Διατροφή και συμπληρώματα στο θηλασμό



Το μητρικό γάλα θα είναι ιδιαίτερα θρεπτικό αν η μητέρα τρώει υγιεινά καθώς θηλάζει.

Οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται τυπικά 300 με 500 επιπλέον θερμίδες καθημερινά και οι διατροφικές τους επιλογές πρέπει να είναι ισορροπημένες, όχι μόνο για την υγεία του μωρού τους, αλλά και για τις ίδιες.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, είναι σημαντικό οι μητέρες που θηλάζουν να παίρνουν μέσω της διατροφής τους τα παρακάτω διατροφικά στοιχεία:

  • Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη καθώς διασφαλίζει τη δημιουργία, την ανάπλαση και την υποστήριξη των ιστών και των οργάνων. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και τα διάφορα είδη σπόρων.
  • Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να αναπτυχθεί φυσιολογικά ο εγκέφαλος του μωρού. Είναι επίσης απαραίτητος στο να διατηρεί την ενέργεια και να αποτρέπει την κούραση στις μαμάδες που θηλάζουν.

    Οι καλύτερες πηγές σιδήρου βρίσκονται στο βοδινό κρέας και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι φυτικές πηγές σιδήρου χρησιμοποιούνται καλύτερα από το σώμα όταν συνοδεύονται με βιταμίνη C. Οι μητέρες χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή και ακτινίδια).

  • Το DHA ωμέγα 3 λιπαρό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδή των ματιών και τον εγκέφαλο. Το βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, στα ενισχυμένα αυγά, γάλατα και χυμούς
  • Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για τη μητέρα που θηλάζει. Ο λόγος είναι ότι αν η διατροφή της είναι φτωχή σε ασβέστιο, το σώμα θα αφαιρέσει ασβέστιο από τα κόκαλα της μητέρας για να το προσφέρει στο μωρό της που θηλάζει. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για δυνατά και γερά κόκαλα. Έτσι, οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να καταναλώνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά.

    Οι μητέρες που είναι χορτοφάγοι ή vegan θα πρέπει να καταναλώνουν σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τόφου και σόγια, καθώς επίσης χυμούς ενισχυμένους με ασβέστιο.

Συμπληρώματα

Το βρεφικό γάλα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται ένα μωρό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Επιπλέον, πολλές από τις σημερινές φόρμουλες είναι ενισχυμένες με βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Παρακάτω ενδεικτικά συμπληρώματα και πότε χρειάζονται:

  • Βιταμίνη D
    Αν η μητέρα παρουσιάζει επάρκεια (δηλαδή τα επίπεδα βιταμίνης D είναι 30-100 ng/ml) τότε και το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Ωστόσο, σήμερα οι γυναίκες αλλά και οι άντρες, έχουν ανεπάρκεια πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρειαστεί η μητέρα ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.
  • Βιταμίνη Β12
    Οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι ή vegan δεν προσλαμβάνουν την ποσότητα της βιταμίνης Β12. Οι μητέρες που θηλάζουν και ακολουθούν ένα αυστηρό χορτοφαγικό πρόγραμμα πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα αυτής της βιταμίνης.
  • Ασβέστιο και ψευδάργυρος
    Οι vegan μητέρες ή όσες δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως χρειαστεί να πάρουν ένα συμπλήρωμα ασβεστίου και ψευδάργυρου. Και τα 2 αυτά στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη δυνατών οστών και δοντιών.

Φυσικά, είναι απαραίτητο για μια νέα μητέρα να συμβουλευτεί τον γιατρό της για να της χορηγήσει κάποιο συμπλήρωμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η υπερδοσολογία βιταμινών και μετάλλων έχει παρενέργειες όπως κράμπες, πόνο στο στομάχι και ταχυκαρδία.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php