Υπάρχουν τροφές που βοηθάνε στο αδυνάτισμα;



Έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με την ερώτηση "Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα;"
Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που από μόνες τους θα μας κάνουν να χάσουμε βάρος με κάποιον "μαγικό" τρόπο. Υπάρχουν όμως τροφές και υγρά που βοηθούν σημαντικά στην καταστολή της ακόρεστης όρεξης!

Δεν θα αδυνατίσετε πίνοντας "μαγικά" ροφήματα όπως τσάι ή νερό με λεμόνι ή ξίδι, όπως και δεν θα αδυνατίσετε τρώγοντας συνέχεια light προιόντα. Όμως, ένα "πικρό" ρόφημα όπως ο σκέτος καφές ή το τσάι, το ζουμί από βρασμένα χόρτα, το ανθρακούχο νερό κλπ. βοηθάνε κατά του φαύλου κύκλου της επιθυμίας για γλυκό και αλμυρό. Δεν χάνουμε βάρος επειδή απλά πίνουμε νερό με λεμόνι ή κάποιο βότανο. Θα μας βοηθήσει όμως στο να μην "τρώμε την δίψα μας", ενώ κάποιες φορές διψάμε και νομίζουμε ότι πεινάμε. Πίνοντας πικρά ροφήματα, περιορίζεται η έντονη επιθυμία για ζάχαρη και γλυκές γεύσεις, ενυδατώνεται ο οργανισμός και νιώθουμε κορεσμό. Αυτό είναι όλο!

Τροφές που βοηθούν στην καταστολή της όρεξης είναι για παράδειγμα τα αυγά, τα γαλακτοκομικά (προτείνω φυτικά), το ψάρι και το κρέας. Φυσικά χρειάζεται προσοχή διότι αν τα υπερκαταναλώσουμε θα πάρουμε βάρος.

Η απώλεια λίπους επιτυγχάνεται με μείωση της πρόσληψης των καθημερινών θερμίδων που καταναλώνουμε.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η απώλεια ΛΙΠΟΥΣ (και όχι κιλών στη ζυγαριά, που μπορεί να είναι υγρά) επιτυγχάνεται με ΜΕΙΩΣΗ της πρόσληψης των καθημερινών θερμίδων που καταναλώνουμε. Σημασία έχει το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας και ακόμα καλύτερα το ενεργειακό ισοζύγιο της εβδομάδας.

Γιατί ενώ καταναλώνω light προϊόντα δεν χάνω βάρος; Έχω παρατηρήσει ότι συχνά με κάνουν να πεινάω περισσότερο! Γιατί γίνεται αυτό;

Διαβάσατε κάπου ότι "το ψωμί και οι υδατάνθρακες παχαίνουν" και τα αντικαταστήσατε για παράδειγμα με καλαμποκογκοφρέτες επειδή έχουν χαμηλότερες θερμίδες. Με μαθηματική ακρίβεια, θα καταναλώσετε πολλές καλαμποκογκοφρέτες. Αυτό θα συμβεί διότι οι καλαμποκογκοφρέτες είναι ενεργειακά πολύ χαμηλες. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλύτερο να επιλέγατε ψωμί ολικής, καθώς είναι μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας, βοηθάει στον κορεσμό και είναι και πιο νόστιμο! Στο τέλος οι θερμίδες είναι ίδιες, ενώ συχνά μπορεί να φάμε και περισσότερες με τα light προϊόντα.

Το light προϊόν συνήθως ΔΕΝ θα σας χορτάσει και θα το υπερκαταναλώσετε. Το βλέπεις, σκέφτεσαι "Α τι καλά, δεν παχαίνει!" και το αγοράζεις. Είναι ένα "ψυχολογικό τρικ" το οποίο οι βιομηχανίες προϊόντων γνωρίζουν καλά. Καταλήγουμε λοιπόν στο να μη μπορούμε να χορτάσουμε και να σταματήσουμε σε 1-2 κομμάτια, να σπαταλάμε περισσότερα χρήματα από όσο χρειάζεται και να πιστεύουμε λανθασμένα ότι κάνουμε δίαιτα.

Είναι καλό επίσης να γνωρίζουμε ότι τα light προϊόντα έχουν τις περισσότερες φορές περισσότερα συντηρητικά.

Γενικά, καταναλώνοντας πολλά ή αποκλειστικά light προϊόντα καταλήγουμε στο να μη χάνουμε τα κιλά που θέλουμε, η γεύση της τροφής μας να είναι αδιάφορη (ή ακόμα και κακή), να τρώμε παραπάνω από όσο χρειάζόμαστε και το χειρότερο να κάνουμε κακό στο σώμα μας.

Χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή στις τροφές που επιλέγουμε!

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php