Έμμηνος ρύση (περίοδος) και υπερφαγία



Νιώθεις άσχημη, πρησμένη και εκτός ελέγχου σε σχέση με το φαγητό που καταναλώνεις πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την περίοδο; Αποφεύγεις το καθρέφτη, φοβάσαι να ζυγιστείς ή ζυγίζεσαι, βλέπεις συν 2 κιλά και σε πιάνει απελπισία, νιώθεις σύγχυση και από αντίδραση τρως πολύ και ότι βρεις μπροστά σου; Νιώθεις να μισείς το σώμα σου;

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο ενοχλητικές και δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα βιώνεις εκείνες ακριβώς τις ημέρες.

Πολλές γυναίκες θέλουμε υποσυνείδητα (ή και συνειδητά) να τεμπελιάσουμε και να φάμε "απαγορευμένες" τροφές (συνήθως λιπαρές, επεξεργασμένες και γλυκές) κατά την περίοδο, κάτι το οποίο θα μας δημιουργήσει τύψεις και φυσικά θα μας κάνει να νιώσουμε ακόμα χειρότερα μετά!

Τί θα μας βοηθήσει στη πράξη;

Να έχουμε σκοπό! Να είμαστε δηλαδή προετοιμασμένες για αυτές τις δύσκολες μέρες. Προσωπικά, με βοηθάει το να μην "βυθίζομαι" στην αυτολύπηση και στην αυτοκριτική με σκέψεις όπως "είμαι άσχημη, πρησμένη και μισώ το σώμα μου". Αντίθετα, σκέφτομαι (και φυσικά γνωρίζω) ότι είναι απλά λίγες δύσκολες ημέρες που θα περάσουν.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι ορμόνες μου τις ημέρες της περιόδου με εμποδίζουν από το να σκέφτομαι λογικά και σφαιρικά για το σώμα μου. Νιώθω ότι μισώ το σώμα μου και θέλω να πνίξω αυτό το συναίσθημα στο φαγητό... Είναι όμως μία ψευδαίσθηση! Λίγες μέρες μετά δεν θα νιώθω έτσι! Αυτή η σκέψη με βοηθάει πολύ στο να μην με παρασύρει αυτο το αρνητικό συναίσθημα.

Κάθε "νίκη" μετράει! Δείτε για παράδειγμα πως αντί να φάμε μια ολόκληρη σοκολάτα, μπορούμε να περιοριστεύμε στη μισή ή και σε λιγότερη. Θα νιώσουμε δύναμη και θα ανέβει η αυτοπεποίθηση μας. Κάθε θυσία μετράει γιατί την θυμόμαστε και στο μέλλον θα μας φανεί πιο εύκολο να την ξανακάνουμε (ίσως την επόμενη φορά να μη φάμε καθόλου σοκολάτα!).

"Πιείτε" την όρεξη σας! Κάποιες φορές μπορεί το μυαλό μας να μπερδεψει τη δίψα με την πείνα. Πιείτε άφθονο νερό το πρωί μαζί με τον καφέ. Φτιάξτε το δικό σας αρωματικό νερό (infused water) με δυόσμο, αγγούρι, λεμόνι, τζίντζερ κλπ. Δοκιμάστε και το ανθρακούχο, έχει ευχάριστη γεύση!

Αντί για ζάχαρη βάλτε στέβια στον καφέ και φτιάξτε σπιτική λεμονάδα με στέβια. Έτσι, αντί για χυμούς εμπορίου και γλυκά, θα ικανοποιήσετε την γεύση σας και την επιθυμία για κάτι γλυκό με υγιεινά ροφήματα και χωρίς να φορτώσετε το σώμα σας με περιττές θερμίδες. Μπορείτε ακόμα να πιείτε και ένα αναψυκτικό με γλυκαντικό όπως π.χ. Coca Cola zero ή με στέβια.

Φάτε άφθονα πράσινα λαχανικά. Προτιμήστε το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια, τα χόρτα, το μαρούλι, το σπανάκι, την ρόκα και το kale. Δοκιμάστε να φάτε την σαλάτα πριν το φαγητό και περιοριστείτε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σαν γεύμα, τις δύσκολες ημέρες της περιόδου, προτείνω κοτόπουλο ψητό (χωρίς πέτσα) ή μοσχάρι ή ψαρονέφρι. Επίσης καλή επιλογή είναι το ψάρι και τα θαλασσινά (ακόμα και τηγανιτά).

Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι αντί να φάτε 1 σακουλάκι πατατάκια, πόσο πιο καλό θα είναι να φάτε 3-4 φρυγανιές ολικής με λίγο τυρί όπως ανάλατη μυζήθρα, κατίκι, cottage cheese και ντοματίνια.
Αντί για μπισκότα εμπορίου (τα οποία έχουν ζάχαρη, συντηρητικά, αλάτι και κορεσμένα λιπαρα), φτιάξτε τις δικές σας μπάρες ή αν δεν έχετε χρόνο, προτιμήστε μπάρες πρωτεΐνης από το super-market. Είναι προτιμότερο να φάμε 1 μπάρα πρωτεΐνης και 1 φρούτο (έστω και μπανάνα), από 1 κουτί μπισκότα.

Αν έχετε έντονη επιθυμία για φαγητό, δοκιμάστε να φτιάξετε πόριτζ. Το προτείνω και για τις πρωινές ώρες. 4-5 κ.σ. βρώμη με 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου και λίγο μέλι. Θα σας κρατήσει αρκετή ώρα χορτάτη!

Φάτε αυγά σε όλες τους τις μορφές: βραστά, scrambled, ομελέτα, τηγανίτα από πίτουρο βρώμης, ακόμα και τηγανιτά με λίγο ελαιόλαδο. Μαζί με τα αυγά πιείτε 1 βιταμίνη C καθώς βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου στο αίμα. Αντί για βιταμίνη βέβαια, μπορείτε να φάτε 1-2 ακτινίδια, λίγες φράουλες ή 1 πορτοκάλι.

Είναι προτιμότερο να φάτε παραπάνω φαγητό, αρκεί να είναι σπιτικό. Αν μαγειρεύετε εσείς, χρησιμοποιήστε 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα ή μαγειρεψτε στον ατμό, στο γκριλ ή στο φούρνο με χυμό ντομάτας και μυρωδικά. Το ελαιόλαδο είναι ιδανική πηγή λίπους για τον οργανισμό, θέλει όμως μέτρο.

Να τρώτε όσο το δυνατόν πιο αργά και να σταματάτε όταν χορτάσετε και πριν φουσκώσετε.

Αν επιθυμείτε κάτι λιπαρό όπως π.χ. πίτσα, φτιάξτε καλύτερα εύκολα και γρήγορα τη δική σας υγιεινή εκδοχή! Πάρτε μια αραβική ή απλή πίτα για σουβλακι και βάλτε επάνω κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά, ντομάτα (φρέσκια ή πελτέ), καπνιστή γαλοπούλα, μανιτάρια και όποιο άλλο λαχανικό σας αρέσει. Ψήστε τη για λίγα λεπτά και συνοδεύστε τη με σαλάτα χωρίς ελαιόλαδο.

Θέλω γλυκιά γεύση ειδικά το βράδυ... Τι να φάω; Φτιάξτε 1 πιάτο με 3 φρούτα όπως 1 μικρή μπανάνα, 1 πορτοκάλι και λίγες φράουλες (ή όποιο άλλο φρούτο επιθυμείτε). Βάλτε σε μπεν-μαρί λίγη κουβερτούρα και περιχύστε την στα φρούτα! Αυτό μπορεί πολύ άνετα να είναι το βραδινό σας φαγητό, ειδικά αν έχετε φάει πολύ το μεσημέρι.

Θα φάω έξω σε ταβέρνα, σε σπίτι, σε μεζεδοπωλείο, σε Κινέζικο κλπ... Κανένα πρόβλημα! Φροντίστε η έξοδος σας να είναι και το κυρίως γεύμα σας. Το πρωί φάτε αυγά ή γάλα με βρώμη ή γιαούρτι και σαν σνακ, μέχρι π.χ. την βραδινή έξοδο, φάτε 1 τοστ με ψωμί ολικής, γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ντομάτα, μαρούλι και λίγη μουστάρδα.

Ο σκέτος καφές και γενικά οι πικρές γεύσεις βοηθάνε πολύ στην επιθυμία για φαγητό και μειώνουν με φυσικό τρόπο την όρεξη. Άλλα παραδείγματα είναι το γκρέιπφρουτ και το σκέτο τσάι (προτιμήστε πράσινο).

Τέλος, θα σας συμβούλευα να οπλιστείτε με υπομονή και γενικά να αγαπάτε το σώμα σας, να το φροντίζετε και να μην το ταλαιπωρείτε με πολύ φαγητό (ή με πολύ αυστηρές δίαιτες!). Να είστε "πονηρές" με το φαγητό. Αν φάτε λίγο παραπάνω, την επόμενη μέρα να προσέξετε και να φάτε λίγο λιγότερο.

Αν καταφέρουμε να θυσιάσουμε έστω και μία φορά την υπερφαγία στις δύσκολες μέρες της περιόδου, αυτό θα μας βοηθήσει μελλοντικά με ακόμα περισσότερη θέληση και αυτοπεποίθηση!

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php