Συμβουλές για να χάσουμε βάρος, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι κάνουμε δίαιτα!



Πολλές φορές νιώθουμε άσχημα με την εμφάνιση μας και γι'αυτό μπορεί να επηρεαστούμε από οτιδήποτε ακούμε και διαβάζουμε προκειμένου να χάσουμε βάρος. Υπάρχουν πολλοί μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με τη διατροφή, ενώ η τήρηση μίας συχνά αυστηρής δίαιτας, μπορεί να είναι δύσκολη. Παρακάτω θα βρούμε γενικές συμβουλές και έξυπνους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος χωρίς να σκεφτόμαστε ότι κάνουμε δίαιτα.

  1. Να πίνουμε άφθονο νερό, ιδιαίτερα πριν τα γεύματα

    Πολλές φορές μπερδεύουμε την δίψα με την πείνα. Αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα, οπότε καλό είναι να είμαστε πάντα ενυδατωμένοι.
    Θα συμβούλευα να πίνουμε ½ ποτήρι φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου, σόγιας κλπ.) με 1 κ.γ. κακάο, μίση ώρα πριν το βραδινό γεύμα.
    Αποφεύγουμε τους χυμούς του εμπορίου (περιέχουν πολύ ζάχαρη) και προτιμάμε νερό ή πράσινο τσάι.

  2. Να τρώμε αυγά για πρωινό

    Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πρωινό που περιέχει αυγά, βοηθάει να μην καταναλώνουμε περιττές θερμίδες αργότερα και βοηθάει στο να χάσουμε βάρος και ιδιαίτερα λίπος (σχετικές έρευνες: 1, 2). Με τα αυγά θα πρότεινα και 1 φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλι, ακτινίδια και γκρέιπφρουτ, για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

    Αν δεν μας αρέσουν τα αυγά, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια άλλη μορφή πρωτεΐνης όπως το γιαούρτι. Θα πρότεινα κατσικίσιο γιαούρτι και αν είμαστε vegan γιαούρτι σόγιας ή αμυγδάλου.

  3. Να πίνουμε τον καφέ μας σκέτο

    Η καλή ποιότητα καφέ είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας (πάντα με μέτρο). Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί και ενεργοποιεί το μεταβολισμό κατά 3-11% (σχετικές έρευνες: 1, 2) και αυξάνει το κάψιμο λίπους κατά 10-29% (σχετικές έρευνες: 1, 2). Απλά να έχουμε στο νου μας να τον πίνουμε χωρίς ζάχαρη γιατί δρα πιο αποτελεσματικά. Αν δεν μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας σκέτο, να βάλουμε λίγη στέβια.

  4. Να πίνουμε πράσινο τσάι

    Το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη και ένα από αυτά είναι ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους. Το πράσινο τσάι περιέχει λίγη καφεΐνη, αλλά είναι πλούσιο με ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία ονομάζονται κατεχίνες που συμβάλλουν στο κάψιμο λίπους.

  5. Να δοκιμάσουμε την διαλειμματική νηστεία

    Αν δεν γνωρίζουμε τι είναι η διαλειμματική νηστεία, μπορούμε να μάθουμε τα πάντα σχετικά με αυτήν στα παρακάτω άρθρα:
    Η δίαιτα των 8 ωρών
    Η δίαιτα 5:2

  6. Να ελαττώσουμε τη ζάχαρη

    Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να ελαττώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας. Εκτός από τα γλυκά, πρέπει να προσέχουμε και τα έτοιμα φαγητά που μπορεί να φαίνονται υγιεινά, αλλά πολλές φορές είναι γεμάτα ζάχαρη. Επίσης να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των ροφημάτων του εμπορίου για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν.

  7. Να τρώμε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

    Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα λευκά ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά, τα γλυκά κλπ. αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας οδηγούν σε πείνα, επιθυμίες και λιγούρες, με αποτέλεσμα φυσικά την υπερφαγία.

  8. Να χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα

    Ίσως να μας ακουστεί περίεργο, αλλά χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα για τα γεύματα μας, μπορεί αυτομάτως να μας κάνει να τρώμε λιγότερες θερμίδες!
    Σχετικές μελέτες: 1, 2, 3, 4, 5

  9. Να τρώμε υγιεινά σνακ

    Να έχουμε πάντα στο σπίτι υγιεινά σνακ σε περίπτωση που πεινάσουμε.

  10. Να κάνουμε ασκήσεις με βάρη

    Οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού και της μυικής μάζας. Όσο περισσότερη μυική μάζα έχουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε σε κατάσταση αδράνειας.

    Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία από τις χειρότερες παρενέργειες μιας αυστηρής δίαιτας, είναι ότι χάνουμε μυική μάζα και μειώνεται ο μεταβολισμός μας. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παρενέργειες είναι να κάνουμε ασκήσεις με βάρη.

  11. Να καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους και την αύξηση της αίσθησης της πληρότητας. Επίσης βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα που ακολουθεί μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.

  12. Να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά και φρούτα

    Τα λαχανικά έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η προσθήκη τους στη διατροφή μας βοηθά στην απώλειας βάρους και βελτιώνει γενικά την υγεία μας.

    Τα φρούτα, αν και περιέχουν λίγη ζάχαρη, μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας (με μέτρο) με σκοπό την απώλεια βάρους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που επιβραδύνουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

  13. Να κάνουμε καλό ύπνο

    Να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και να κάνουμε καλό ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους λογούς που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ έχει συνδεθεί επανειλημμένα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI).

    Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που στερούνται ύπνου, αναφέρουν ότι έχουν αυξημένη όρεξη (σχετικές έρευνες: 1, 2), αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων και επιβράδυνση του μεταβολισμού (σχετικές έρευνες: 1, 2, 3).

    Γενικά, ο ανεπαρκής ύπνος αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στην τροφή.

  14. Να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό μας με το φαγητό

    Αν είμαστε εθισμένοι με το φαγητό, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια πριν ξεκινήσουμε κάποια διατροφή.

  15. Να τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη

    Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη θεωρείται το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους.
    Η πρωτεΐνη μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας (γκρελίνη), ενώ ενισχύει τις ορμόνες που μειώνουν την όρεξη. Περίπου το 20 με 30% των πρωτεϊνικών θερμίδων καίγονται ενώ το σώμα χωνεύει και μεταβολίζει την πρωτεΐνη.

  16. Να αποφύγουμε όλα τα είδη αναψυκτικών

    Αν θέλουμε οπωσδήποτε να πιούμε ένα αναψυκτικό, ας προτιμήσουμε τη light εκδοχή του.

  17. Να τρώμε πιο αργά το φαγητό μας

    Αν καταφέρουμε να τρώμε πιο αργά και πιο συνειδητά, θα χορτάσουμε με λιγότερη ποσότητα.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php