Βάρος και ντροπή



Για αρκετά χρόνια κουβαλούσα την ψυχολογία του υπέρβαρου. Ξέρετε για τι μιλάω έτσι; Αν όχι τότε είστε πολύ τυχεροί που δεν σας έχουν κοροϊδέψει, απορρίψει, προσβάλλει μόνο και μόνο για το βάρος σας και την εξωτερική σας εμφάνιση. Γιατί αυτοί είμαστε, αυτό βλέπουμε μόνο. Το σώμα. Και επειδή υποσυνείδητα ή και συνειδητά το γνωρίζουμε όλοι αυτό, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αποκτήσουμε ένα όμορφο κι ελκυστικό κορμί.

Έχω περάσει από πολλά ψυχολογικά στάδια σε σχέση με το βάρος μου. Ένα από αυτά είναι η ντροπή. Ακούμε συχνά να μας λένε πως πρέπει να αισθανόμαστε άνετα με το σώμα μας, να το αγαπάμε και να το προσέχουμε. Αυτή η σκέψη από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν όταν κάποιος θα σχολιάσει αρνητικά την εμφάνισή μας. Μπορεί ακόμα και ο πιο κοντινός μας άνθρωπος να θέλει με όλη την καλή θέληση του να μας βοηθήσει, και παρόλα αυτά να στεναχωρεθούμε ή και να θυμώσουμε.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε αυτά που νοιώθουμε είναι να σκεφτούμε λίγο ψυχολογικά. Τελικά μήπως είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την ψυχολογία μας. Δε μιλάω για κάτι θεωρητικό, αλλά πρακτικό που συμβαίνει εδώ και τώρα. Ας αναρωτηθούμε τι είναι η ντροπή. Συνήθως συνδέεται με φόβο. Φοβόμαστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς, πως θα μας κρίνουν, τι σχόλια θα κάνουν, φοβόμαστε τα ειρωνικά βλέμματα και τις άσχημες κουβέντες. Ένα πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσουμε τις σκέψεις που συνδέονται με αυτά τα συναισθήματα. Τις φαντασιώσεις που κάνουμε. Πόσοι από εμάς δεν χαιρόμαστε ένα μπάνιο στη θάλασσα επειδή φοβόμαστε να βάλουμε ένα μαγιό και να εμφανιστούμε στη παραλία.

Τελικά γιατί ντρεπόμαστε; Μήπως πίσω από αυτό το συναίσθημα κρύβεται αυτό που ονομάζουμε υπερηφάνεια; Και τι είναι η υπερηφάνεια; Πολλοί από εμάς την αντιμετωπίζουμε για καλό. Όλοι οι άνθρωποι είναι υπερήφανοι για κάτι. Τι είναι όμως, γιατί υπάρχει και πως μας κάνει να νοιώθουμε. Μέσα μας βαθιά, χαιρόμαστε όταν κάποιος μας κολακέψει και στεναχωριόμαστε όταν κάποιος μας προσβάλει, συμβαίνει σε όλους μας.

Ένα πρώτο βήμα φίλοι μου για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την ντροπή και όλα τα συναισθήματα που φέρνει, είναι να τα δούμε όπως είναι. Ας αναλογιστούμε τι μας κάνουν στην καθημερινότητα μας. Πόσα πράγματα μας στερούν. Πόσες φορές δε νοιώθουμε χαρά και γαλήνη επειδή ντρεπόμαστε. Σκεφτείτε το. Αν αυτό που σας λέω σας ακούγεται ενδιαφέρον, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με όλα αυτά τα ψυχολογικά στοιχεία. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσετε βαθιά μέσα σας ότι είναι κάτι δικό σας, προσωπικό. Πολλοί από εμάς το θεωρούμε ανθρώπινο και το δικαιολογούμε, και έτσι συνεχίζουμε να ζούμε μέσα στο μικρόκοσμο μας, μέσα στους φόβους μας και στις φαντασιώσεις μας. Πολλοί από εμάς διαβάζουμε για τη ψυχολογία και την προσπερνάμε αδιάφορα. Αλλά αν διαβάσατε κάτι που σας κίνησε το ενδιαφέρον, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το να ξεπεράσετε την ντροπή σας δεν είναι κάτι μαγικό και απλησίαστο. Είναι κάτι αληθινό και υπαρκτό. Καμία μαγική φόρμουλα δε θα σας κάνει να ξεπεράσετε τους φόβους σας. Όσα βιβλία και να διαβάσετε σχετικά με την αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχετε. Η ιδέα από μόνη της δεν είναι ικανή να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ένα αρνητικό συναίσθημα.

Αν φίλοι μου έχετε νοιώσει έτσι ποτέ στη ζωή σας, μην απελπίζεστε. Υπάρχει τρόπος να μάθετε πολλά πράγματα σχετικά με την ψυχολογία σας και να τα ξεπεράσετε. Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να ζησετε πιο γαλήνια και ευτυχισμένα. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ντροπή και τα αρνητικά συναισθήματα που φέρνει, και για τρόπους αντιμετώπισης της, θα βρείτε στο άρθρο “Η εικόνα μου”.

Εύχομαι γαλήνη και καλή επιτυχία σε όλους.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php