Διαισθητική διατροφή



Αρχή 10η: Σεβαστείτε την υγεία σας - Καλή διατροφή

Επιλέξτε τροφές που θα κάνουν καλό στην υγεία σας και θα σας αρέσουν γευστικά. Θυμηθείτε ότι ΔΕΝ χρειάζεται να τρώτε τέλεια για να είστε υγιής. Δεν θα πάθετε κάτι και δεν θα παχύνετε με ένα σνακ, ένα γεύμα ή μια ημέρα με πολύ φαγητό.
Αυτό που κάνετε συστηματικά μετράει. Μετράει η πρόοδος και όχι η τελειότητα.

Φτάσαμε στο τελευταίο κεφάλαιο. Δεν θα το είχαμε αναφέρει αρχικά, γιατί είναι πολύ σημαντικό πριν αναγνωρίσετε τι σας κάνει καλό σαν διατροφή, να βλέπετε όλες τις τροφές συναισθηματικά το ίδιο. Μόνο έτσι θα επιλέξετε τροφές που σας ευχαριστούν αλλά και σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Όταν οι άνθρωποι απορρίπτουν ριζικά τη δίαιτα από μέσα τους, είναι πολύ φυσιολογικό στην αρχή να μην θέλουν να φάνε από τις τροφές που έτρωγαν κάνοντας δίαιτα (σαλάτες, φρούτα, κοτόπουλο κλπ). Είναι οι τελευταίες τους επιλογές. Αλλά με τον καιρό, εφόσον έχετε κάνει ειρήνη με όλα τα φαγητά, και εφόσον έχετε αποφασίσει ότι η δίαιτα ΔΕΝ σας ταιριάζει, ένα περίεργο φαινόμενο εμφανίζεται. Αντί για τσιπς, γλυκά και κρουασάν (για παράδειγμα), θα επιθυμήσετε μια σαλάτα, φρούτα και φαγητά που κάποτε απεχθανόσασταν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι μέρος της διαισθητικής διατροφής. Εφόσον ο ενθουσιασμός και η επιθυμία και η ηδονή που παίρνετε από τα απαγορευμένα φαγητά κορεστεί, θα αναζητήσει το σώμα σας από μόνο του τροφές που πριν τρώγατε με το ζόρι.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα συζητήσουμε τα εξής:

  • Θα εξηγήσουμε το συσχετισμό φαγητό και σώμα
  • Θα δούμε την ισορροπία του φαγητού για υγεία και του φαγητού για ευχαρίστηση
  • Θα αναλογιστούμε την επιρροή που έχει η διατροφή στην υγεία και στις διατροφικές μας επιλογές
  • Θα εξετάσουμε τι σημαίνει πραγματική υγεία και αν την έχουμε
  • Θα εξερευνήσουμε τη σοφία μας σε σχέση με το φαγητό
  • Θα καλλιεργήσουμε την ικανότητα μας να τρώμε επαρκή τροφή για ενέργεια και για ευχαρίστηση.
  • Τέλος, θα εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του φαγητού και της ικανοποίησης

Συσχετισμός φαγητού και σώματος

Θα μιλήσουμε σχετικά με το πως τα φαγητά μας κάνουν να αισθανόμαστε σωματικά. Θα το ονομάσουμε εσωτερική επίγνωση, και θα εξετάσουμε πως λειτουργεί πέρα από την ηδονή που νιώθουμε στον ουρανίσκο. Η γεύση μπορεί να είναι σημαντική αλλά θα τιμήσουμε και το σώμα μας και το πως μας επηρεάζει φυσικά το φαγητό που επιλέγουμε.
Φροντίζουμε το σώμα μας, κάνοντας επιλογές διατροφικές που μας κάνουν καλό και ταυτόχρονα μας ευχαριστούν. Η ευχαρίστηση σε συνδυασμό με την φροντίδα του σώματος είναι πολύ σημαντική. Ας διαβάσουμε τα παρακάτω σχόλια και ας τα σκεφτούμε μαζί:

  • Θα ήθελα να έχω περισσότερη ενέργεια και αντοχή
  • Θέλω να μείνω έγκυος και να φροντίσω το μωρό μου να πάρει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται
  • Αισθάνομαι συχνά πεινασμένος. Ίσως να χρειαστεί να αλλάξω και να είμαι πιο επιλεκτικός σχετικά με τα φαγητά που τρώω
  • Νομίζω ότι δεν παίρνω τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζομαι και έχω προβλήματα υγείας
  • Έχω να φάω πολύ καιρό σαλάτα και τώρα την επιθυμώ
  • Θα ήθελα γενικά να νιώθω καλύτερα

Ας κάνουμε στον εαυτό μας συγκεκριμένες ερωτήσεις όταν νιώθουμε ελαφρώς πεινασμένοι:

  • Στο παρελθόν το φαγητό που έφαγα πως με έκανε να αισθάνομαι μετά; (υπνηλία, φούσκωμα, χωρίς ενέργεια κλπ)
  • Μου άρεσε αυτή η αίσθηση;
  • Θα το επέλεγα ξανά;
  • Το φαγητό που επέλεξα με κράτησε χορτάτο και με ενέργεια για ώρα; Μήπως ξαναπείνασα σύντομα;

Σκεφτείτε δικά σας παραδείγματα.

Τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας

Παρατηρήστε με ειλικρίνεια πως αισθάνεται το σώμα σας αφού φάτε τα φαγητά που επιλέγετε. Το σώμα σας είναι σοφό και και θα σας δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Μπορεί ένα φαγητό να είναι πολύ νόστιμο αλλά μπορεί να σας προκαλεί υπνηλία, να σας ενοχλεί στο στομάχι, και να κάνει το σάκχαρο σας να πέφτει απότομα. Αφού το φάτε παρατηρήστε και αναλογιστείτε τα εξής:

  • Πως νιώθω σωματικά μετά από το φαγητό που επέλεξα; Μου αρέσει το πως αισθάνομαι;
  • Ένιωσα άσχημα και μήπως αρρώστησα; για παράδειγμα είχα πολλά αέρια, πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο και κούραση; Θέλω να επαναλάβω αυτή την κατάσταση;
  • Ένιωσα πραγματικά περισσότερη ενέργεια μετά το φαγητό;
  • Χόρτασα πραγματικά; Τα σνακ και τα γεύματα που επιλέγω κρατάνε τον οργανισμό μου σε καλή φυσική κατάσταση;
  • Σε μία γενικότητα, τα γεύματα που επιλέγω λειτουργούν προς όφελος μου ή χρειάζεται να κάνω αλλαγές;

Φαγητό για διασκέδαση και φαγητό θρεπτικό

Εφόσον έχουμε κάνει ειρήνη με όλα τα φαγητά, θα αποφύγουμε την λέξη junk food (πρόχειρο φαγητό) και θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη φαγητό για διασκέδαση.
Είναι πολύ σημαντικό να μην φανατιζόμαστε με το υγιεινό φαγητό. Ας φάμε το μπισκότο μας, το παγωτάκι μας και ότι θεωρούμε "φαγητό για διασκέδαση". Με τον καιρό θα επιθυμούμε και υγιεινές τροφές. Χρειάζεται κατανόηση, αυτοπαρατήρηση και εσωτερική επίγνωση.

Τι μας οδηγεί πραγματικά στην επιλογή του φαγητού μας;

Το πρώτο βήμα είναι να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Να αναρωτηθούμε πραγματικά και να βρούμε τα αληθινά κίνητρα που μας οδηγούν. Είναι πραγματική επιθυμία να εντάξουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας ή ακόμα και τώρα στο πίσω μέρος του μυαλού μας σκεφτόμαστε δίαιτες; Απαντήστε αυθόρμητα στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είναι η διατροφική αξία του φαγητού το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πεινάτε; Αν απαντήσατε ναι, σιγουρευτείτε ότι προέρχεται από τη δική σας κατανόηση και όχι από χρόνια δίαιτας και εμμονής με την υγεία σας. Αναλογιστείτε την σχέση σας με το υγιεινό φαγητό. Μπορεί πραγματικά να σας αρέσει και να το απολαμβάνετε.
  • Αν επιλέγετε το φαγητό καθαρά με το πως αισθάνεται ο ουρανίσκος σας, χωρίς να σκέφτεστε την ποιότητα του φαγητού, σκεφτείτε και παρατηρήστε πως αισθάνεται το σώμα σας μετά το φαγητό.

Η σοφία στο φαγητό

Όταν νιώσετε έτοιμοι να κάνετε σοφότερες επιλογές στο φαγητό παρατηρήστε τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας.
Αν η παραπάνω πρόταση σας αγχώνει, νιώθετε ήδη στέρηση φόβο και άγχος τότε μην διαβάσετε τα παρακάτω.

Ποικιλία, μέτρο και ισορροπία στη διατροφή

Αν νιώσατε άρνηση με το που το διαβάσετε, δεν είστε έτοιμος. Πάρτε το χρόνο σας.

  • Όταν ακούτε ποικιλία, ποιό είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό; Σας ακούγεται σαν κανόνας και σαν δίαιτα; Ή μήπως το να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή βγάζει νόημα;
  • Τώρα σκεφτείτε τη λέξη μέτρο. Σας κάνει να βαριέστε; Η μήπως είναι ο τρόπος που τρώτε τώρα;
  • Η λέξη ισορροπία πως σας ακούγεται; Μήπως σας ήρθε στο μυαλό ότι κάθε γεύμα πρέπει να είναι ισορροπημένο; Ή μήπως τη λέξη ισορροπία την έχετε στο μυαλό σας γενικά;

Λίγο φαγητό και πολύ φαγητό

Όπως θα παρατηρήσατε δεν υπάρχουν ποσότητες και κανονισμοί στην διαισθητική διατροφή, κι αυτό συμβαίνει γιατί μάθαμε να προσέχουμε τα επίπεδα κορεσμού μας.
Αν τρώτε λιγότερο ή περισσότερο από όσο χρειάζεστε και δεν υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας, αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Μήπως χρειάζεται να πηγαίνετε πιο συχνά για ψώνια; Μήπως να διαλέγετε διαφορετικό εστιατόριο; Μήπως χρειάζεται να μαγειρεύετε πιο συχνά στο σπίτι;

Μπορείτε να συμβουλευτείτε και ένα ειδικό στην διαισθητική διατροφή να σας συμβουλέψει σχετικά με μια ισορροπημένη διατροφή. Αλλά προσέξτε! Δεν υπάρχουν κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ψυχολογία και τις δικές του ανάγκες. Γεννηθήκαμε όλοι με ένστικτο σχετικά με το τι μας ταιριάζει σαν διατροφική επιλογή, αλλά οι συμβουλές ένα ειδικού μπορούν να μας βοηθήσουν.

Δεν χρειάζεται όλα να είναι τέλεια

Πολλές φορές δεν θα έχετε τη δυνατότητα να φάτε αυτό που θέλετε. Μπορεί να φάτε σε ένα φίλο που δεν είναι και ο καλύτερος μάγειρας, μπορεί να είστε σε ταξίδι σε μια χώρα που η κουζίνα της δεν σας αρέσει, ή μπορεί γενικά να μη βρίσκετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που επιθυμείτε.
Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια η διατροφή σας για να είναι ισορροπημένη και διαισθητική. Μην ξεχνάτε ότι έχετε μπροστά σας αμέτρητα γεύματα (ίσως και κάθε 3 ώρες). Χαλαρώστε και να έχετε στο μυαλό σας "για τον περισσότερο καιρό".

Να χαίρεστε όλες τις τροφές που καταναλώνετε

Αυτοσεβασμός, συμπόνια για τον εαυτό σας και ένα ανοιχτό μυαλό (χωρίς την νοοτροπία της δίαιτας) θα σας οδηγήσουν στην διαισθητική, γεμάτη χαρά και ικανοποίηση διατροφή!

Επόμενο Ερωτήσεις και απαντήσεις

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php