Διαισθητική διατροφή



Αρχή 4η: Αμφισβητήστε, προκαλέστε, εναντιωθείτε και επαναστατήστε στην "αστυνομία φαγητού"

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα μιλήσουμε σχετικά με το πως να παρατηρήσουμε αρχικά και να αλλάξουμε τα πιστεύω που έχουμε βαθιά παγειωμένα μέσα μας σε σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες. Και αυτά τα πιστεύω ξεκινούν από μικρή ηλικία και μας επηρεάζουν κατά τη διάρκεια όλης μας της ζωής.

Αρχικά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλλιεργήσουμε μια περιέργεια στο να παρατηρούμε τις σκέψεις μας σε σχέση με το φαγητό. Πολλοί από εμάς κουβαλάμε μέσα μας την επικριτική φωνή σε σχέση με το φαγητό.

Η κοινωνία που ζούμε σήμερα μας βομβαρδίζει καθημερινά με “πρέπει” και “θέλω”, με πρότυπα ομορφιάς, με πιστεύω σε σχέση με την πολιτική, τη θρησκεία, τους ανθρώπους, το καλό και το κακό. Ακόμα και στην παιδική μας ηλικία, μπορεί να έχουμε επηρεαστεί από τους γονείς μας, που ενώ μπορεί να ήθελαν το καλό μας, ίσως να μας κριτικάρουν συνεχώς για την εμφάνιση μας, και πολλές φορές η συμπεριφορά τους να μας δημιουργούσε σύγχυση.

Ένα παράδειγμα είναι οι γονείς που μιλάνε για σωστή διατροφή και αδυνάτισμα και παράλληλα πιέζουν το παιδί τους να φάει όλο του το φαΐ ακόμα κι αν δεν πεινάει. Επίσης μπορεί ένας γονιός να συζητάει καθημερινά για τα κιλά, να ζυγίζετε καθημερινά και το παιδί να επηρεάζεται υποσυνείδητα για όλη του τη ζωή. Και όλα αυτά τα ερεθίσματα μας διαμορφώνουν πολλά πιστεύω και αντικρουόμενα συναισθήματα! Παρακάτω γράφω κάποια παραδείγματα που μπορούμε όλοι να παρατηρήσουμε:

  • Η πρωτεΐνη είναι η καλύτερη ομάδα τροφών.
  • Το λίπος στα φαγητά είναι κακό και παχαίνει.
  • Οι υδατάνθρακες δεν χρειάζονται στη διατροφή.
  • Οι άνθρωποι δεν κάνει να τρώνε λευκό αλεύρι ή ζάχαρη.
  • Η γλουτένη κάνει κακό!
  • Οι άνθρωποι πρέπει να είναι αδύνατοι προκειμένου να βρουν ένα σύντροφο, μια καλή δουλειά και να ευτυχήσουν (βρείτε δικά σας πιστεύω).
  • Μόνο με μια αυστηρή δίαιτα θα αδυνατίσω.
  • Αν φάω μετά τις 6 θα παχύνω!

Παρατηρώντας τις σκέψεις μας μπορούμε να θυμηθούμε και να κατανοήσουμε από που προέρχονται και μετά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας! Να επαναστατήσουμε! Θα δώσω ένα παράδειγμα:

Δεν πρέπει να τρώω υδατάνθρακες, ακόμα κι αν τους επιθυμώ.

Σκέψη δικιά μας:
Πρέπει στα αλήθεια να μην ξαναφάω υδατάνθρακες; Δεν υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που τρώω ασυναίσθητα πολλούς; Πως νοιώθω όταν δεν τρώω; Μήπως νοιώθω χωρίς ενέργεια; Σε τι συμπεριφορά με έχει οδηγήσει αυτή η σκέψη; Μήπως καταφεύγω στο να τρώω πολλά μπισκότα ή πατατάκια από αντίδραση το βράδυ; Μήπως αν φάω υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας να με βοηθήσει ψυχοσωματικά;

Ένα δεύτερο παράδειγμα:

Είναι εντάξει να φάω φρούτα και λαχανικά. Αλλά είναι κακό να φάω ψωμί ή μακαρόνια.

Σκέψεις δικές μας:
Αλήθεια, έχω φάει μακαρόνια πολλές φορές... με έβλαψαν; Πως νιώθω τρώγοντας μόνο φρούτα και λαχανικά; Μήπως αποκλείοντας τα ζυμαρικά και το ψωμί αισθάνομαι χωρίς ενέργεια;

Προσπαθήστε να βρείτε δικά σας παραδείγματα και σκεφτείτε ειλικρινά και βαθιά.

Όπως τα πιστεύω μας δημιουργούν σκέψεις, έτσι και οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα. Για παράδειγμα μπορεί να σκεφτούμε ότι φάγαμε πολύ και να αγχωθούμε. Με το να παρατηρήσουμε και να αναθεωρήσουμε αυτή την αρχική σκέψη το τρένο των σκέψεων που ακολουθούν αυτή την αρχική σκέψη και τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτή θα αλλάξουν σε πιο ουδέτερα και ίσως σε θετικά.

Ο καθένας από εμάς έχει συνδέσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα με το φαγητό. Θα αναφέρω μια λίστα με αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με το φαγητό και το σώμα:

  • Άγχος
  • Στεναχώρια
  • Φόβος
  • Απογοήτευση
  • Τύψεις
  • Ζήλια
  • Θυμός
  • Ντροπή

Μετά από την παρατήρηση των σκέψεων που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, σταδιακά μπορούμε να τα αλλάξουμε με το να σκεφτούμε με ένα πιο υγιή και θετικό τρόπο. Για παράδειγμα:

Είμαι αποτυχημένος, δεν μπορώ να παραμείνω σταθερός σε μια δίαιτα

Είπα να μην φάω υδατάνθρακες και έφαγα ένα κουτί μπισκότα

Ας σκεφτούμε διαφορετικά:

Το σύστημα της δίαιτας δεν μου ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση μου, και φυσικά ΔΕΝ είμαι αποτυχημένος

Όταν δεν είμαι απόλυτος και αυστηρός με το τι θα φάω στη διάρκεια της ημέρας έχω παρατηρήσει ότι τρώω λιγότερο και ευχαριστιέμαι το φαγητό μου

Παρατηρείστε πως αισθάνεστε καθώς διατυπώνεται αυτές τις σκέψεις στο μυαλό σας.
Αλλάζοντας σταδιακά τις αρνητικές σκέψεις με θετικές θα αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με το φαγητό.

Είναι σημαντικό πρώτα να αυτοπαρατηρηθούμε σωματικά, συναισθηματικά και εγκεφαλικά. Να μην κρίνουμε τίποτα, και σταδιακά να αλλάξουμε την αρνητική αυτοκριτική μας με θετική σκέψη και ευγνωμοσύνη. Για παράδειγμα:

Είμαι τυχερός σαν άνθρωπος που έχω την επιλογή να αγοράζω φρέσκο και υγιεινό φαγητό κάθε μέρα

Είμαι ευγνώμων για το δυνατό σώμα που έχω και θα προσπαθήσω να το φροντίζω καθημερινά

Είμαι τυχερός που μπορώ να επιλέξω κάτι ωφέλιμο για τον οργανισμό μου

Μια μεγάλη παγίδα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι η “τελειότητα”. Αν βάλουμε σκοπό να τρώμε σωστά πάντα, θα πέσουμε πάλι στον φαύλο κύκλο της αυτοκριτικής. Για παράδειγμα, θα μας καλέσουν σε ένα τραπέζι και θα φοβηθούμε να πάμε επειδή θα έχει πολύ φαγητό ή θα μας προτείνει ένας φίλος να βγούμε και πάλι θα φοβηθούμε ή μπορεί και να αρνηθούμε επειδή κυνηγάμε την τελειότητα.

Για αυτό θα πρέπει να έχουμε μικρούς σκοπούς. Να λέμε “σιγά σιγά όσο μπορώ”.

Παρατηρείστε τους κανόνες διατροφής που έχετε:

  1. Μετράτε θερμίδες, λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, μονάδες κλπ;
  2. Οι θερμίδες επηρεάζουν το πόσο τρώτε;
  3. Αισθάνεστε ότι πρέπει να τρώτε τέλεια προκειμένου να είστε υγιής;
  4. Έχετε κανόνες σχετικά με την ώρα που πρέπει να τρώτε;
  5. Έχετε κανόνες σχετικά με τα σνακ που τρώτε;
  6. Υπάρχουν φαγητά που προσπαθείτε να αποφύγετε;
  7. Τρώτε διαφορετικά όταν είστε με άλλο κόσμο;
  8. Συγκρίνετε το τι τρώτε με το τι τρώνε οι άλλοι;
  9. Έχετε κανόνες σχετικά με τα υγρά που καταναλώνετε;
  10. Έχετε κανόνες σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή;
  11. Πιστεύετε ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να μειωθούν στη διατροφή σας;
  12. Πιστεύετε ότι τα γλυκά είναι κακά στη διατροφή;
  13. Ζυγίζετε το φαγητό σας;
  14. Έχετε λίστα με “ασφαλή” φαγητά που μπορείτε να καταναλώσετε;

Αφού έχετε απαντήσει και σκεφτεί τους κανόνες της διατροφής σας, τώρα προσπαθήστε να γίνετε πιο ευέλικτοι και να μην σκέφτεστε απόλυτα. Για παράδειγμα, αν αποφεύγετε αυστηρά τα γλυκά πείτε στον εαυτό σας:

Έχω κάνει ειρήνη με όλες τις ομάδες τροφών, και μπορώ να φάω και γλυκά όποτε θέλω, δεν θα τα αποφεύγω.

Έτσι θα απομυθοποιήσετε τις απαγορευμένες τροφές και θα τρώτε πιο διαισθητικά, με ευχαρίστηση, χωρίς φόβο.

Τώρα θα μιλήσουμε για τα σχόλια που μπορεί να έχουμε δεχθεί από τους άλλους ή να δεχόμαστε ακόμα, είτε από την οικογένεια μας, είτε από το φιλικό μας περιβάλλον.

Σχόλια σχετικά με την εμφάνιση μας, τον τρόπο που τρώμε, το πόσο τρώμε ή τα κιλά μας μπορεί να τα δεχόμαστε καθημερινώς (ακόμα και βλέμματα). Είναι φυσιολογικό μέσα μας να αντιδράμε σαν ένα επαναστατικό παιδί. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πως νιώθουμε όταν κάποιος μας λέει “αυτό το ρούχο δε σε κολακεύει...” ή “χρειάζεσαι πραγματικά ολόκληρη τη μπριζόλα;”.

Μήπως από αντίδραση οδηγούμαστε στην υπερφαγία; Ή μήπως μας πληγώνουν και οδηγούμαστε σε στερητικές δίαιτες;

Παρ’όλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τι λένε και πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι για εμάς, μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.
Παρ’όλο που ο άλλος μπορεί να μας πει ότι το λέει για το καλό μας, το επικριτικό σχόλιο μας πληγώνει.
Σε στιγμές ηρεμίας, μπορούμε να θυμηθούμε και να ερευνήσουμε τα επικριτικά σχόλια των άλλων και να σκεφτούμε πως μας επηρέασαν. Θα δώσω μερικά παραδείγματα:

Γράψτε ένα συγκεκριμένο σχόλιο που δεχτήκατε από τον γονιό σας, το φίλο σας, τον σύντροφο σας ή κάποιον άλλο.
Πως νιώσατε όταν το ακούσατε (πληγωμένος, θυμωμένος, απογοητευμένος, φοβισμένος);
Τι κάνατε εκείνη τη στιγμή;
Τι του απαντήσατε;
Τώρα που το σκέφτεστε θα θέλατε να είχατε αντιδράσει διαφορετικά; Τι θα κάνατε;

Ένα προσωπικό παράδειγμα:
Ήταν κάποτε που κάποιος με είπε λαίμαργη επειδή έτρωγα γρήγορα (βιαζόμουν). Με κοίταξε με απέχθεια, παρ’όλο που ήταν πιο χοντρός από εμένα. Κατάλαβα ότι έτσι όπως με έκρινε έκρινε και τον εαυτό του. Του απάντησα πολύ ήρεμα γελώντας ότι ούτε εγώ δεν κρίνω τον εαυτό μου τόσο σκληρά. Παλιότερα με πληγώνανε αυτά τα σχόλια και έτρωγα παραπάνω ή έκανα δίαιτα... αλλά όχι πια. Και θα μιλήσω παρακάτω για το πως η δική μου κατανόηση και η έλλειψη σκληρής αυτοκριτικής μου με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το πως μας βλέπουν οι άλλοι, και το τι μας λένε και το πως μας κρίνουν. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε το πως βλέπουμε και πως κρίνουμε εμείς τον εαυτό μας.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, αν κρίνουμε ΕΜΕΙΣ τον εαυτό μας σε κάθε μας πράξη να επαναστατούμε ΕΜΕΙΣ μέσα μας. Ένα κομμάτι του ψυχισμού μας κρίνει και ένα κομμάτι επαναστατεί και υπάρχει σύγχυση. Έτσι μαθαίνοντας να είμαστε πιο επιεικής με τον εσωτερικό μας διάλογο, και να αυτοπαρατηρούμαστε χωρίς κρίση αναπτύσσοντας ένα υγιή τρόπο σκέψης θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο γαλήνιοι και θα αναπτύξουμε σταδιακά τη διαίσθηση. Και θα μοιάζει κάπως έτσι (είναι ένα παράδειγμα, σκεφτείτε μαζί μου):

Απόψε θα πάω σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο, οπότε το απόγευμα θα φάω ένα σνακ για να μην νιώθω πολύ πεινασμένος εκεί

Μόλις φτάσουμε θα κάτσω να διαβάσω το μενού πολύ αναλυτικά, και θα βρω ένα υπέροχο γεύμα που θα με ικανοποιήσει γευστικά και θα κάνει καλό στο σώμα μου

Μόλις νιώσω χορτάτος θα σταματήσω και θα σκεφτώ πόσο ωραίο ήταν το φαγητό. Αν περίσσεψε φαγητό θα το πάρω μαζί να το φάω αύριο

Ήταν γευστικά πολύ ωραίο, και μπορεί μόνο και μόνο για την γεύση να έτρωγα παραπάνω. Αλλά ξέρω ότι θα το ευχαριστηθώ περισσότερο όταν ξαναπεινάσω

Σκεφτείτε εσείς πως θα μιλάγατε στον εαυτό σας και πως θα τον φροντίζατε προκειμένου να νιώθατε πραγματικά ευτυχισμένος, υγιής και γαλήνιος!

Επόμενο Αρχή 5η

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μου και κλείστε ένα ραντεβού στο γραφείο μου, έτσι ώστε να φτιάξουμε μαζί ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, κάνω online προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών διατροφής. Αν σας ενδιαφέρει προσωπική συνεδρία (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) επικοινωνήστε μαζί μου ή στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα. ΤΖΕΝΗ ΙΟΡΔΑΝΩΦ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

css.php