Έχω άγχος, κουράζομαι και αναζητώ ανακούφιση στο φαγητό... Πως να το αντιμετωπίσω;



Αγχωνόμαστε πολλές φορές μέσα στην ημέρα: άγχος με τη δουλειά μας, με τα οικονομικά μας, με τις σχέσεις μας, με την υγεία μας... O κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει το άγχος του με διαφορετικό τρόπο, ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα όπως η φυσική άσκηση, το περπάτημα, ο διαλογισμός, ένα αγαπημένο χόμπι όπως η ζωγραφική κλπ.

Τι γίνεται όμως με τη διατροφή μας; Πολλοί (ίσως και οι περισσότεροι) από εμάς αναζητάμε ανακούφιση στο φαγητό! Για παράδειγμα, μετά από μια κουραστική ημέρα, το να κάτσουμε στον υπολογιστή ή την τηλεόραση το βράδυ τρώγοντας, είναι κάτι που μας δημιουργεί ευχαρίστηση και ευφορία.

Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε λιπαρές ή επεξεργασμένες τροφές και φαγητό από έξω: πίτσα, σουβλάκια, κινέζικο κλπ. ή είδη περιπτέρου όπως πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα, κρουασάν κλπ.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά διότι αναζητάμε την ηδονή (την ευχαρίστηση) για να ξεπεράσουμε τον πόνο (το άγχος, τη στεναχώρια κλπ.), αφού έχουμε μάθει από μικροί να ευχαριστούμε και να "ανταμοίβουμε" τον εαυτό μας με φαγητό.

Τρώγοντας όμως καθημερινά επεξεργασμένες και λιπαρές τροφές, αυξάνεται το βάρος μας και δημιουργούνται προβλήματα υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αφού φύγει η προσωρινή ευχαρίστηση και ανακούφιση που μας προσέφεραν αυτές οι τροφές, να παχαίνουμε, να νιώθουμε τύψεις και τελικά το άγχος απλά να υποβόσκει. Με λίγα λόγια ο λόγος που αναζητάμε "παρηγοριά" σε κακής ποιότητας τροφές, είναι η προσωρινή ή σχεδόν στιγμιαία θα λέγαμε "ηδονή".

Φανταστείτε να επιλέγετε υγιεινές τροφές που δημιουργούν ευχαρίστηση στον εγκέφαλο, αλλά δεν φορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Μπορούμε να "ξεγελάσουμε" το μυαλό μας! Φανταστείτε λοιπόν να επιλέγετε τροφές που δημιουργούν ευχαρίστηση στον εγκέφαλο, αλλά δεν φορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Θέλετε για παράδειγμα πίτσα; Φερθείτε έξυπνα και φτιάξτε τη δική σας ή παραγγείλτε μια ελαφριά αλμυρή κρέπα!

Αγοράστε μια αραβική πίτα, τυρί του τοστ με χαμηλά λιπαρά, πελτέ ή φρέσκια ντομάτα, ζαμπόν καπνιστής γαλοπούλας, πιπεριά, μανιτάρια κλπ. και φτιάξτε τη δική σας υγιεινή εκδοχή πίτσας. Ή επιλέξτε να φάτε 2 τοστ με γαλοπούλα, τυρί ντομάτα και μουστάρδα, με μία συνοδευτική σαλάτα. Πολύ πιο υγιεινό και με πολύ λιγότερες θερμίδες.

Μπορείτε επίσης, αντί για πίτσα να παραγγείλετε (ή και να φτιάξετε αν έχετε χρόνο και όρεξη) μια αλμυρή ελαφριά κρέπα με γαλοπουλα, τυρί, ντομάτα και πιπερια.

Επιλέγετε συχνά σουβλάκι είτε τυλιχτό είτε μερίδα; Περιοριστείτε σε 1 φορά την εβδομάδα.

Προτιμήστε καλαμάκι ή γύρο κοτόπουλο αντί για χοιρινό, φάτε 1 πίτα και συνοδέψτε με ψητά λαχανικά. Αποφύγετε οπωσδήποτε τις τηγανιτές πατάτες!
Ακόμα καλύτερη επιλογή είναι να παραγγείλετε μπιφτέκι μοσχαρίσιο με σαλάτα ή μπρόκολο και λίγο ρύζι.

Μια καλή ιδέα είναι να βρείτε χρόνο το Σαββατοκύριακο να ετοιμάσετε εσείς τα μοσχαρίσια μπιφτέκια (π.χ. με άπαχο καλής ποιότητας κιμά) και να τα βάλετε στο ψυγείο. Αν τα έχετε πρόχειρα, θα σας φανεί πιο εύκολο να τα ψήσετε από το να παραγγείλετε. Και οικονομικό όφελος και καλύτερη επιλογή!

Επιλέγετε μπισκότα, πατατάκια, κρουασαν κλπ.; Δοκιμάστε να φτιάξετε φρούτα με σοκολάτα κουβερτούρα ή ποπ-κορν!

Κόψτε μια μικρή μπανάνα, ½ μήλο, πορτοκάλι, φράουλες ή ότι άλλο φρούτο θέλετε και από πάνω περιχύστε το με 50 γραμ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Για αλμυρή γεύση φτιάξτε σπιτικό ποπ-κορν με λίγο ηλιέλαιο, λίγο αλάτι και πάπρικα. Είναι νόστιμο, ελαφρύ και ιδανικό για σνακ μπροστά από την τηλεόραση.

Για γλυκιά γεύση, δοκιμάστε επίσης να πιείτε γάλα αμυγδάλου (ή αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά) με 1 κ.γ. κακάο ή Hemo και στέβια. Συνδυάστε το με 2-3 μπισκότα βρώμης με σοκολάτα.
Ιδανικό επίσης για γλυκιά γεύση είναι να επιλέξετε 3-4 φρυγανιές ολικής με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.

Σκοπός μας είναι να "ξεγελάσουμε" τον εγκέφαλο μας με την γλυκιά γεύση, αντικαθιστώντας σταδιακά τις επεξεργασμένες τροφές με πιο φυσικές και υγιεινές και να παίρνουμε ευχαρίστηση μειώνοντας σταδιακά τις θερμίδες, επιλέγοντας ποιοτικότερες τροφές που μας δημιουργούν εξίσου ευχαρίστηση.

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php