Πολλαπλή νοημοσύνη και πως μας βοηθάει να χάσουμε βάρος



Γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας; Έχετε επίγνωση της νοημοσύνης σας και του τρόπου σκέψης σας; Τα ταλέντα σας;

Το 1983 ο Howard Gardner στο βιβλίο του «Frames of Mind», διατύπωσε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, σύμφωνα με την οποία, η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου χωρίζεται σε εννιά (τουλάχιστον) τομείς οι οποίοι εδράζουν σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου!
Μπορεί να έχετε περισσότερες από μία ευφυίες, καθώς αυτές συνεργάζονται. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός!

Πως όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη νοημοσύνη και τα ταλέντα μας προκειμένου να έχουμε καλή σχέση με το σώμα μας; Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τις διαφορετικές ευφυΐες και πως να τις εκμεταλλευτείτε προκειμένου να αγαπήσετε το σώμα σας, να κάνετε καλύτερη διατροφή και να χάσετε βάρος! Η ευφυΐα ή οι ευφυΐες μας δεν είναι κάτι παγιωμένο, αλλά αναπτύσσεται όσο μαθαίνουμε και «δουλεύουμε» με αυτήν (αυτές).

Λεκτική-γλωσσική νοημοσύνη (Verbal Linguistic Intelligence)

Μήπως έχετε ταλέντο στο γραπτό ή προφορικό λόγο; Μαθαίνετε εύκολα ξένες γλώσσες, απομνημονεύετε λέξεις και έννοιες, γράφετε κείμενα, σας αρέσει η φιλολογία, η ποίηση ή είστε φιλόλογος, δικηγόρος, συγγραφέας;

Η ευφυΐα σας είναι λεκτική!
Πως θα σας βοηθούσε όμως με το φαγητό;

Μπορείτε να κρατάτε ημερολόγιο με τις διατροφικές σας συνήθειες, να γράφετε τα φαγητά που τρώτε, να μιλήσετε σε ένα φίλο σχετικά με τη διατροφή σας, να διαβάσετε ένα βιβλίο αντί να φάτε κάτι που δεν χρειάζεστε, να γράψετε ένα άρθρο ή ένα blog σχετικά με την επιτυχία σας που χάνετε βάρος και να βοηθήσετε και τους φίλους ή την οικογένεια σας!

Έχετε ταλέντο στον γραπτό λόγο και μπορείτε θαυμάσια να "γράφετε" τα συναισθήματα σας αντί να τα "τρώτε"!

Για παράδειγμα:

Αισθάνομαι πλήξη και αντί να φάω, γράφω την αιτία της πλήξης μου και πίνω ένα τσάι. Θα περάσει και αυτό το αρνητικό συναίσθημα και θα βγω νικητής. Κατάφερα να μην φάω και θα το μοιραστώ με άλλους. Έτσι βοηθάω τον εαυτό μου και τους άλλους! Αισθάνομαι αυτοπεποίθηση και αξιοποιώ το ταλέντο μου προς όφελος μου!

Λογικό-μαθηματική νοημοσύνη (Logical-Mathematical Intelligence)

Τα πάτε καλά με τα μαθηματικά, τους αριθμούς και τις σχέσεις ανάμεσα στα φαινόμενα, φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά;

Έχετε λογικό-μαθηματική νοημοσύνη!

Το ταλέντο σας μπορεί να σας βοηθήσει με τις διατροφικές σας συνήθειες! Μπορείτε για παράδειγμα να μετράτε θερμίδες, να δημιουργήστε ένα πλάνο διατροφής στο excel με τα μακροθρεπτικά συστατικά των φαγητών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος), να ακονίζετε το μυαλό σας με τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνεται όπως να αποκτήσετε γνώση των ουσιών και του θερμιδικού ισοζυγίου.

Λίστες, σχεδιαγράμματα και βαθιά επίγνωση της ποιότητας του φαγητού που καταναλώνετε!

Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη (Bodily-Kinesthetic Intelligence)

Ξέρετε να χειρίζεστε καλά το σώμα σας; Είστε χορευτής, αθλητής ή πολυτάλαντος ηθοποιός; Σας αρέσουν ίσως οι ανοιχτοί χώροι;

Έχετε κιναισθητική νοημοσύνη!

Πως θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε το ταλέντο σας και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες; Μα φυσικά με το να περπατήσετε, να χορέψετε και αν για παράδειγμα είστε ηθοποιός ή χορευτής μπορείτε αντί να ζυγίζεστε, να δοκιμάζετε ένα αγαπημένο ρούχο!
Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική και τρέξτε σε ανοιχτό χώρο! Δοκιμάστε Pilates, Yoga ή γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο!
"Χορέψτε" την έντονη επιθυμία σας για φαγητό! Δώστε το καλό παράδειγμα στους γύρω σας!

Μουσική νοημοσύνη (Μusical Ιntelligence)

Τι να πούμε για αυτό το είδος νοημοσύνης! Είστε μουσικός ή λατρεύετε τη μουσική; Μην ξεχνάτε ότι τα είδη νοημοσύνης συνυπάρχουν!

Νιώστε το ρυθμό μέσα σας και χορέψτε, τραγουδήστε, παίξτε το αγαπημένο σας όργανο και αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής!

Όποτε αισθάνεστε την επιθυμία για φαγητό (όχι την πραγματική πείνα), ακούστε τα αγαπημένα σας κομμάτια, βάλτε δυνατά τον ήχο και ταξιδέψτε με τη φαντασία σας. Θα σας αλλάξει η διάθεση και θα νιώσετε υπέροχα! Μπορείτε επίσης να τρώτε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Η μουσική έχει την ικανότητα να δημιουργεί ανώτερα συναισθήματα στον άνθρωπο.

Διαπροσωπική νοημοσύνη (Interpersonal Intelligence)

Είστε "ηγέτης"; Καταλαβαίνετε τους άλλους και τους ωθείτε να εκφραστούν; Είστε καλός στις πωλήσεις ή μήπως είστε δάσκαλος και διαμορφώνεται προσωπικότητες;

Έχετε διαπροσωπική νοημοσύνη!

Πως θα σας βοηθήσει το ταλέντο σας στη διατροφή; Μα φυσικά με το να δίνετε το καλό παράδειγμα! Έχετε τη δύναμη να επηρεάζεται τον κύκλο σας, οπότε έχετε και μεγάλη αυτοπεποίθηση! Αν συνδυάσετε το ταλέντο σας με μια όμορφη εμφάνιση που αναβλύζει υγεία και δύναμη, τίποτα δεν θα μπορεί να σας σταματήσει!

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη (Intrapersonal Intelligence)

Έχετε την ικανότητα της προσωπικής γνώσης; Είστε σχολαστικοί και τελειομανείς;

Έχετε ενδοπροσωπική νοημοσύνη!

Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας βάζοντας στόχους, αφού η επιμονή και η υπομονή είναι οι αρετές σας! Έχετε ισχυρή θέληση και φαντασία και μπορείτε να πετύχετε τα πάντα με τα οποία ασχολείστε! Αναζητώντας την τελειότητα θα αγαπήσετε βαθιά και το σώμα σας και θα το φροντίζετε καθημερινά.

Υπαρξιακή νοημοσύνη (Existential Intelligence)

Έχετε υπαρξιακές ανησυχίες, σας ενδιαφέρει το καλό και το κακό, το σωστό και λάθος; Σας αρέσει η φιλοσοφία και διαβάζετε μεταφυσικά άρθρα;

Έχετε υπαρξιακή νοημοσύνη!

Πως μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε προς όφελος σας; Παρατηρώντας τη λαιμαργία σας (την ακατανίκητη επιθυμία για πολύ φαγητό) και αναζητώντας την αρετή της εγκράτειας!
Μπορείτε ίσως να γράψετε άρθρα σχετικά με την εγκράτεια, να συμμετέχετε σε forum, να αυτο-παρατηρήστε όταν τρώτε και να άποκτήσετε επίγνωση των συνηθειών σας και των τροφών που καταναλώνετε.

Μπορείτε να δοκιμάστε τον βιγκανισμό και την χορτοφαγία. Οι υπαρξιακές σας ανησυχίες θα σας βοηθήσουν στο να αγαπήσετε περισσότερο τα ζώα!

Φυσιοκρατική νοημοσύνη (Naturalistic Intelligence)

Είστε καλοί στην άμεση επαφή με τον φυσικό κόσμο; Είστε μάγειρας ή χημικός; Διαισθάνεστε τη φύση κάθε υλικού; Είστε ίσως τρομερά φιλόζωοι;

Εκμεταλλευτείτε το ταλέντο σας προετοιμάζοντας γευστικά και ελαφριά γεύματα, μαγειρεύοντας για εσάς και τους φίλους σας τα καλύτερα φαγητά! Ξεπεράστε την τεμπελιά που μας ωθεί να τρώμε πρόχειρο φαγητό απ’έξω, και αναπτύξτε το ταλέντο και τη φαντασία σας στην κουζίνα!

Διαβάστε νόστιμες ελαφριές και υγιεινές συνταγές, αναζητήστε τις καλύτερες τροφές και αγαπήστε το σώμα σας! Φροντίστε το με πολλή αγάπη και δώστε το καλό παράδειγμα.
Ενημερωθείτε για όλες τις τροφές και πειραματιστείτε στην κουζίνα. Αν αγαπάτε πολύ τα ζώα διαβάστε για τη χορτοφαγία!

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php