Λόγοι για τους οποίους η διατροφή είναι σημαντική για τα παιδιά



Γιατί η διατροφή είναι σημαντική για τα παιδιά;

Η σωστή διατροφή είναι φυσικά απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια όλων των ηλικιών και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή τους. Πρέπει όμως να αναφέρουμε και να εξετάσουμε ιδιαίτερα πόσο σημαντική είναι η διατροφή για τα παιδιά, καθώς έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη τους και φυσικά στην υγεία τους σαν ενήλικες.

Η καλή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών

Τα παιδιά με γερές διατροφικές βάσεις ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, μερικές μορφές καρκίνου, την οστεοπόρωση και τα προβλήματα στα δόντια, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης και ζωής τους.

Λιγότερο καθιστική ζωή, περισσότερη ενέργεια, μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας

Εκτός από την πρόληψη και την μείωση ασθενειών, οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να κάνει λιγότερο καθιστική ζωή και να το βοηθήσουν να συμμετάσχει και να απολαύσει τον κόσμο γύρω του. Θα έχει μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και θα είναι γεμάτο ενέργεια να δοκιμάσει διάφορα σπορ και δημιουργικές απασχολήσεις.

Η ισορροπημένη διατροφή βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, μειώνοντας το άγχος

Η σταθερή ενέργεια που εξασφαλίζεται από μια καλή διατροφή θα βοηθήσει επίσης στο να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το παιδί ασταθείς συμπεριφορές, αλλαγές στη διάθεση, άγχος και άλλα πνευματικά και ψυχολογικά θέματα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η καλή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπρόσθετα, η καθημερινή λήψη απαραίτητων πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπους, νερού, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, μπορεί να βοηθήσει στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει συνηθισμένες ασθένειες όπως το κρυολόγημα, την γρίπη και τον βήχα.

Τα παιδιά που τρώνε σωστά γίνονται ενήλικες που τρώνε σωστά

Ένας επιπλέον λόγος που είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε καλές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά, είναι ότι θα τα βοηθήσει στις διατροφικές τους επιλογές σε όλη τους τη ζωή.

Στη διατροφή πολλών παιδιών υπάρχει συνήθως πολύ πρόχειρο φαγητό (ιδιαίτερα εκτός σπιτιού). Αυτά τα φαγητά μπορεί να είναι πολύ ανθυγιεινά και να τους δημιουργήσουν πολλά προβλήματα που θα τους ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που τρώνε σωστά γίνονται ενήλικες που τρώνε σωστά. Για παράδειγμα, ένα παιδί που τρώει συχνά φρούτα για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για γλυκό, είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο ως ενήλικας, επιλέγοντας ένα μήλο αντί μίας σοκολάτας.

Έτσι, για να ανακεφαλαιώσουμε, το να παρέχουν οι γονείς μια σωστή διατροφή στα παιδιά έχει τα παρακάτω οφέλη:

  • Χαμηλώνει τους κινδύνους για αρρώστιες στην παρούσα και ενήλικη ζωή τους.
  • Τα βοηθάει στο να διατηρούν ένα υγιές βάρος.
  • Αυξάνει την ποιότητα ζωής τους.
  • Σταθεροποιεί τα επίπεδα ενέργειας.
  • Μειώνει τις εναλλαγές διάθεσης και το άγχος.
  • Βελτιώνει το μυαλό τους.
  • Χτίζει καλό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως το κρυολόγημα.
  • Βοηθάει στην πρόληψη της ψυχικής υγείας.
  • Βάζει βάσεις για μελλοντικές καλές διατροφικές συνήθειες.

Διατροφικές ανάγκες βρεφών

Το μητρικό γάλα και η βρεφική φόρμουλα περιέχουν όλα τα βασικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, που χρειάζεται ένα μωρό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και το δυναμώνουν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φυσικά και πνευματικά.

Καλό είναι να τονίσουμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει συγκεκριμένες πρωτεΐνες για το ανοσοποιητικό, οι οποίες γενικότερα δεν είναι παρούσες στη βρεφική φόρμουλα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουν όλοι οι γονείς.
Φυσικά, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι πολλές μητέρες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους για πολλούς και διάφορους λόγους. Το μητρικό γάλα παρέχει πολύ υψηλή διατροφική τροφή στα βρέφη, από τη γέννηση τους μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Επιπρόσθετα, ένα βρέφος είναι πιθανό να καταναλώνει μητρικό γάλα και να επωφελείται από τη δυνατή διατροφική υποστήριξη που προσφέρει, μέχρι και τον πρώτο χρόνο της ζωής του ή και περισσότερο.

Τα λίπη και η πρωτεΐνη στο βρεφικό γάλα

Τα λίπη στο βρεφικό γάλα και στην βρεφική φόρμουλα, εφοδιάζουν τα μωρά με απαραίτητα λίπη, λινολεϊκα και λινολενικά οξέα, καθώς και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, και Κ.
Χωρίς το μητρικό γάλα, τα σώματα μας είναι ανίκανα να παράγουν απαραίτητα οξέα και αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητο να τα πάρουμε από τη διατροφή μας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρούν την καλή λειτουργία των κυττάρων μας.

Τα λίπη είναι επίσης υψηλά σε ενέργεια, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα βρέφη, καθώς έχουν μικρά στομάχια και μπορούν να αφομοιώσουν μικρές, συμπυκνωμένες ενεργειακά τροφές.

Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για τη βρεφική ανάπτυξη καθώς συνεισφέρει στην ανάπτυξη όλων των κυττάρων στο σώμα και είναι απαραίτητη στη δημιουργία νέων κυττάρων.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php