φλυαρία, κριτική και για να το θέσω πιο απλά “θολούρα”. Και φυσικά, αυτόματα έρχονται ποικίλα συναισθήματα. Συνήθως αρνητικά και τόσο καταστρεπτικά για τη ζωή μας. Τελικά, μήπως ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και για τους άλλους μας κινούν στη ζωή; Γιατί η αλήθεια είναι κάτι πολύ σχετικό για τον καθένα μας. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν αγαπάτε κάποιον δε σας νοιάζει η εξωτερική του εμφάνιση; Θέλετε το καλό του, τον σέβεστε και τον αποδέχεστε με όλα του τα ελαττώματα και τις αρετές. Δε σας νοιάζει αν είναι νέος, γέρος, αδύνατος ή χοντρός. Του δίνετε συνήθως συμβουλές επειδή νοιάζεστε. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με το σώμα σας και την εμφανισή σας; Φυσικά εδώ αναρωτιέται κανείς τι είναι αγάπη. Είναι το άγχος; ο φόβος; οι επιθυμίες; οι φαντασιώσεις; Μήπως απλά είναι η παρουσία; Το εδώ και τώρα, η μεγαλύτερη αλήθεια πέρα από το μικρόκοσμο μας; Πέρα από τους φόβους και τα πιστεύω μας, τη μόδα, τις θεωρίες κοκ.
Σκεφτείτε ότι όσο κι αν αγχωνόμαστε για την εικόνα του σώματος μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ζούμε μέσα σε άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις. Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι φυσιολογικό να θέλουμε να αδυνατίσουμε, ή να προσέξουμε τη διατροφή μας. Μιλάω για το πως νοιώθουμε σε σχέση με αυτό.
Κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά σε καθρέφτη προσπαθώ να χαλαρώσω. Με έχει βοηθήσει να παρατηρώ τις σκέψεις μου, θετικές ή αρνητικές και να χαλαρώνω.
Κάτι επίσης που με έχει βοηθήσει με την ντροπή είναι αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω. Όσο μαθαίνεις τους φόβους σου και όλες τις σκέψεις που κάνεις γύρω από αυτούς, μπορείς να τους απομακρύνεις από τον ψυχισμό σου. Να χαλαρώνεις σωματικά και ψυχολογικά και να επανέρχεσαι στο εδώ και τώρα. Πολλά λέγονται για το τώρα, και ίσως να έχετε ακούσει πολλά σχετικά με αυτό. Αλλά δεν είμαι γκουρού, και δεν θέλω να πείσω κανέναν για τίποτα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε μέσα μας μια απίστευτη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και να μας χαρίσει ψυχική ισορροπία.
Αν σας βοήθησε αυτό το ποστ, κι έχετε απορίες ερωτήσεις ή και σχόλια, θα χαρώ να βοηθήσω.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους σας!