Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη



Θα φτιάξουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη (μπορούμε να βάλουμε λίγη στέβια αν τα θέλουμε πιο γλυκά, εγώ έβαλα 6 φακελάκια κρυσταλλική στέβια) και μέλι. Είναι πολύ νόστιμα και ιδανικά για παιδιά και για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Συνταγή (περίπου 25 μελομακάρονα, ανάλογα το μέγεθος που θα τα πλάσουμε)

Υλικά:

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • ½ φλιτζάνι σπορέλαιο.
  • 4 κ.σ. Κονιάκ.
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια μέτρια.
  • ½ κ.γλυκού μαγειρική σόδα.
  • 6 φακελάκια στέβια κρυσταλλική (προαιρετικά).
  • ½ κ.γ. Γαρύφαλλο.
  • 1 κ.γ. Κανέλα.
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο (δηλαδή σαπουνισμένο και ξυσμένο ελαφρώς).
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής.
  • 1 κ.γ. Baking powder.
  • Ψιλοκομμένα καρύδια.

Για το σιρόπι:

  • 2 ½ φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι.
  • 1 φλιτζάνι νερό.
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι.
  • 1 ξύλο κανέλας.

Εκτέλεση:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα του πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε στο μπολ με το υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ή κουτάλι.
  3. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι με το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σχετικά λαδερή και ελαστική, οπότε θέλει προσοχή να μην ανακατέψουμε-ζυμώσουμε πολύ το μείγμα.
  4. Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος που θέλουμε (εγώ έπλασα πολλά μεγέθη, αλλά κυρίως μικρά) και πλάθουμε μελομακάρονα χωρίς λάδι και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν θέλουμε, κάνουμε σχέδια ελαφρά με το πιρούνι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου που έχουμε πλάσει και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 160 βαθμούς, στον αέρα πάνω-κάτω.
  5. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  6. Ώρα να φτιάξουμε το σιρόπι! Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό, την φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, για να διατηρήσουμε το σιρόπι μας ζεστό, ίσα που να κοχλάζει.
  7. Βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20 περίπου δευτερόλεπτα. Για πιο μελωμένα τα αφήνουμε παραπάνω, ενώ αν μας αρέσουν πιο "στεγνά", τα αφήνουμε λιγότερο (π.χ. 10 δευτερόλεπτα).
  8. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι (αποφεύγουμε να δώσουμε ξηρούς καρπούς σε παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ή αλλεργίας!).

Έτοιμα 🙂 Καλές γιορτές!

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Πηγή: www.argiro.gr

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php