Διαισθητική διατροφή



Αρχή 8η: Σεβαστείτε το σώμα σας

Αποδεχτείτε το σωματότυπο σας. Όπως ένας άνθρωπος με νούμερο παπούτσι 42 δεν μπορεί να βάλει 38, είναι εξίσου αδιανόητο (και πολύ δυσάρεστο) να έχουμε τις ίδιες προσδοκίες με το σώμα μας. Είναι πολύ δύσκολο να απεξαρτητοποιηθούμε από το σκεπτικό της δίαιτας αν δεν είμαστε ρεαλιστές και ακόμη χειρότερα αν είμαστε πολύ αρνητικοί με την εικόνα του σώματος μας.
Το να αγαπάει κανείς το σώμα του, σημαίνει να το προσέχει με αξιοπρέπεια και καλοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να ικανοποιούμε τις ανάγκες του.

  • Αποδεχτείτε το σωματότυπο σας
  • Να είστε ευγνώμον για το σώμα σας
  • Αναπτύξτε όμορφες συμπεριφορές σε σχέση με το σώμα σας.
  • Σταματήστε να συγκρίνετε το σώμα σας με τα σώματα των άλλων.
  • Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε για το σώμα σας.

Τρόποι για να δείξετε σεβασμό στο σώμα σας

  1. Βρείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμον. Την ικανότητα να περπατάτε και να τρέχετε (ένα πλεονέκτημα που το εκτιμάμε μετά από κάποιο ατύχημα, όπως το να σπάσουμε το πόδι μας, ή να τραυματίσουμε το γόνατο μας). Την ικανότητα να αθλείστε, να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, το να παίρνετε ηδονή με το σεξ, με ένα μασάζ, για μια γυναίκα την ικανότητα να φέρει ένα παιδί στο κόσμο, και άλλα παραδείγματα που θα σκεφτείτε μόνοι σας.
  2. Αυτο-φροντίδα: Να κάνετε συχνά μπάνιο, να λούζεστε, να πλένετε συχνά τα δόντια σας, να περπατάτε στην εξοχή, να τρώτε καθημερινά κάποια υγιεινή τροφή. Να κοιμάστε αρκετές ώρες.
  3. Αποφύγετε την ζυγαριά. Σταματήστε το συνεχές ζύγισμα. Το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να μας αγχώσει, να μας στεναχωρήσει ή να μας θυμώσει. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι μας απομακρύνει από το να ακούμε την πείνα μας και τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας. Θυμηθείτε πως αισθανθήκατε την τελευταία φορά που ζυγιστήκατε: Τι νιώσατε πριν; Μήπως άγχος, αυτοκριτική, φόβο, λύπη; Μετά το ζύγισμα; πως σας άλλαξε η διάθεση και πως αισθανθήκατε; Μήπως το νούμερο στη ζυγαριά επηρέασε το πόσο φάγατε; Μήπως σκεφτήκατε ότι πρέπει να φάτε λιγότερο ή μήπως δώσατε άδεια στον εαυτό σας να φάει περισσότερο επειδή είδατε ένα ικανοποιητικό νούμερο; Μήπως η σκέψη του να μην ζυγίζεστε συχνά σας προκαλεί φόβο; Σκεφτείτε το.
  4. Σταματήστε την αυτοκριτική για το σώμα σας. Πόσες φορές όταν περνάτε από ένα καθρέφτη σκέφτεστε “τι χοντρός που είμαι”, “τι άσχημα πόδια που έχω”, κλπ. Μήπως είστε επηρεασμένος από τα πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας και τις εικόνες που προωθούν για μια τέλεια εμφάνιση;
  5. Αγοράστε και φορέστε ρούχα που σας είναι άνετα και στο προσωπικό σας στυλ. Πόσες φορές κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους παλιά ρούχα που δεν σας κάνουν; Σκεφτείτε πως νιώθετε κάθε φορά που δεν χωράτε σε ένα παλιό ρούχο. Μήπως χάνετε το χαμόγελο σας και την αισιοδοξία σας; Μήπως ξανασκέφτεστε να κάνετε αυστηρή δίαιτα;
  6. Σταματήστε να συγκρίνετε το σώμα σας με τα σώματα των άλλων. Ένα πραγματικό παράδειγμα αυτοσεβασμού είναι να αναπτύξετε την αξιοπρέπεια σας. Πόσες φορές νιώσατε κατώτεροι ή ανώτεροι μόνο και μόνο επειδή συγκρίνατε το σώμα σας με το σώμα κάποιου άλλου;
  7. Κάντε μια λίστα με τις αρετές σας. Πολλές φορές ξεχνάμε πόσο έξυπνοι, καλοί ακροατές, υπομονετικοί, εργατικοί, θετικοί είμαστε. Βρείτε τα ταλέντα σας και αναπτύξτε τα. Χωρίς να βιάζεστε σκεφτείτε καλά πόσο σημαντικοί είστε για τους ανθρώπους που σας αγαπάνε. Πολλοί από εμάς δεν εκτιμούν καν τις αρετές τους, την μοναδικότητα τους και πολύ συχνά πέφτουν στην παγίδα να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους.
  8. Παρατηρήστε τη ζήλια σας. Πολλοί από εμάς ζηλεύουμε σώματα, μαλλιά, και ευχόμαστε να τα είχαμε κι εμείς. Πιστεύουμε ότι θα μας έκαναν πιο ευτυχισμένους. Το χειρότερο απ’όλα είναι όταν βλέπουμε κάποιον άνθρωπο που τον θεωρούμε εμφανισιακά χειρότερο από εμάς και υποσυνείδητα νιώθουμε καλύτεροι. Και μπορεί να του συμπεριφερθούμε πολύ άσχημα, ή στην άλλη άκρη μπορεί να δούμε κάποιον που θεωρούμε πιο όμορφο και να μας καταφάει η ζήλια. Είναι 2 άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις που μας μειώνουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια μας. Παρατηρήστε το στην καθημερινότητα σας. Σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν εσείς στη θέση του.

Επόμενο Αρχή 9η

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php