Τα ψυχολογικά στοιχεία που σαμποτάρουν τη διατροφή μας



Ξεκινησα να γράφω το παρακάτω άρθρο με λίγη δόση χιούμορ, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Όσο το διαβάζω, τόσο συνειδητοποιώ πόσα ψυχολογικά εμπόδια έχει ο άνθρωπος και πόσα πολλά "πρόσωπα" υπάρχουν μέσα του που πραγματικά σαμποτάρουν τη διατροφή του!

Σαν διατροφολόγος με ειδικότητα στην ψυχολογία, γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να δεσμευτείς σε μια απόφαση όπως το να αλλάξεις ριζικά τη διατροφή σου, ιδιαίτερα για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Για να δούμε όμως πρακτικά τι μας συμβαίνει... Θα χαρώ πολύ να τα σκεφτούμε μαζί και να μου δώσετε και εσείς τα δικά σας παραδείγματα στα σχόλια!

Ο σκοπός: "Θέλω να κάνω διατροφή" ή "Ξεκινάω δίαιτα για να χάσω τάδε κιλά". Ποια είναι τα ψυχολογικά στοιχεία ή αλλιώς τα "πρόσωπα μέσα μας" που μας σαμποτάρουν και μας εμποδίζουν από το να πραγματοποιήσουμε αυτό το σκοπό;

Τα πρόσωπα μέσα μας

Ο ανυπόμονος, ο παντογνώστης, ο αντιδραστικός, ο απαισιόδοξος, ο απόλυτος, ο αναβλητικός, ο τεμπέλης, ο λαίμαργος, ο θυμώδης, ο αρνητικός, ο υπερήφανος, ο φοβισμένος...

Κάποια τα έχουμε σε μεγαλύτερο και κάποια σε μικρότερο βαθμό και αν δεν τα έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας, σίγουρα τα έχετε παρατηρήσει στους άλλους!

Ο ανυπόμονος

Θέλω να χάσω κιλά γρήγορα και χωρίς πολύ κόπο! Γρήγορα, γρήγορα, γρήγορα!

Ποιος από εμάς δεν το έχει σκεφτεί; Ιδιαίτερα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ή ένας γάμος, μια βάφτιση κλπ. Η ανυπομονησία είναι η αιτία που απογοητευόμαστε από την δεύτερη ή την τρίτη κιόλας μέρα! Είναι πολύ καλύτερο να στοχεύουμε σε απώλεια 4 κιλών λίπους τον μήνα (δηλαδή μείον 6-8 κιλά στη ζυγαριά).

Ο παντογνώστης

Έχω διαβάσει πάρα πολλές δίαιτες και ξέρω τα πάντα σχετικά με τη διατροφή! Έκοψα τους υδατάνθρακες, τα γλυκά παχαίνουν, το βραδινό φαγητό είναι απαγορευτικό κλπ. Ο παντογνώστης είναι από τα χειρότερα πρόσωπα μέσα μας, καθώς ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες, προβλήματα υγείας, υποχρεώσεις, ψυχολογικά θέματα κλπ. που εππηρεάζουν άμεσα τη διατροφή που χρειάζεται για να χάσει βάρος και να είναι υγιείς.

Πως θα είμαστε ανοιχτοί στο να παρατηρήσουμε τι ακριβώς κάνει καλό σε εμάς και τι ταιριάζει στον οργανισμό μας, όταν "τα γνωρίζουμε όλα" και όταν σκεφτόμαστε με απόλυτους όρους όπως "πρέπει πάντα να τρώω πρωινό";

Ο αντιδραστικός

Το συγκεκριμένο ψυχολογικό πρόσωπο είναι πολύ ύπουλο και έχει σχεδόν πάντα μια επιθετική απάντηση! Για παράδειγμα, σαν ειδικός μπορεί να συμβουλέψω ένα οικείο πρόσωπο να δοκιμάσει να φάει τη μισή σοκολάτα αντί για ολόκληρη και αυτόματα να μου απαντήσει "Παράτα μας, δεν θέλω!", έτσι από αντίδραση! Φυσικά, δεν επιμένω ποτέ!

Ο απαισιόδοξος

Δεν θα τα καταφέρω ποτέ! Όλα είναι εναντίον μου, είναι αδύνατον, δεν γίνεται, είναι αργά για μένα...

Φυσικά, αυτό το πρόσωπο μπορεί να μας χαρακτηρίζει και να "διοικεί" όλη μας τη ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και στα 70 τους χρόνια, σπουδάζουν, ξεκινάνε χόμπυ, γυμνάζονται κλπ. Πρέπει να παραδειγματιστούμε και να σκεφτούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά!

Ο απόλυτος

Ίσως το πιο σύνηθες πρόσωπο στους περισσότερους ανθρώπους. Η του ύψους ή του βάθους.

Παράδειγμα:
Σήμερα πρόσεξα τη διατροφή μου μέχρι το απόγευμα, αλλά μετά έφαγα λίγη σοκολάτα... Πάει., κατέστρεψα όλη μου τη δίαιτα, ας φάω ότι βρω μπροστά μου... τι νόημα έχει;

Το πρόσωπο αυτό βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος... δεν σκέφτεται σφαιρικά. Ξεκινάει και απογοητεύεται στην πρώτη παρασπονδία. Πρέπει να σκεφτούμε πόσο παράλογο ή ακόμα και αστείο είναι το ότι ενώ μπορεί για μήνες να τρώμε απίστευτες ποσότητες φαγητού και γλυκών καθημερινά, με το που αρχίσει η διατροφή, να φανταζόμαστε ότι λίγη σοκολάτα θα μας παχύνει!

Ο αναβλητικός

Δίαιτα από Δευτέρα

Δίαιτα από Δευτέρα, από Μάιο, από τον καινούργιο χρόνο... Και μέχρι τότε, τρώω ότι βρω μπροστά μου! Ο αναβλητικός μέσα μας συνήθως οργανώνει στο μυαλό του να ξεκινήσει διατροφή από Δευτέρα και το ρίχνει σε απίστευτες κραιπάλες το Σαββατοκύριακό. Ξεκινάει δίαιτα ακόμα πιο βαρύς σε κιλά (και πρήξιμο) και το κάνει όλη του τη ζωή (ένα μικρό άρθρο για το πως μπορείς να χάσεις κιλά τώρα, με μικρές συνειδητές θυσίες).

Ο τεμπέλης

Δίαιτα; φυσική δραστηριότητα; Δεν πάμε καλά! Το πρόσωπο μέσα μας που απεχθάνεται οτιδήποτε "μυρίζει" ενεργητικότητα ή προϋποθέτει ίχνος εγκράτειας. Συνήθως γράφει πικρόχολα σχόλια κάτω από άρθρα διατροφής ή κοροϊδεύει όλους τους ανθρώπους που γυμνάζονται και προσέχουν τη διατροφή τους. Του φαίνεται "βουνό" ακόμα και το να θυσιάσει μισό γεύμα μέσα στην ημέρα!

Πολύ, πολύ δύσκολο πρόσωπο μέσα μας, καθώς συνδέεται άμεσα και με την (έμφυτη) υπερηφάνια μας που λέει πάντα "εγώ είμαι καλύτερος από όλους αυτούς".

Ο λαίμαργος

Ο λαίμαργος μέσα μας "φοβάται πολύ την πείνα του" και "λατρεύει τη γεύση". 9 στις 10 φορές δεν έχει καμμία επαφή με την φυσική του πείνα, αφού σπάνια έως ποτέ δεν προλαβαίνει να πεινάσει πραγματικά, καθώς τρώει συνεχώς οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του που φαινεται έστω και λίγο νόστιμο. Συνήθως δικαιολογεί αυτάρεσκα τον εαυτό του: "Είμαι λαίμαργος και σε όποιον αρέσω", γίνεται ανυπόμονος και δυσάρεστος όταν "πεινάει" και σχεδόν πάντα δυσκολεύεται τρομακτικά να μοιραστεί το φαγητό του. Πολλές φορές μιλάει απότομα ή ακόμα και μαλώνει αν τον διακόψουν από το φαγητό του.

Ο θυμώδης

Το πρόσωπο αυτό μέσα μας, θυμώνει με τον εαυτό του που δεν μπορεί να πειθαρχήσει με το φαγητό, θυμώνει με την πρώτη δυσκολία ή όταν για παράδειγμα δεν τον υποστηρίζουν, όταν δεν τον καταλαβαίνουν και γενικά θυμώνει με τη ζωή! Πολύ δύσκολο πρόσωπο, καθώς δεν ακούει συμβουλές, απαντάει επιθετικά και γενικά γίνεται πολύ δυσάρεστος στους γύρω του.

Ο αρνητικός

Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες για αυτό το πρόσωπο. Βλέπει μόνο προβλήματα, αναμασάει τον πόνο του, δεν ακούει ποτέ τους άλλους και είναι βυθισμένος στην αυτολύπηση του. Δυσκολεύεται να χαμογελάσει ακόμα και σε κάτι πολύ αστείο. Το ψυχολογικό αυτό στοιχείο το παρατηρούμε πολύ εύκολα στους άλλους και πολύ δύσκολα στον εαυτό μας! Ο αρνητικός μας στερεί τη χαρά, μοιράζει δυστυχία γύρω του και λυπάται πολύ τον εαυτό του. Συνήθως δεν ασχολείται ποτέ με θετικά πράγματα όπως το να αλλάξει τη διατροφή του.

Ο υπερήφανος

Το πρόσωπο αυτό αισθάνεται υποσυνείδητα ή και συνειδητά καλύτερος άνθρωπος από όλους! Το πρόσωπο αυτό είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας και αν κάποιος μας χαρακτηρίσει για παράδειγμα λαίμαργους, το πρόσωπο θα πει "Εγώ λαίμαργος; Εγώ είμαι εγκρατής, δεν είμαι σαν τους άλλους... τους λαίμαργους!", το οποίο είναι αποτέλεσμα έλλειψης αυτοπαρατήρησης και αυτοεπίγνωσης. Ο υπερήφανος πολλές φορές κρατάει κρυφή την υπερηφάνεια του, ενώ μπορεί να την βιώνει μέσα του ως θυμό. Προσοχή σε αυτό το πρόσωπο!

Ο φοβισμένος

Πως να ξεκινήσω; Τι θα πει ο κόσμος για μένα; Πως θα αντιμετωπίσω τα αρνητικά βλέμματα; Φοβάμαι...
Το πρόσωπο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θυμώδη, καθώς ο φόβος τις περισσότερες φορές μετατρέπεται ή καταλήγει σε θυμό. Όταν έχουμε σε μεγάλο βαθμό αυτό το στοιχείο μέσα μας, φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια, φοβόμαστε να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό, φοβόμαστε να πούμε ότι κάνουμε διατροφή, φοβόμαστε μήπως μας κοροϊδέψουν κλπ.

Το χειρότερο χαρακτηριστικό του φοβισμένου προσώπου μέσα μας, είναι ότι φοβάται τόσο πολύ την αποτυχία που δεν ξεκινάει καμία προσπάθεια.

Εσείς ποιά άλλα πρόσωπα έχετε παρατηρήσει μέσα σας; Ποιο είναι το ψυχολογικό στοιχείο που σας εμποδίζει από το να καλυτερεύσετε τη διατροφή και την υγεία σας;

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php