8 εύκολες συμβουλές για να αδυνατίσω χωρίς να σκέφτομαι ότι κάνω δίαιτα



1η συμβουλή
Μείωσε ελάχιστα το φαγητό σου, αύξησε σιγά σιγά τη φυσική σου δραστηριότητα

Το μόνο που χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου είναι να “θυσιάζεις” σε κάθε γεύμα και από λίγο φαγητό. Ξεκίνα με 3-4 μπουκιές αφήνοντας λίγο φαγητό στο πιάτο σου. Ακόμα και 100 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα είναι τεράστια νίκη! 300 θερμίδες λιγότερες την ημέρα ισούνται με ένα με ενάμιση κιλό λιγότερο λίπος το μήνα.

Τί αντιστοιχεί σε 300 θερμίδες; Για να μην μετράς, σου δίνω μερικά παραδείγματα: 1 τοστ, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, μισή σοκολάτα, μισό σακουλάκι πατατάκια, 2 μεγάλα μπισκότα, 2 ποτήρια κρασί, 3 φέτες τυρί, 2 αναψυκτικά, κλπ.

Επιπλέον, αν αυξήσεις σταδιακά τη φυσική σου δραστηριότητα θα καταφέρεις με ελάχιστη προσπάθεια να χάνεις μέχρι και 2 κιλά λίπος το μήνα, χωρίς να ακολουθείς πρόγραμμα και χωρίς να αποκλείεις καμία ομάδα τροφών!

2η συμβουλή
Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι χρειάζεται να χάσεις πολλά κιλά

Δεν πρέπει το πρόβλημα του βάρους να σου γίνει εφιάλτης. Σταμάτα να σκέφτεσαι το “βουνό”, π.χ. “πρέπει να χάσω 15 κιλά” και ξεκίνα να λες “ο σκοπός μου είναι ½ κιλό λίπος την εβδομάδα”. Αν ακόμα και αυτό σε αγχώνει, δοκίμασε να πεις “50 γραμμάρια λίπος την ημέρα”. Το λίπος αυτό αντιστοιχεί σε 300 θερμίδες λιγότερες από το φαγητό που συνηθίζω να τρώω καθημερινά. Αν κάψεις και 300 θερμίδες στην ημέρα σου από φυσική δραστηριότητα, σκέψου και πες στον εαυτό σου: “Καίω 100 γραμ. λίπος την ημέρα, συνεπώς 3 κιλά λίπος το μήνα”.

Μην ξεχνάς ότι το στρες και το άγχος αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης με αποτέλεσμα την αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη και του σακχάρου του αίματος, το οποίο σημαίνει αύξηση του βάρους και του λίπους.

3η συμβουλή
Ξέχνα για λίγο ότι έχεις διαβάσει σχετικά με το αδυνάτισμα

Ξέχνα ότι έχεις διαβάσει σχετικά με το αδυνάτισμα και ειδικά τις δίαιτες “αστραπή” που βρίσκεις στο διαδίκτυο. Σταμάτα να “ακολουθείς” πιστά ότι διαβάζεις και παρατήρησε ποιες τροφές εππηρεάζουν εσένα προσωπικά. Για παράδειγμα, “με φουσκώνει το πολύ ψωμί”, “με πειράζουν τα γαλακτοκομικά”, “τα μακαρόνια δεν με χορταίνουν”, “δεν μου αρέσει το κοτόπουλο... μου μυρίζει”, “σιχαίνομαι το μπρόκολο” κλπ.

Παρατήρησε και σημείωνε τι, πόσο και πότε τρως καθημερινά. Δοκίμασε να γράψεις τις διατροφικές σου συνήθειες για μία εβδομάδα. Πως νιώθεις μετά από καθε γεύμα, τι τρως “μηχανικά” ή από συνήθεια και ποιές είναι οι αγαπημένες σου γεύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις καταγεγραμμένες όλες τις τροφές που συνηθίζεις να τρως και έτσι θα μπορέσεις να δεις τί σου είναι εύκολο να μειώσεις ή να κόψεις τελείως από τη διατροφή σου, π.χ. να φας λιγότερο ψωμί, να πιείς λιγότερα αναψυκτικά, να φας μισή σοκολάτα αντί για 1 κλπ.

4η συμβουλή
Η διατροφή που σου ταιριάζει είναι αυτή που μπορείς να ακολουθείς

Η διατροφή που σου ταιριάζει είναι αυτή που μπορείς να ακολουθείς όλη σου τη ζωή! Για αυτό αν ξεκινήσεις πρόγραμμα με φαγητά που δεν συνηθίζεις να τρως και το σημαντικότερο, ΔΕΝ σου αρέσουν, παρ’όλο που θα χάσεις βάρος αρχικά (υποφέροντας κιόλας), θα τα ξαναπάρεις πίσω με μαθηματική ακρίβεια.

5η συμβουλή
Ξέχνα τη ζυγαριά

Ξέχνα για πάντα τη ζυγαριά! Το ιδανικό σου βάρος είναι αυτό που εσύ νιώθεις καλά με το σώμα σου, είτε είναι 55 είτε είναι 75. Μην ξεχνάς ότι το βάρος μας εξαρτάται από την ηλικία, το μεταβολισμό, την μυϊκή μάζα, την κληρονομικότητα, την κατάσταση της υγείας μας, την φυσική μας δραστηριότητα και φυσικά τον δικό μας τρόπο ζωής!

6η συμβουλή
Μην απογοητεύεσαι, απέβαλε την ψυχολογία του “ή του ύψους ή του βάθους”

Θα αντιμετωπίσεις συχνά πολλά ψυχολογικά εμπόδια που μπορούν να σε απομακρύνουν από το στόχο σου. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και τα προβλήματα και οι δυσκολίες μας απορροφούν και μπορεί πολύ εύκολα να οδηγηθούμε σε υπερφαγικά επεισόδια, για καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είμαστε επιεικής με τον εαυτό μας. Αν σε κάποιο γεύμα “ξεφύγεις” μην απογοητεύεσαι, δεν έφτασε το τέλος του κόσμου! Φυσικά και μπορείς να το “σώσεις” στο επόμενο γεύμα, απλά τρώγοντας λιγότερο ή/και αυξάνοντας την φυσική σου δραστηριότητα (π.χ. λίγη γυμναστική, λίγο περπάτημα κλπ.).

Τις στιγμές που ενδέχεται να απογοητευτείς από την πρόοδο σου, σε συμβουλεύω να θυμηθείς το εξής: δεν παχαίνεις όταν τρως το φαγητό που σου αρέσει με μέτρο. Αυτό που μας παχαίνει είναι η καθημερινή κατανάλωση υπερβολικού φαγητού.

Για να πάρεις 1 κιλό λίπος πρέπει να καταναλώσεις 7000 θερμίδες ΠΑΡΑΠΑΝΩ από αυτές που χρειάζεσαι για να διατηρηθείς στα κιλά σου. Για παράδειγμα, αν είμαστε 80 κιλά, για να διατηρηθούμε χρειάζόμαστε περίπου 2400 θερμίδες καθημερινά (χωρίς να μετράμε και την φυσική σας δραστηριότητα). Για να πάρουμε συν ένα κιλό λίπος, Θα πρέπει να τρώμε μία σοκολάτα των 100 γραμ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, συν την συνηθισμένη ποσότητα φαγητού μας, για 12 ολόκληρες ημέρες συνεχόμενα! Οπότε, απομακρυνθείτε από την ψυχολογία του “ή του ύψους ή του βάθους”.

7η συμβουλή
Η σωματική και ψυχική σου υγεία έχει προτεραιότητα

Ένα ευαίσθητο θέμα που πραγματικά θα ήθελα να αναφέρω, είναι πως το να είσαι vegan ή χορτοφάγος ή κρεατοφάγος ενδέχεται να ΜΗΝ ταιριάζει καθόλου στον οργανισμό σου (σωματική-βιολογική ασυμβατότητα), κάνοντας το σώμα σου να ΥΠΟΦΕΡΕΙ.

Αυτό είναι κάτι που έχω συναντήσει αρκετές φορές με ανθρώπους που συνεργάζομαι. Για παράδειγμα, μπορεί εσύ για προσωπικούς λόγους να θες να γίνεις vegan ή να ακολουθήσεις την κετογονική διατροφή και το σώμα σου να μην συνεργάζεται, να μπλοκάρει ο μεταβολισμός σου, να έχεις φουσκώματα και προβλήματα στο έντερο (δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό κλπ.), να μην μπορείς να χάσεις ή ακόμα και να παίρνεις βάρος κλπ.

Δεν είμαι κατά καμιάς διατροφής, γνωρίζω όμως ότι δεν ταιριάζει σε όλους η ωμοφαγία, η κρεατοφαγία, ο βιγκανισμός, η χορτοφαγία, η κετογονική διατροφή κλπ.

Πρέπει πάντα να βάζεις την υγεία και την αγάπη προς το σώμα και τον εαυτό σου σε προτεραιότητα, καθώς το να ακολουθείς (ιδιαίτερα για μεγάλο χρονικό διάστημα) διατροφή που δεν σου ταιριάζει και δεν ανταποκρίνεται στον οργανισμό σου θα σου δημιουργεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα (το σώμα επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας). Για αυτό πάντα συμβουλεύω με πολλή αγάπη να μην φανατιζόμαστε με ακραίες διατροφές όταν δεν είναι συμβατές με τον οργανισμό μας.

8η συμβουλή
Δεν χρειάζεται να ανακοινώνουμε ότι ξεκινάμε διατροφή, δίαιτα κλπ.

Κάτι που έχω παρατηρήσει και θεωρώ πολύ σημαντικό όταν ξεκινάμε μία προσπάθεια, είναι να την κρατήσουμε για τον εαυτό μας. Να μην ανακοινώνουμε για παράδειγμα δεξιά και αριστερά ότι κάνουμε διατροφή, ξεκινάμε δίαιτα κλπ., καθώς τα κακόβουλα σχόλια θα μας επηρεάσουν συνήθως αρνητικά.

Αν νιώσεις την ανάγκη να μοιραστείς την προσπάθεια που ξεκινάς, να εμπιστευθείς μόνο τα πολύ κοντινά σου πρόσωπα. Χρειάζεται προσοχή γιατί φτάνει ακόμα και ένα “επικριτικό” βλέμμα να μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php