Γιατί παχαίνω ενώ προσέχω τη διατροφή μου;



Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας ή τρώμε λιγότερο, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ζυγαριά παραμένει σταθερή ή μπορεί ακόμα και να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να παρατάμε κάθε προσπάθεια για να χάσουμε βάρος.

Συνήθως καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε καθημερινά για να διατηρηθούμε στο βάρος μας, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το νούμερο στη ζυγαριά (υπολογίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε ημερησίως για να συντηρήσετε το βάρος σας μέσω του υπολογισμού του δείκτη Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού). Μην ξεχνάμε ότι για να χάσουμε ½ κιλό την εβδομάδα, φτάνει να καταναλώσουμε 550 θερμίδες λιγότερες ημερησίως.

Μήπως αναγνωρίζουμε κάποια συνήθεια από τις παρακάτω;

  • "Πίνουμε" πολλές θερμίδες. Πίνουμε συχνά χυμούς φρούτων του εμπορίου, αναψυκτικά ή ροφήματα με ζάχαρη και αλκοόλ που συνήθως συνοδεύεται με πατατάκια ή αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Αν αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά με την light εκδοχή τους, αν φάμε ένα φρούτο αντί για τον χυμό του εμπορίου και αν περιορίσουμε το αλκοόλ, μπορεί να αποφύγουμε ακόμα και 200 κενές θερμίδες την ημέρα.
  • Υπερκαταναλώνουμε υγιεινά σνακ όπως μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια, γκρανόλα, μαύρη σοκολάτα κλπ. Μπορεί να είναι υγιεινά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν παχαίνουν!
  • Τρώμε κάτι γλυκό κάθε μέρα. Κάποιο μπισκότο, ένα κρουασάν, μία μικρή σοκολάτα κλπ. Αν αντί για κάθε μέρα περιοριστούμε σε 2 φορές την εβδομάδα, θα αποφύγουμε συνολικά 1000-1500 θερμίδες την εβδομάδα!
  • Μαγειρεύουμε με πολύ λάδι. 1 κ.σ. ελαιόλαδο έχει περίπου 155 θερμίδες! Μπορούμε να το ελαττώσουμε σε 1 κ.σ. ανά μερίδα.
  • Δεν τρώμε μέχρι να χορτάσουμε, αλλά σχεδόν πάντα σηκωνόμαστε φουσκωμένοι από το τραπέζι! Αυτό συμβαίνει σε όλους μας καθημερινά και ιδιαίτερα στις εξόδους μας. Ας ελαττώσουμε λίγο τη μερίδα του φαγητού μας. Θα εκπλαγούμε με το γεγονός ότι χορταίνουμε με τα τρία τέταρτα της μερίδας και θα αποφύγουμε 150-200 θερμίδες.
  • Όσο περίεργο και αν ακούγεται, πολλές φορές μπερδεύουμε την αίσθηση της πείνας με τη δίψα! Έτσι, τσιμπολογάμε περισσότερα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ απλά χρειαζόμαστε ενυδάτωση. Όταν σκεφτούμε το φαγητό χωρίς να έχει περάσει πολύς χρόνος από το τελευταίο μας γεύμα, ας δοκιμάσουμε να πιούμε ένα ποτήρι νερό και θα μειώσουμε τις θερμίδες κατά 200-300 (εξαρτάται τα σνακ που θα αποφύγουμε).

Αν προσέξουμε τα παραπάνω θα αποφύγουμε πολλές θερμίδες μέσα στην εβδομάδα και θα μπορέσουμε ακόμα και να να χάνουμε βάρος σιγά και σταθερά, χωρίς να κάνουμε αυστηρή δίαιτα. Η αργή αλλά σταθερή απώλεια ½ κιλού την εβδομάδα είναι 2 κιλά το μήνα ή 24 κιλά μέσα σε ένα έτος! Αν αυτό μας ακούγεται πολύ μακρινό, ας αναρωτηθούμε λίγο την αξία του χρόνου. Είναι εφικτό, με λίγη προσπάθεια, έξυπνα και με υπομονή να αλλάξουμε το σώμα μας!

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php