Απλές συμβουλές για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών χωρίς να πιεστούμε



Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν (για τους περισσότερους από εμάς). Κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι πολύ φυσιολογικό να πήραμε 2-3 κιλά γιατί όπως και να το κάνουμε καλοκαίρι σημαίνει χαλάρωση, φαγητό, διασκέδαση και ξεκούραση.

Για όλους εμάς που θέλουμε να χάσουμε το βάρος που πήραμε και να ξεφουσκώσουμε, γράφω παρακάτω μερικές συμβουλές προκειμένου να "προσγειωθούμε" ομαλά στους συνηθισμένους μας διατροφικούς ρυθμούς, χωρίς να πιεστούμε, με μικρές αλλαγές που θα εντάξουμε στην διατροφή μας έτσι ώστε τα κιλά που πήραμε να μην μας ακολουθήσουν και το χειμώνα!

Με λίγη θέληση και κατανόηση, θα χάσουμε βάρος χωρίς να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, αλλάζοντας μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες

  1. Σπάστε το φαύλο κύκλο της ζάχαρης

    Ένα πρώτο βήμα και πολύ σημαντικό, είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ζάχαρης. Αν συνηθίσαμε να τρώμε παγωτά, γλυκά και γενικά ζάχαρη, σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει πόσο εύκολα μας γίνεται συνήθεια και εθισμός. Σαν ειδικός, θα μπορούσα να μιλήσω για το πόσο βλαβερή είναι η υπερκατανάλωση της ζάχαρης, αλλά δε θα το κάνω εδώ.

    Θα σας συμβούλευα να περιορίσετε σταδιακά τα γλυκίσματα. Ας περιοριστούμε σε 2 παγωτά ή γλυκά την εβδομάδα (να τα φάμε με χαρά σε μια έξοδο) και ας αποφύγουμε την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης.

    Όσο σπάμε το φαύλο κύκλο της ζάχαρης, τόσο λιγότερο "πεινάμε"

    Επειδή στην αρχή μπορεί να δυσκολευτούμε, στην έντονη επιθυμία για γλυκό ας προτιμήσουμε λίγο μέλι, λίγη μαύρη σοκολάτα και ακόμα καλύτερα ένα φρούτο εποχής ή μια μπάρα δημητριακών. Σας υπόσχομαι ότι θα ικανοποιηθείτε άμεσα όσον αφορά τη γλυκιά γεύση χωρίς να επιβαρυνθείτε με "κενές" θερμίδες και όσο θα σπάμε το φαύλο κύκλο της ζάχαρης, τόσο λιγότερο θα πεινάμε.

  2. Υγιεινά σνακ για τις "λιγούρες"

    Για την αίσθηση της πείνας ανάμεσα στα γεύματα (τις γνωστές "λιγούρες"), μπορούμε να φάμε 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, ωμά λαχανικά όπως καρότο και αγγούρι, 1 φρούτο εποχής, 1 γιαούρτι με λίγο μέλι και βρώμη, σταφίδες ή κράνμπερις, 1 σπιτική μπάρα δημητριακών (όχι από σούπερ μάρκετ, καλύτερα από φούρνο αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε τις δικές μας), ή μια σαλάτα.

  3. Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

    Ιδανικά, μπορούμε να αυξήσουμε την πρωτεΐνη στα γεύματα μας (φυτική ή ζωική) και να μειώσουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

    Ας προτιμήσουμε το ψάρι (σαρδέλες, σολομός, μπακαλιάρος, τόνος), τα όσπρια και το λευκό κρέας.  Άφθονα λαχανικά και σύνθετοι υδατάνθρακες (όπως καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης, κινόα, φαγόπυρο κλπ.) θα είναι καλό να βρίσκονται στο κυρίως γεύμα μας.

  4. Ένα κυρίως γεύμα την ημέρα

    Ας περιοριστούμε σε ένα κυρίως γεύμα την ημέρα, και αν οι υποχρεώσεις μας μας το επιτρέπουν, το κυρίως γεύμα μας να είναι μεσημέρι.

    Για βραδινό μπορούμε να επιλέξουμε κάτι ελαφρύ όπως μια φρέσκια σαλάτα, γιαούρτι, τοστ, φρουτοσαλάτα ή ένα μικρό πιάτο από το μεσημεριανό φαγητό. Αν πάλι το κυρίως γεύμα μας είναι το βραδινό, ας περιμένουμε 2 ώρες πριν κοιμηθούμε.

  5. Υγιεινές τροφές αντί για πατατάκια και μπισκότα

    Η σωστή οργάνωση στην κουζίνα μπορεί να μας βοηθήσει. Ας επιλέγουμε συνειδητά τροφές υγιεινές και ας αποφύγουμε τροφές όπως πατατάκια, μπισκότα, γλυκίσματα, έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα (είναι πλούσια σε αλάτι), και γενικά επεξεργασμένες τροφές. Είναι προτιμότερο να βρίσκουμε λίγο χρόνο να προετοιμάζουμε το φαγητό μας και να φτιάχνουμε εύκολα και νόστιμα γεύματα. Με αυτό το τρόπο θα έχουμε και οικονομικό όφελος.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται αυστηρά, όπως επίσης δεν υπάρχουν "μαγικές" τροφές που πρέπει να υπερκαταναλώνονται. Είναι καλό να τρώμε απ'όλες τις ομάδες των τροφών με μέτρο. Ας μην φανατιστούμε με κάποια δίαιτα που υπόσχεται θαύματα, γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα ξαναπάρουμε το βάρος πίσω και θα έχουμε κάνει κακό στο μεταβολισμό μας.

  6. Προσοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ!

    Ας περιοριστούμε σε 1-2 ποτήρια στις εξόδους μας. Να προτιμήσουμε το κρασί, την μπύρα, ή τα καθαρά ποτά (βότκα, ουίσκι) και ας αποφύγουμε όσο γίνεται τα κοκτέιλ.

    Το αλκοόλ παχαίνει και δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό. Αν πιούμε πολύ ένα βράδυ, καλό θα είναι να ενυδατωθούμε με άφθονο νερό και μια βιταμίνη C.

  7. Τρώμε συνειδητά

    Τέλος, βοηθάει πολύ να τρώμε συνειδητά. Και τι εννοούμε με αυτό:
    Εκτός από την σωστή επιλογή της τροφής μας και την ποιότητα της, είναι επίσης σημαντικό και βοηθάει πολύ να αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στη τηλεόραση, στον υπολογιστή και γενικά κάνοντας παράλληλα και άλλα πράγματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε καν την γεύση της τροφής μας και τρώμε απόλυτα μηχανικά το φαγητό μας. Έτσι τρώμε περισσότερο με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε και να παχαίνουμε.

    Αν για παράδειγμα δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τη συνήθεια να τσιμπάμε κάτι μπροστά στην τηλεόραση, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό ποπ κορν χωρίς βούτυρο με λίγο αλάτι, να κόψουμε ωμά λαχανικά όπως καρότα και αγγούρια και να φτιάξουμε ένα ντιπ με γιαούρτι και μουστάρδα, ή να κόψουμε φρούτα.

Αυτές ήταν οι μικρές συμβουλές για μια ευχάριστη και χαλαρή επανένταξη στην υγιεινή διατροφή. Εύχομαι καλή επιτυχία!

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php