Δεν θα τις τηγανίσουμε τις κροκέτες, θα τις ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά γεύση και θα τις συνοδεύσουμε με σκορδαλιά από πατάτα.
Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι ένας έξυπνος τρόπος για να φάνε και τα παιδιά ψάρι και πραγματικά αξίζει να τις δοκιμάσετε!
Συνταγή (3-4 μερίδες)
Υλικά:
- 1 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο κατεψυγμένο (βγάζει περίπου 20 κροκέτες). Προτίμησα φιλέτο για να μην έχει κόκαλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρο το ψάρι, φτάνει να το ξεκοκαλίσουμε προσεκτικά.
- 1 μικρό φλιτζανάκι γάλα (για τις κροκέτες).
- 1 φλιτζανάκι γάλα (για τον πουρέ).
- 3 αυγά.
- 1 φακελάκι τριμμένη φρυγανιά.
- 1 κρεμμύδι.
- 5 μεγάλες πατάτες.
- 5-6 σκελίδες σκόρδο.
- 1 λεμόνι.
- Ελαιόλαδο.
- Αλάτι πιπέρι.
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το μπακαλιάρο για περίπου 25-30 λεπτά. Τον βγάζουμε, τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τον κόβουμε ψιλό ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε το γάλα, 2 αυγά χτυπημένα, 1 κρεμμύδι λιωμένο στο multi και φρυγανιά μέχρι να σφίξει το μείγμα μας. Αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε τις κροκέτες. Τις αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο για να σφίξουν.
- Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε τη σκορδαλιά. Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Καθαρίζουμε 5-6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο και τις πολτοποιούμε.
- Σε ένα μπολ, πολτοποιούμε τις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το λιωμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε το γάλα και το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι. Ανακατεύουμε και η σκορδαλιά είναι έτοιμη! Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο παραπάνω σκόρδο, λεμόνι ή αλάτι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
- Βγάζουμε τις κροκέτες από το ψυγείο και τις βουτάμε σε χτυπημένο αυγό και αμέσως μετά σε τριμμένη φρυγανιά.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τοποθετούμε τις κροκέτες.
- Τις ψήνουμε για 15-20 λεπτά και είναι έτοιμες!
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο 3-4 κροκέτες με σκορδαλιά! Καλή όρεξη!