Πως μπορείς να χάσεις κιλά, με μικρές συνειδητές θυσίες!



Εφτασε η στιγμή που αποφασίσαμε να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας ενοχλούν! Όσα και αν είναι αυτά, 5-10 -15 ή παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι πως έστω και μια πρώτη μικρή απώλεια θα μας χαρίσει χαρά, αυτοπεποίθηση και σίγουρα δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας!

Πολλοί όμως από εμάς δεν τα πηγαίνουμε καλά με αυστηρές διατροφές, δεν μπορούμε να μείνουμε πιστοί σε πρόγραμμα, άλλοι δεν έχουμε οικονομική ευχέρεια για να συμβουλευτούμε ειδικό, και άλλοι γνωρίζουμε ότι τα παρατάμε και ξαναεπιστρέφουμε σε παλιές διατροφικές συνήθειες. Σαν ειδικός αλλά και σαν άνθρωπος, θα αναφέρω παρακάτω συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας, ιδιαίτερα όσοι από εμάς η λέξη "δίαιτα" μας αγχώνει ή μας μπερδεύει!

Θερμίδες, πλάνα διατροφής και "δίαιτα από Δευτέρα"

Σαν πρώτο εμπόδιο θα αναφέρω όλες τις "γνώσεις" και τα "πιστευω" που έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη δίαιτα. Πολλοί από εμάς μιλάμε για θερμίδες, για ώρες φαγητού, για απαγορευμένες τροφές, για χημικές δίαιτες και όσα έχουμε διαβάσει σχετικά με τη διατροφή. Θα σας παρακαλούσα να ξεχάσετε τα πάντα όσα γνωρίζετε και έχετε διαβάσει! Ο κάθε ένας από εμάς είναι εντελώς διαφορετικός, έχει τα δικά του προσωπικά εμπόδια τις δικές του ανάγκες και φυσικά την δική του δύναμη πάνω στο φαγητό.

Η θυσίες που χρειάζονται για να χάσουμε κιλά, δεν βρίσκονται σε κάποια μελλοντική στιγμή... Η θυσία είναι στο σήμερα! Στο εδώ και τώρα! Μπορούμε για παράδειγμα να θυσιάσουμε ένα κομμάτι γλυκό με ένα γιαούρτι με μέλι ή με ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Σκεφτείτε για λίγο μαζί μου: πόσες φορές μας έχει σταματήσει το μυαλό μας από το να θυσιάσουμε έστω και κάτι μικρό στο άμεσο μέλλον ή στο παρόν; Πόσες φορές λέμε "δίαιτα από Δευτέρα, να φάω τώρα να το ευχαριστηθώ";

Θέλουμε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, χωρίς να θέλουμε να θυσιάσουμε την λαιμαργία μας. Το γνωρίζω πολύ καλά. Το παθαίνουμε όλοι μας!

Γλυκό ή αλμυρό;

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τις "αδυναμίες" μας! Τι τρώμε πιο συχνά; Αλμυρό ή γλυκό; Αν η απάντηση σας είναι γλυκό ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

Θα συμβούλευα λοιπόν για αρχή, να κάνουμε μικρές θυσίες στη ζάχαρη και στη γλυκια γεύση, ιδιαίτερα αν γνωρίζουμε ότι μας παχαίνουν τα γλυκά. Προσοχή: μην μπούμε στο τριπάκι να σκεφτούμε ότι δεν θα ξαναφάμε γλυκό ποτέ πια. Είναι εμπόδιο, καθώς θα μας οδηγήσει υποσυνείδητα στο να φάμε πιο πολύ στο μέλλον.

Μερικά διατροφικά παραδειγματα σχετικά με τη γλυκιά γεύση και πως μπορούμε να "ξεγελάσουμε" τον εγκέφαλο μας και τη γεύση μας:

  • Αντί για κρουασάν με σοκολάτα, 2 φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
  • Αντί για σοκολάτα γάλακτος, να προτιμήσουμε 30 γραμ. σοκολάτα μαύρη ή με στέβια
  • Αντί για γλυκό ταψιού όπως π.χ. γαλακτομπούρεκο, να φάμε ένα σπιτικό ρυζόγαλο με στέβια
  • Αντί για απογευματινό γλυκό, να φάμε μία μικρή μπανάνα και ένα πράσινο τσάι
  • Αν έχουμε επιθυμία για γλυκό μετά από το γεύμα, ας πιούμε ένα αναψυκτικό με στέβια
  • Άλλες επιλογές που μπορούμε να αντικαταστήσουμε για γλυκιά γεύση και να ξεγελάσουμε την επιθυμία μας για γλυκό:
    • Μπάρα δημητριακών με σοκολάτα
    • Γάλα αμυγδάλου με 3 κ.σ. δημητριακά με σοκολάτα
    • Τσάι με μέλι
    • 1 φρούτο εποχής
    • Καφές με καστανή ζάχαρη

Να αναφέρω ότι γενικά η ζάχαρη δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο επιθυμίας γλυκού και αλμυρού και μας δημιουργεί επιθυμία για φαγητό!

Ξεκινώντας με αυτόν τον μικρό σκοπό, να θυσιάζουμε δηλαδή κάθε στιγμή τη γλυκιά γεύση με κάτι ελαφρύ και εξίσου γλυκό, δεν θα νιώθουμε στέρηση! Με αυτές τις μικρές μας θυσίες θα παρατηρήσουμε ότι σιγά σιγά, δεν θα επιθυμούμε γλυκό τόσο συχνά! Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη να καταφέρουμε να μην αναζητάμε συχνά γλυκό!

Τί συμβαίνει αν μας αρέσει το αλμυρό; Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα;

Για τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, αντί για τυρόπιτα, σπανακόπιτα ή πίτσα από το φούρνο, μπορούμε να πάρουμε 2-3 κριτσίνια ολικής ή 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης! Φυσικά, αν δεν πεινάμε τις πρωινές ώρες, μπορούμε να έχουμε στην τσάντα μας κριμ-κράκερ ολικής και να φάμε δύο-τρία μόλις νιώσουμε πείνα. Αυτά θα μας κρατήσουν συνήθως μέχρι το γεύμα μας!

Επίσης, αν έχουμε χρόνο τα πρωινά, μπορούμε να ετοιμάσουμε μια ομελέτα στο αντικολλητικό, ενώ αν δουλεύουμε ή βρισκόμαστε στο δρόμο, μπορούμε να έχουμε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και γαλοπουλα με λίγη μουστάρδα. Άλλη επιλογή που μπορούμε να καταναλώσουμε όταν πεινάμε, αντί να παραγγείλουμε φαγητό το μεσημέρι στο γραφείο, είναι να έχουμε βραστά αυγά με φρυγανιές και τυρί του τοστ με χαμηλά λιπαρά.

Αν πεινάμε στη δουλειά και χρειαζόμαστε ενέργεια αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι τα φαγητά που τρώμε είναι λιπαρά και βαριά και μας δημιουργούν υπνηλία, ας προτιμήσουμε καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα, μπιφτεκι μοσχαρίσιο, σαλάτα με τόνο, μία μπαγκέτα ολικής με γαλοπούλα και ας αποφύγουμε τα ζυμαρικά, την πίτσα και τα τυλιχτά σουβλάκια.

Να αναφέρω ξανά, ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι δεν θα τα ξαναφάμε για παράδειγμα πίτσα, για να μην δημιουργηθεί στο μυαλό μας η ιδέα της στέρησης και ότι "κάνουμε δίαιτα". Κάθε μικρή θυσία που κάνουμε είναι μια μικρή νίκη!

Υπερφαγία

Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπερφαγίας, τρώμε δηλαδή μεγάλη ποσότητα φαγητού γρήγορα και δεν χορταίνουμε, ένα πρώτο βήμα είναι να καταναλώσουμε 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου (ή όποιο άλλο γάλα σας αρέσει) 30 λεπτά πριν το γεύμα. Αν δεν σας αρέσει καθόλου το γάλα, μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι με βρώμη.

Αυτό θα μας βοηθήσει στο να μειωθεί η πείνα μας και να φάμε πιο αργά και λιγότερο φαγητό.

Ένα άλλο "τρικ" είναι να αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, καθώς τρώμε μεγαλύτερη (ή πολύ μεγαλύτερη!) ποσότητα και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν την γεύση της τροφής μας! Συνήθως, όταν τρώμε πιο "συνειδητά" την τροφή μας χωρίς αντιπερισπασμούς, ευχαριστιόμαστε το φαγητό μας περισσότερο, τρώγοντας λιγότερο!

Οι μικρές θυσίες που κάνουμε, έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα

Για παράδειγμα, το οικονομικό όφελος, ιδιαίτερα αν τρεφόμαστε συχνά με φαγητό από έξω.
Υγεία, ιδιαίτερα αν έχουμε προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος μας.
Ομορφιά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία δεν σχετίζεται μόνο με την εμφάνιση μας αλλά και με την δύναμη που αποκτάμε σιγά σιγά πάνω στον έλεγχο του φαγητού.
Βρείτε το δικό σας σκοπό όποιος και αν είναι αυτός!

Φυσικά, για να ολοκληρώσω αυτό το άρθρο, είναι πολύ σημαντικό και πολλές φορές αναγκαίο, να έχουμε υποστήριξη στην προσπάθεια μας. Τι πιο ωραίο να ξεκινήσουμε τις μικρές αυτές θυσίες με τον σύντροφο μας ή με κάποιο αγαπημένο φίλο; Θα μας δώσει μεγάλη δύναμη αν υπάρχει και κάποιος άλλος με τη δική μας θέληση!

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο μας και την οικογενειακή μας κατάσταση, είναι σημαντικό να μιλάμε για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε. Σαν ειδικός θα χαρώ να συζητήσουμε ότι ανακαλύψετε στην προσπάθεια σας, πρόβλημα ή και συμβουλή. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια.

Θα χαρώ να διαβάσω τις σκέψεις, τις απορίες αλλά και τις συμβουλές σας 🙂

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php