Βιταμίνη C: Ιδιότητες, δοσολογία και τροφές



Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού, δηλαδή των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος.

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλά φαγητά, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά. Βοηθάει στο ανοσοποιητικό και είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά και για τα δόντια.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει βιταμίνη C. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να την καταναλώνουμε συχνά σε αρκετή ποσότητα. Η συνήθης καθημερινή δοσολογία για τη βιταμίνη C είναι 90 mg. Για τους άντρες καπνιστές είναι 125 mg, ενώ για τις γυναίκες καπνίστριες 110mg.

Που βρίσκουμε βιταμίνη C

  • Πιπεριές τσίλι (chili)

    Οι πράσινες τσίλι πιπεριές περιέχουν 242 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. 1 πράσινη τσίλι πιπεριά μας προσφέρει 121% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C, ενώ 1 κόκκινη τσίλι πιπεριά μας προσφέρει 72%.

  • Κίτρινες πιπεριές

    Οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από όλες τις γλυκιές πιπεριές, με 183 mg ανά 100 γραμμάρια. ½ φλιτζάνι κίτρινη πιπεριά, προσφέρει 152% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

  • Μαϊντανός

    Ο μαϊντανός περιέχει 133 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Αν πασπαλίσουμε το φαγητό μας με 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, θα πάρουμε 11% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, η οποία βοηθάει στο να αυξηθεί η ποσότητα σιδήρου που απορροφάται.

  • kale (λαχανίδα κέιλ)

    Το kale περιέχει 120 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Ένα φλιτζάνι ωμό kale μας προσφέρει 89% της ημερήσιας βιταμίνης C, ενώ αν το μαγειρέψουμε λίγο στον ατμό μας προσφέρει 59% της ημερήσιας δόσης.

  • Ακτινίδιο

    Τα ακτινίδια περιέχουν 93 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Ένα μεσαίου μεγέθους ακτινίδιο μας προσφέρει 79% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μας βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και φυσικά στο ανοσοποιητικό.

  • Μπρόκολο

    Το μπρόκολο περιέχει 89 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Μισό φλιτζάνι μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό μας προσφέρει 57% της συνιστώμενης καθημερινής δόσης βιταμίνη C και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές.

  • Λαχανάκια Βρυξελλών

    Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν 85 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. ½ φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεμένα στον ατμό παρέχουν 54% βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και τη λειτουργία των οστών.

  • Λεμόνι

    Τα λεμόνια περιέχουν 77 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ, με ένα μέτριο λεμόνι να μας προσφέρει το 92% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Επειδή τα λεμόνια έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, μπορούν να διατηρήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά από το να μαυρίσουν.

  • Φράουλα

    Οι φράουλες περιέχουν 59 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. 1 φλιτζάνι φράουλες παρέχουν 89 mg βιταμίνης C. Αυτό το θρεπτικό και γευστικό φρούτο μπορεί να βοηθήσει την καρδιά μας, καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Πορτοκάλι

    Τα πορτοκάλια περιέχουν 53 mg βιταμίνης C στα 100 γρ. Ένα μέτριο πορτοκάλι μας προσφέρει 70 mg βιταμίνης C. Επίσης το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα lime, είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php