Μεσογειακή δίαιτα



Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της. Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και είναι μια πρόταση του Αμερικανού γιατρού Στιβ Πάρκερ, ο οποίος έχει αφιερώσει περίπου τρεις δεκαετίες ερευνώντας τα οφέλη της και παρακολουθώντας όλες τις επιστημονικές εξελίξεις.

Πρόσφατα μάλιστα, κυκλοφόρησε η νέα βελτιωμένη έκδοση του βραβευμένου μπεστ σέλερ του Στιβ Πάρκερ, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2007. Ο τίτλος του βιβλίου είναι The Advanced Mediterranean Diet: Lose Weight, Feel Better, Live Longer (Εξελιγμένη Μεσογειακή Δίαιτα: Χάστε βάρος, νιώστε καλύτερα, ζήστε περισσότερο, εκδ. pxHealth).

Tα άφθονα φρούτα και τα θαλασσινά, καθιστούν την Advanced Mediterranean Diet ιδιαίτερα δελεαστική, ιδανική για το καλοκαίρι.

Στη μεσογειακή δίαιτα προβλέπεται η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (κυρίως τυριού και γιαουρτιού) και η χρήση ελαιόλαδου, αφού θεωρείται η βασική πηγή λίπους. Δίνεται έμφαση στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια (ιδιαίτερα σε όσα αποτελούν πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, όπως ο τόνος και η σαρδέλα), τα πουλερικά, το κόκκινο κρασί, ενώ προτείνεται ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος και της ζάχαρης (σε εβδομαδιαία βάση).

Δυνατά σημεία

  • Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει προσαρμόσει τη δίαιτά του έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο το πώς θα διατηρήσουμε την καλή μας υγεία, αλλά και το πώς θα χάσουμε βάρος ή για την ακρίβεια, λίπος και όχι μυϊκό ιστό.
  • Έχει ποικιλία στη διατροφή και σίγουρα δε θα βαρεθούμε τρώγοντας τις ίδιες τροφές. Επίσης, αν μας αρέσει η μαγειρική, σίγουρα αυτή η δίαιτα θα μας ενθουσιάσει.
  • Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή μειώνονται τα ποσοστά εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
  • Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής υπόσχεται ότι δε θα πεινάσουμε.

Αδύνατα σημεία

  • Ο χρόνος. Στο εβδομαδιαίο μενού παρακάτω χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας των γευμάτων. Αν έχουμε πολλές υποχρεώσεις και δεν έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε τα φαγητά που μας προτείνει είναι καλό να ψάξουμε κάποια δίαιτα που θα ταιριάζει στο τρόπο ζωής μας. Αν πάλι όμως θέλουμε να την ακολουθήσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε έξυπνα κάποια από τα παρακάτω μενού και γιατί όχι, να ανακαλύψουμε τις δικές μας γρήγορες και απλές συνταγές. Αν συνηθίζουμε να τρώμε έξω, μπορούμε να επιλέξουμε πιάτα ελαφριά και αν μπορούμε, να ζητήσουμε να μη μας βάλουν πολύ λάδι ή να φάμε το μισό πιάτο μέχρι να νοιώσουμε γεμάτο το στομάχι μας.

Τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα

Δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μέλι, λαχανικά (μαρούλι, ντομάτα, καρότο, σέλερι κλπ), ελαιόλαδο, φρούτα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, τυριά με χαμηλά λιπαρά, σαλάτες, ψωμί ολικής άλεσης, αυγά, ψάρια (τόνος, σολομός), όσπρια, κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο), ελιές, τηγανίτες.

   

Πόσες θερμίδες θα πάρουμε

1.500kcal

Θα πάρουμε περίπου 1500 θερμίδες την ημέρα. Μπορούμε εύκολα να τις υπολογίσουμε με τον θερμιδομετρητή.

Πόσες μέρες θα την κάνουμε

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι για να την ακολουθήσουμε μέχρι να χάσουμε τα περιττά κιλά, αλλά και για το υπόλοιπο της ζωής μας σαν συντήρηση.

Πόσα κιλά θα χάσουμε

1-1,5kg

1 με 1,5 κιλό την εβδομάδα. Ο γιατρός υποστηρίζει ότι πολλές πελάτισσες του έχουν χάσει μέχρι και 3 κιλά την εβδομάδα. Εξαρτάται και από τον μεταβολισμό μας, την φυσική μας δραστηριότητα, την ηλικία μας και φυσικά από τα πόσα περιττά κιλά έχουμε.

Πόσο θα μας κοστίσει

Πολλά από αυτά τα τρόφιμα τα έχουμε ήδη στο σπίτι μας. Αν συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε, μπορούμε να προγραμματίσουμε τι μας χρειάζεται για την ημέρα. Αν μαγειρεύουμε για την οικογένεια μας, μπορούμε να φτιάξουμε φαγητά με τα τρόφιμα που μας προτείνει η δίαιτα και να μη χρειαστεί να κάνουμε διαφορετικό φαγητό για όλους. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα μας κοστίσει 10-15 ευρώ την ημέρα.

Περισσότερες οδηγίες (κατά τον γιατρό)

Το παρακάτω μενού είναι μια πρόταση διατροφής για μία εβδομάδα και μας δίνεται η ελευθερία να επιλέξουμε τι θα περιλαμβάνει η δίαιτα μας.

Ο γιατρός εστιάζει στην ποικιλία σε επίπεδο γεύσης, αλλά και θρεπτικών συστατικών και προτείνει να καταναλώνουμε καθημερινά:

  • 3 μερίδες σιτηρών
  • 2 μερίδες λαχανικών
  • 3 μερίδες φρούτων
  • 2 μερίδες λιπαρών
  • 2 μερίδες γαλακτοκομικών
  • 2 μερίδες πρωτεΐνης

Κάτω από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αναφέρω τις επιλογές με θερμίδες.

Εκτός από τα κυρίως γεύματα, μπορούμε να καταναλώνουμε σαν σνακ 1 μερίδα ξηρούς καρπούς ή 1 μερίδα τυρί ή 1 μερίδα κράκερ ή 1 αυγό. Πολλές από τις συνταγές που προτείνει ο Πάρκερ θα μπορούσαν να σερβίρονται στο ξενοδοχείο ή στο εστιατόριο των διακοπών μας.

Πρόγραμμα

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

  • Δευτέρα
    • Πρωινό
      • 1 φλιτζ. δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι, 1 φλιτζ. γάλα με χαμηλά λιπαρά και 1 μπανάνα.
    • Μεσημεριανό
      • Ντοματοσαλάτα (με 2 φλιτζ. μαρούλι, 1 μέτρια ντομάτα σε φέτες, 1 ωμό καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια, 1 κλωνάρι σέλερι σε μπαστουνάκια, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο).
    • Βραδινό
      • Μακαρονάδα pesto (με φύλλα φρέσκου βασιλικού, 1 κ.γ. κουκουνάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ παρμεζάνα. Πολτοποιούμε τα παραπάνω υλικά στο μπλέντερ και σερβίρουμε με ½ φλιτζ. pasta ολικής άλεσης, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα).
  • Τρίτη
    • Πρωινό
      • Κουάκερ με φρούτα (με 1 ½ φλιτζ. νερό, 3/4 του φλιτζ. νιφάδες βρώμης, 1 πρέζα αλάτι και 1 ροδάκινο σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και όταν βράσει, προσθέτουμε τη βρώμη. Ανακατεύουμε για 5’, αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε το ροδάκινο).
    • Μεσημεριανό
      • Σαλάτα ταμπουλέ (με 1/4 φλιτζ. πλιγούρι, ½ αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, ½ ντομάτα κομμένη σε κύβους, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, 1 κ.σ. φύλλα μέντας, ½ φλιτζ. μαϊντανό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα ζάχαρη. Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1/4 φλιτζ. νερό και το αφήνουμε για 30’. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από την ντομάτα, την οποία θα προσθέσουμε στο σερβίρισμα, και τα βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες).
    • Βραδινό
      • Σάντουιτς με βούτυρο και φρούτα (με 2 φέτες του τοστ ολικής άλεσης φρυγανισμένες και αλειμμένες με 1 κ.σ. βούτυρο και 2 μέτρια δαμάσκηνα).
  • Τετάρτη
    • Πρωινό
      • Σάντουιτς με αυγά (με 2 αυγά, 1 κ.σ. βούτυρο, 2 φέτες ψωμί για τοστ ολικής άλεσης και 1 κ.σ. μαγιονέζα. Τηγανίζουμε τα αυγά στο βούτυρο, ψήνουμε στην τοστιέρα το ψωμί, αλείφουμε με το ντρέσινγκ και «χτίζουμε» το σάντουιτς).
    • Μεσημεριανό
      • Σαλάτα τόνου (με 113 γρ. τόνο κονσέρβα σε νερό, 2 κ.γ. μαγιονέζα, ½ κλωνάρι σέλερι, 1 κ.σ. κρεμμύδι σε κύβους, 6 κράκερ ολικής άλεσης).
    • Βραδινό
      • Χορτοφαγικό τσίλι (με ½ φλιτζ. πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες, ½ φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη, ½ κ.γ. κύμινο, 1 ντομάτα τριμμένη, 100 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβα, 100 γρ. άσπρα φασόλια και 2 κ.σ. σέλερι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε όλα τα υλικά σε ελαιόλαδο, εκτός από τα βρασμένα φασόλια, προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 30’. Στο τέλος προσθέτουμε τα φασόλια και πολτοποιούμε όλο το μείγμα).
  • Πέμπτη
    • Πρωινό
      • Μπουρίτο με αυγά (με 2 κ.σ. πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 αυγό, 1 ½ κ.γ. γάλα, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. βούτυρο, 1 μικρή τορτίγια ολικής άλεσης, 1 κ.γ. έτοιμη καυτερή σος ντομάτας. Σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ζεσταίνουμε την τορτίγια και μόλις είναι όλα έτοιμα τη γεμίζουμε με το μείγμα των αυγών, ενώ προσθέτουμε και τη σος).
    • Μεσημεριανό
      • 1 φλιτζ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 πορτοκάλι ή 1 μπανάνα ή 1 ροδάκινο.
    • Βραδινό
      • Μαροκινό μοσχάρι κατσαρόλας (με 100 γρ. μοσχάρι άπαχο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 καρότο, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 100 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβα, ½ φλιτζ. ζωμό βοδινού, 1/4 φλιτζ. μαύρες ελιές, ½ κ.γ. μαύρη ζάχαρη, χυμό από ½ λεμόνι, ½ κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι, ½ κ.γ. πάπρικα, ½ κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. κανέλα. Σοτάρουμε το μοσχάρι και τα λαχανικά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νερό και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα).
  • Παρασκευή
    • Πρωινό
      • Τηγανίτες με φρούτα (με 1/3 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης, 3-4 κ.σ. νερό, 3 κ.γ. βούτυρο, ½ φλιτζ. μπανάνα ή μήλο κομμένα σε κύβους, 2 κ.γ. μέλι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό έως ότου αποκτήσει ημιπαχύρρευστη υφή. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελάχιστο βούτυρο -1 κ.γ. για κάθε τηγανίτα-, και ρίχνουμε 1-2 κουταλιές από το μείγμα σχηματίζοντας στρογγυλές φέτες. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά κάθε πλευρά για 2΄-3’. Σερβίρουμε με λίγο μέλι και φρούτα).
    • Μεσημεριανό
      • Κοτοσαλάτα (με 70 γρ. ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, ½ φλιτζ. πατάτες κομμένες και τριμμένες, 1 ντομάτα σε φέτες, 1 σέλερι).
    • Βραδινό
      • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 πορτοκάλι ή 1 ροδάκινο ή 1 φλιτζ. φράουλες.
  • Σάββατο
    • Πρωινό
      • Δύο φέτες του τοστ ψωμί ολικής άλεσης φρυγανισμένες και αλειμμένες με 1 κ.γ. βούτυρο και ½ φλιτζ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
    • Μεσημεριανό
      • Σαλάτα με αβοκάντο και αγγούρι (με ½ αβοκάντο σε φέτες, 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες, αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. έτοιμο ντρέσινγκ για σαλάτες από το σουπερμάρκετ).
    • Βραδινό
      • Ψητός σολομός με πράσινα φασολάκια και βινεγκρέτ (με 110 γρ. φιλέτο σολομού, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 15 ml λευκό κρασί, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο, 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, 50 γρ. πράσινα φασόλια. Βράζουμε τα φασόλια, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το ψάρι, το σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 15’. Αναμειγνύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με τη βινεγκρέτ).
  • Κυριακή
    • Πρωινό
      • Ομελέτα με αυγά και μπέικον (με 2 αυγά χτυπημένα με ελάχιστο γάλα, αλάτι και πιπέρι, 1 κοφτή κ.σ. μπέικον σε κύβους και 1 κ.γ. βούτυρο για το σοτάρισμα), 1 φλιτζ. πεπόνι σε κύβους.
    • Μεσημεριανό
      • Σάντουιτς με φιστικοβούτυρο (με 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο και 2 λεπτές φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης φρυγανισμένες).
    • Βραδινό
      • Μακαρονάδα πριμαβέρα (με ½ φλιτζ. μακαρόνια ολικής άλεσης, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, ½ φλιτζ. καρότα, 100 γρ. μπρόκολο, 2 κ.σ. πράσινες πιπεριές σε κύβους και 2 κ.σ. κόκκινες πιπεριές, 10 ντοματάκια cherry, 1 κ.γ. αλάτι. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 5’ τα λαχανικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρουμε πάνω από την pasta και πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. παρμεζάνα).

Επιλογές ανά μερίδα

Σιτηρά (100 θερμίδες)

  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
  • ½ φλιτζ. καστανό ρύζι.
  • 1 φλιτζ. δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι.
  • ½ φλιτζ. ζυμαρικά ολικής άλεσης (βρασμένα).
  • 1 τορτίγια ολικής άλεσης.
  • 3 κράκερ ολικής άλεσης.
  • ½ φλιτζ. βρώμη.

Λαχανικά- όσπρια (60 θερμίδες)

  • 1 φλιτζ. σπαράγγια, παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, καρότα, μπάμιες, κρεμμύδια, κολοκύθα, βραστό σπανάκι.
  • 1 ½ φλιτζ. ωμό σπανάκι, λάχανο, πράσινα γογγύλια, χόρτα βραστά.
  • 1/4 φλιτζ. βρασμένα ξερά φασόλια (χάντρες, μαυρομάτικα, γίγαντες κ.ά.).
  • 300 ml χυμό λαχανικών.
  • ½ γλυκοπατάτα.
  • 10 πράσινες ελιές ή μαύρες.
  • 1/4 αβοκάντο.
  • ½ φλιτζ. φασολάκια πράσινα.
  • 2 μέτριες ντομάτες.
  • 1 μέτρια αγκινάρα.
  • 6 κ.σ. πολτό ντομάτας.

Φρούτα (80 θερμίδες)

  • 1 μήλο, μπανάνα (πολύ μικρή), πορτοκάλι, ρόδι, ροδάκινο.
  • 1 φλιτζ. φράουλες, βατόμουρα, σταφύλια, πεπόνι, καρπούζι.
  • ½ φλιτζ. άγλυκη κομπόστα μήλου.
  • 2 μανταρίνια.
  • 2 μέτρια δαμάσκηνα.
  • 12 κεράσια.
  • ½ γκρέιπφρουτ.

Λιπαρά (110 θερμίδες)

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • 1-2 κ.σ. βινεγκρέτ.
  • 4 κ.γ. μπέικον κομμένο σε κύβους.
  • 15 γρ. αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, ηλιόσπορους, φουντούκια, καρύδια.
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα.
  • 1 κ.σ. βούτυρο.
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη.
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.

Γαλακτοκομικά (110 θερμίδες)

  • 30 γρ. τυρί.
  • 1 φλιτζ. άπαχο ή αποβουτυρωμένο γάλα.
  • 3/4 φλιτζ. γάλα πλήρες.
  • ½ φλιτζ. γιαούρτι πλήρες.
  • ½ φλιτζ. τυρί cottage.
  • 4 κ.σ. παρμεζάνα.

Πρωτεΐνες (200 θερμίδες)

  • 100 γρ. άπαχο μοσχάρι.
  • 100 γρ. χοιρινό, αρνί, άπαχο ζαμπόν.
  • 110 γρ. κοτόπουλο χωρίς την πέτσα του, γαλοπούλα.
  • 110 γρ. τόνο, σολομό, σαρδέλες, ξιφία, πέστροφα.
  • 100 γρ. αστακό.
  • 170 γρ. γαρίδες.
  • 2 αυγά.

Επιλέγοντας από τα παραπάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας εξατομικευμένο καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τα αγαπημένα μας φαγητά. Η ποικιλία είναι, λοιπόν, το δυνατό χαρτί της νέας βελτιωμένης δίαιτας του δρα Πάρκερ.

Ο ίδιος τονίζει πως για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μη ηθελημένης... παρασπονδίας, καλό θα είναι να προετοιμάζουμε κάθε πρωί ή ακόμη καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, τι πρόκειται να φάμε. Βοηθοί μας σε αυτό το στάδιο θα είναι ένα μολύβι και ένα μπλοκ (ή απλά το κινητό μας!). Σε αυτά θα σημειώνουμε με ακρίβεια τις ποσότητες σερβιρίσματος, προσέχοντας όχι μόνο τις θερμίδες αλλά και τις σωστές αναλογίες της κάθε ομάδας. Μπορεί για παράδειγμα, επτά μερίδες πρωτεΐνης να προσεγγίζουν τις επιτρεπόμενες 1.500 θερμίδες, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως προτιμώντας μόλις μία διατροφική ομάδα θα χάσουμε κιλά, ούτε ότι θα διασφαλίσουμε την υγεία μας.

Από τα παραπάνω λείπει το αλκοόλ. Έχει άραγε θέση στη δίαιτα του δρα Πάρκερ; Έχει και μάλιστα σε ικανοποιητικές ποσότητες. Τι περιθώρια υπάρχουν όμως και τι μπορούμε να καταναλώσουμε; Ένα ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό, τονίζει ο γιατρός. Αυτό μπορεί να γεμίσει με: 150 ml κρασί, 355 ml μπίρα, 45 ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν.

Ο ίδιος ωστόσο δίνει σαφές προβάδισμα στο κόκκινο κρασί αναφέροντας:

Ορισμένα συστατικά του όπως οι ρεσβερατρόλες -ουσίες που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών- έχουν ευεργετικές ιδιότητες, αφού μεταξύ άλλων προστατεύουν την καρδιά από διάφορες παθήσεις

Από το πρόγραμμά του φυσικά δεν λείπει η άσκηση, η οποία όχι μόνο συμβάλλει στην καταπολέμηση των περιττών κιλών και στη συντήρηση του επιθυμητού βάρους, αλλά έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο ίδιος συστήνει ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο θα περιλαμβάνει 30΄-45΄ περπάτημα πέντε φορές την εβδομάδα (ιδανικά καθημερινά), καθώς και μισή ώρα διατάσεις, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. O ίδιος συμβουλεύει:

Αν δεν είστε γυμνασμένοι, ξεκινήστε με μισή ώρα αργό περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα και αυξήστε προοδευτικά τη διάρκεια και τη συχνότητα. Καλό είναι να σας γίνει καθημερινή συνήθεια

Γενικότερα

Εκτός από τα πιάτα που θα δημιουργούμε καθημερινά επιλέγοντας τροφές από τις λίστες του δρα Πάρκερ, ο ειδικός μας δίνει και κάποια μπόνους. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να καταναλώσουμε σε ημερήσια βάση ορισμένες τροφές που βρίσκονται εκτός διατροφικού πλάνου. Αυτές είναι:

  • 3 στικ σέλερι
  • 1 φλιτζ. μανιτάρια
  • Ραπανάκια ή φέτες αγγουριού
  • 2 φλιτζ. μαρούλι και 1 φλιτζ. μαϊντανό

Βοηθητικά tips

  • Ας μη καταναλώνουμε όλο τα ίδια και τα ίδια. Η μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Ας ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και καινούριες συνταγές. Ας βάλουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά στη ζωή μας. Είναι πολλά, είναι μεσογειακά και επιτρέπονται!
  • Εάν εξακολουθούμε να πεινάμε αφού έχουμε ολοκληρώσει το γεύμα μας, ας βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή ας πιούμε ένα ποτήρι νερό.
  • Να κάνουμε τα ψώνια μας πάντα με λίστα. Να μη πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή χωρίς να έχουμε προγραμματίσει τι θα αγοράσουμε.

Φυσικά, πριν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, καθώς καμία δίαιτα, ακόμη και η πιο ισορροπημένη, δεν ενδείκνυται για όλους.

Τη δίαιτα τη βρήκα στο site www.elle.gr. Κείμενο: Νάντια Γιαννούλη

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php