Σκέψεις και συμβουλές από μια πρώην υπέρβαρη



Σαν διατροφολόγος έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο διατροφής τους αλλά δεν γνωρίζουν πως και τι να κάνουν. Οι μαγικές δίαιτες ξεφυτρώνουν κάθε λίγο, και πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι κάθε τι καινούργιο θα μας βοηθήσει.

Θα μιλήσω λίγο από προσωπική εμπειρία και γνώσεις πάνω στη διατροφή.

Κάποτε ήμουν υπέρβαρη και ένιωθα πολύ άσχημα στην καθημερινότητα μου. Ένιωθα βαριά, δυσκίνητη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη λίμπιντο, δυσφορία και πολύ ντροπή για την εμφάνιση μου.
Ήμουν αρκετά μικρή σε ηλικία αλλά όχι τόσο που να μην καταλαβαίνω ότι πρέπει να κάνω κάτι με τον εθισμό μου στο φαγητό.

Έτσι, ξεκίνησα να διαβάζω περί διατροφής και να ψάχνω δίαιτες που να με κάνουν να χάσω κιλά. Δίαιτες χιλιάδες και πολλές φορές με αντιδιαμετρικές απόψεις και κανόνες: κόψε τους υδατάνθρακες, μείωσε τα λίπη, αύξησε την πρωτεΐνη, φάε λαχανικά, μην τρως γλυκά ή γίνε χορτοφάγος...

Θα είμαι ειλικρινής. Δοκίμασα πάρα πολλές δίαιτες, πείνασα πολύ, στερήθηκα πολύ με αποτέλεσμα ότι και να έκανα σαν δίαιτα και όσο βάρος έχανα να το ξαναπαίρνω διπλό. Σας ακούγεται οικείο; Μήπως έχετε περάσει τα ίδια; Μήπως κι εσείς νιώθετε δυσφορία μέσα στο ίδιο σας το σώμα; Μήπως έχετε σκεφτεί και επιθυμήσει ένα πιο λεπτό, υγιές και εμφανίσιμο σώμα;

Παρ’όλο που οπλιζόμουν με τεράστια θέληση όταν ξεκίναγα ένα πρόγραμμα διατροφής, το σταμάταγα. Μεγάλη απογοήτευση και μηδέν αποτέλεσμα. Ένας φαύλος κύκλος ψυχοσωματικός που με είχε εξαντλήσει. Από τη μια η θέληση να αλλάξω και να μην είμαι δούλος του φαγητού, από την άλλη έλλειψη γνώσης και θα έλεγα καλύτερα, κατανόησης σε σχέση με την θετική πλευρά της απώλειας βάρους.

Το πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να υπερνικήσω ήταν η ανυπομονησία μου.

Ζυγιζόμουν κάθε μέρα, έβλεπα γραμμάρια να ανεβαίνουν στη ζυγαριά και έχανα το κουράγιο μου.

Πρώτο μάθημα: Υπομονή.

Είπα στον εαυτό μου: “Καλά σου πήρε μια ζωή να φτάσεις 80 κιλά και θες να τα χάσεις σε 1 μήνα; Είναι πρακτικά αδύνατον”.

Έτσι, ξέχασα τα κιλά και τη ζυγαριά. Μου πήρε πολλά χρόνια να το συνειδητοποιήσω ότι δεν χάνεις βάρος "μαγικά". Χρειάζεται υπομονή.
Επειδή είμαι πολύ ξεροκέφαλη και όταν μου μπει κάτι στο μυαλό δεν τα βάζω κάτω, είπα ότι πέρα από υπομονή πρέπει να ξέρει κάποιος και τον σκοπό του, την αξία του αποτελέσματος, τα θετικά στοιχεία του σκοπού και φυσικά τι άλλο, επιμονή.

Αφού ήξερα λοιπόν ότι ήθελα να πάψω να είμαι υπέρβαρη για τους δικούς μου λόγους, που ήταν πολύ σημαντικοί και πρακτικοί (και όχι ρομαντικοί και φανταστικοί - φυσικά ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει τους δικούς του λόγους και να τους έχει στο μυαλό του καθημερινά), έπρεπε να βρω και τι μου ταιριάζει σαν διατροφή.

Εκεί λοιπόν επικρατεί το χάος.

Φυσικά αφού πέρασα να μετράω θερμίδες, να ζυγίζω τροφές, να τρώω μαρούλια και να πίνω τσάι που υπόσχεται αδυνάτισμα, παρ’όλο που είχα υπομονή και θέληση, δεν έβρισκα τι μου ταιριάζει. Ήμουν και μικρή σε ηλικία και τότε δεν υπήρχαν οι γνώσεις που υπάρχουν τώρα σχετικά με την ισορροπία των τροφών, τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά κλπ.

Πειραματίστηκα με τα ψητά και τις σαλάτες. Ήταν καλοκαίρι κι έτρωγα κάθε μέρα ψητά με λαχανικά και ένα μικρό παγωτάκι για βραδινό. Γάλα το πρωί, ψητά το μεσημέρι και παγωτάκι το βράδυ. Και μέσα σε 3 μήνες έχασα με επιμονή και πολύ υπομονή 10 κιλά. Το καταλάβαινα από τα ρούχα μου. Μου ταίριαζε σαν διατροφή.

Αλλά ήθελα να χάσω κι άλλο.

Και τότε ήταν που με έπιασε η απληστία μου. Φυσικά, αν έχετε χάσει βάρος με καταλαβαίνετε. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι κάνει κανείς και πως δεν ξανακυλάει στα παλιά. Δεν είναι τόσο εύκολο να τρώει κανείς τα ίδια και τα ίδια σε μια δίαιτα. Αλλά πως συνεχίζει; Πως δεν τα ξαναπαίρνει;

Έκανα συντήρηση. Ευλαβική.

Σιγά σιγά έτρωγα μικρές ποσότητες και από άλλα φαγητά. Ήρθε το φθινόπωρο και έκοψα τα παγωτά (ακόμα τα θυμάμαι χαχαχα) και έτρωγα κάθε μέρα το φαγητό που μαγείρευε η οικογένεια μου. Σε μέτριες ποσότητες. Για ένα μήνα. Πήρα πίσω ένα κιλό. ΜΟΝΟ!!!

Πως συνεχίζουμε όμως τώρα; Γιατί ο ενθουσιασμός που χάνεις βάρος, καμιά φορά γίνεται και εχθρός.

Τι έκανα; Αγόρασα ένα στενό παντελόνι.

Θα κάνω μια παρένθεση εδώ και θα μιλήσω για μια ιστορία που μου συνέβει εκείνο το φθινόπωρο. Είχα ένα φιλικό κύκλο, και ένας άντρας που γνώριζα με πλησίασε και μου είπε: "Τώρα που αδυνάτισες δεν ντρέπομαι να σε κάνω παρέα". Ο ίδιος άντρας που μου είπε αυτό, με πλησίασε ερωτικά όταν έφτασα να χάσω 20 κιλά.
Ίσως θυμώσατε ή γελάσατε ή δεν ξέρω τι με αυτή την ιστορία. Εγώ πάντως κατάλαβα ότι η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σαν πρώτη εντύπωση. Ήξερα ότι είμαι ο ίδιος άνθρωπος στα 80 ή στα 60 αλλά εμφανισιακά όλοι με βλέπανε σαν πιο ελκυστική. Φυσικά, στα 60 κιλά ένιωθα πιο ελκυστική.

Συνεχίζουμε... Αγόρασα ένα στενό παντελόνι λοιπόν. Άρχισα το περπάτημα. Και αποφάσισα να διαβάσω και να ενημερωθώ για τα πάντα (φυσικά δεν γίνεται να ξέρεις τα πάντα, αν κι έχω ένα φίλο ξερόλα χαχαχα). Το σπούδασα. Δεν μιλάω σαν ειδικός τώρα, αλλά σαν άνθρωπος.

Άρχισα να αντικαθιστώ τα λευκά ψωμιά με ολικής, έτρωγα φρούτα, κρέας και άφθονα ψάρια. Έκοψα εντελώς το βραδινό και όταν πείναγα, γιαουρτάκι.

Σε 4 μήνες άλλα 10 κιλά, με τεράστια υπομονή και θέληση.

Έγινα άλλος άνθρωπος. Φόρεσα το στενό παντελόνι και γράφτηκα σε σχολή χορού (ποτέ δε θα μάθω να χορεύω, έχω δύο δεξιά πόδια).

Τι κατάλαβα:

Αξίζει να έχει κανείς το σώμα που ονειρεύεται, για πολλούς και διάφορους λόγους. Όχι, δεν θα βρείτε την απόλυτη ευτυχία επειδή αδυνατίσατε. Εγώ τουλάχιστον δεν τη βρήκα. Αλλά η εμπειρία του να κάνεις κάτι επειδή μπορείς και φυσικά τα θετικά αποτελέσματα είναι ένα μάθημα ζωής. Πιο υγιείς, πιο ελκυστικοί, πιο πολύ αυτοπεποίθηση (δεν την παίρνεις μόνο από το αποτέλεσμα αλλά από το ταξίδι και την προσπάθεια). Και το κάνεις και επάγγελμα (χαχαχα μην με ακολουθήσετε σαν παράδειγμα και γίνετε όλοι διαιτολόγοι, πρέπει να ζήσω!)

Κι έφτασα 55 κιλά.

Τα διατήρησα για πολύ καιρό, μέχρι που γνώρισα τον άντρα μου.
Και τώρα πες μου εσύ τι κάνεις όταν ο άλλος τρώει "σαν να μην υπάρχει αύριο"; Τι κάνεις όταν σε "τσιγκλάει" να βγείτε για πίτσα, όταν παραγγέλνει σουβλάκια για την ταινία και όταν σε κοροϊδεύει (καλοπροαίρετα πάντα) όταν αντί για τυλιχτό τρως γιαούρτι. Φυσικά εμένα τόσα χρόνια είναι πια τρόπος ζωής το γιαούρτι, αλλά τι κάνεις όταν ο πιο κοντινός σου άνθρωπος είναι "φαγανός";

Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να ξανακυλήσω στο φαύλο κύκλο της υπερφαγίας.

Για μεγάλο διάστημα ασχολήθηκα με το μπλογκ και έγραφα διατροφές για ανθρώπους. Ο άντρας μου με βοήθησε πολύ στη δουλειά μου.

Κάποια μέρα, ενώ καθόμουν και διάβαζα, ήρθε και μου είπε: "Αποφάσισα να κάνω δίαιτα".

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της επιρροής που έχετε στους γύρω σας.

Αν εσείς ξέρετε τι θέλετε, τι κάνετε και τι σας προσφέρει, θα γίνουν θαύματα. Φυσικά δεν γίνετε πάντα να σκεφτόμαστε και να θέλουμε όλοι το ίδιο, αλλά πολλές φορές το παράδειγμα και η εντύπωση που δίνουμε στους άλλους γύρω μας, έχει τεράστια δύναμη. Ειδικά σε ανθρώπους που είναι ανοιχτοί και ίσως όχι τόσο "εγωιστές" που να πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα και είναι τέλειοι.

Ο άντρας μου αδυνάτισε. Με πολύ υπομονή και επιμονή. Αυτό είναι το μυστικό. Και διατηρεί το βάρος του επειδή νιώθει πολύ καλά με το σώμα του.

Τι έμαθα τελικά;

Το μυαλό είναι γεμάτο δικαιολογίες προκειμένου να μην επιτυχείς όποιον σκοπό έχεις. Και θα συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα όπως βαρεμάρα, ανυπομονησία και αυταρέσκεια (υπάρχουν πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι που δεν θα μάθουν ποτέ την πραγματική αξία του φαγητού και δεν θα ζήσουν ποτέ την εμπειρία ενός λεπτού και ελκυστικού σώματος, είτε επειδή θα έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και θα το βαφτίσουν αυτοπεποίθηση, άλλο το ένα άλλο το άλλο, είτε γιατί η λαιμαργία τους και η τεμπελιά τους θα τους νικάει συνέχεια αν δεν προσπαθήσουν έστω και λίγο).

Πιο υγιής, πιο ελκυστικοί, πιο χαρούμενοι και έχοντας στο μυαλό ότι όλα είναι εφικτά, φτάνει να το θες αρκετά!

Τα λάθη που κάνουμε:

  1. Ανυπομονησία
    Χρειάζεται υπομονή. Δεν γίνονται "θαύματα" από τη μία μέρα στην άλλη και δεν γίνεται να γίνουμε όλοι γοργόνες (και μάγκες!) σε 1 μήνα.
    Αν σας κάνει κακό η ζυγαριά πετάξτε την! Αγοράστε ένα ωραίο ρούχο και να το δοκιμάζετε κάθε εβδομάδα (όχι πιο συχνά).
  2. Βαρεμάρα (και δράση)
    Εκεί που θέλετε να φάτε σουβλάκια μπροστά στη τηλεόραση, καλύτερα μαγειρέψτε κάτι νόστιμο και ελαφρύ. Την επόμενη μέρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα.
  3. Απογοήτευση (και ονειροδόμηση)
    Αν απογοητεύεστε, βρείτε το λόγο που θέλετε κάτι και πειραματιστείτε. Φανταστείτε την επιτυχία. Ο σκοπός σας να είναι εφικτός και πραγματοποιήσιμος.

Το να χάσει κανείς βάρος δεν είναι δύσκολο. Το να εκτιμήσει τα οφέλη και να διατηρήσει το βάρος του είναι δύσκολο.
Οι διατροφικές συνήθειες δεν αλλάζουν με μαγικό τρόπο. Χρειάζεται αφοσίωση και κατανόηση (πιθανόν και ειδικός).
Ότι και να σας πω ακόμα κι εγώ σαν επαγγελματίας, πρέπει εσείς να το θέλετε και να το εκτιμήσετε.

Εσείς τι θέλετε να επιτύχετε;

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php