Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αλλάξει μία διατροφική μας συνήθεια;



Γνωρίζετε ότι για να αλλάξουμε μία διατροφική συνήθεια, όπως για παράδειγμα το να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη από τον καφέ μας, χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος; Ο χρόνος αυτός είναι διαφορετικός για τον κάθε οργανισμό. Μπορεί να χρειαστεί από μία εβδομάδα μέχρι δύο ή και τρεις μήνες προκειμένου να προσαρμοστεί το σώμα μας στην αλλαγή. Για αυτό το λόγο οι αλλαγές στην διατροφή πρέπει να γίνονται τις περισσότερες φορές σταδιακά, με πολύ υπομονή και επιμονή στο στόχο.

Όταν αλλάζουμε ριζικά τη διατροφή μας σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα όταν ακολουθούμε αυστηρές διατροφές που δεν μας ταιριάζουν, χάνουμε βάρος αλλά μετά από λίγο το παίρνουμε πίσω (και με το παραπάνω). Οδηγούμαστε δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια στο φαινόμενο γιο-γιο.

Γνωρίζετε ότι αν μειώσουμε την καθημερινή μας πρόσληψη σε θερμίδες κατά 300 με 500 θα χάνουμε ΣΤΑΘΕΡΑ μισό κιλό λίπος την εβδομάδα; Τί αντιστοιχεί σε 300-500 θερμίδες;
1 τοστ με ζαμπόν και τυρί, 1 μικρή μερίδα πατάτες τηγανητές, 1 κρουασάν σοκολάτα, 1 πακέτο πατατάκια κλπ.

Έτσι λοιπόν, αν ΔΕΝ μας ταιριάζουν τα προγράμματα, μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλάζοντας μία διατροφική συνήθεια την φορά, μέχρι να νιώσουμε καλά και να πούμε ότι την έχουμε κάτω από τον έλεγχό μας. Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να είναι για παράδειγμα το καθημερινό γλυκό μετά το γεύμα, η πολλή ζάχαρη στον καφέ μας (ιδιαίτερα αν πίνουμε πολλούς καφέδες στην ημέρα), το μεταμεσονύκτιο τσιμπολόγημα ή αυτό που θα πρότεινα σαν ειδικός: το συχνό φαγητό από έξω.

Τονίζω ότι οι αλλαγές που κάνουμε πρέπει να είναι μικρές και απόλυτα εφικτές. Είναι λογικό να ζοριστούμε στην αρχή, για αυτό και συνιστώ μία αλλαγή τη φορά. Ξεκινήστε από την διατροφική συνήθεια που έχετε παρατηρήσει ότι σας ενοχλεί και επιμείνετε για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να νιώσετε ότι την έχετε κατακτήσει!

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php